Почетна Актуелности Најава догађајa Дјечије царство у пуном јеку, најбоље тек предстоји
Ел. пошта Штампа ПДФ
26.04.2022.год.
Дјечије царство у пуном јеку, најбоље тек предстоји

Гости Бањалуке и 16. Међународног фестивала дјечије поезије „Дјечије царство“ 28. и 29.04.2022. године биће пјесници из читанки: Перо Зубац, Тоде Николетић, Слободан Станишић, Душан Поп Ђурђев, Горан Новаков и Јово Чулић и мали пјесници – финалисти међународног фестивала дјечије поезије. Велики пјесници ће се дружити са малим али и са дјецом из бањалучких школа и школа из околних градова (Лакташа и Прњавора). Гости фестивала биће и Бранимир Росић, музичар, аниматор и водитељ дјечијих емисија из Новог Сада и Пеђолино из Београда.

У Вијећници Банског двора 28.04.2022. године у 18.00 часова, биће додјељена награда „Принц Дјечијег царства“ за животно дјело и допринос дјечијем одрастању Пери Зупцу, а финале 16. Међународног фестивала дјечије поезије биће 29.04.2022. године у 12.00 у Градском позоришту Јазавац.

На конкурс за овогодишњи фестивал радове је послало преко 4.500 малишана из свих земаља бивше Југославије – од Словеније до Македоније – тако да је избор 70 финалиста (можда наизглед велики број) логичан слијед догађаја. Уосталом, број дјеце – учесника и број дјеце – финалиста чини овај фестивал највећим, најбројнијим и најквалитетнијим те врсте у цијелом региону.

„Дјечије царствo“ - радионице за украшавање вјенчића од врбових гранчица и цвијећа

А по седморо дјеце из Словеније и Македоније, 10 из Црне Горе, 13 из Србије и по 13 из Федерација Босне и Херцеговине и Републике Српске, моћи ће да се дружи међу собом и са пјесницима о којима су читали и које су читали. Њима ће се придружити и седморо најбољих са изборног Фестивала поезије Београдских основних школа „Мали победник“, који су на том такмичењу изборили пласман у финале и долазак у Бањалуку. Сви они ће добити награде као побједници конкурса, а бориће се и за додатне награде и за апсолутног побједника фестивала „Мали принц/Мала принцеза Дјечијег царства“.  Након финала биће промовисани и Зборник фестивала и Књижевни часопис за дјецу „Ризница“.

„Дјечије царствo“ - радионица за украшавање васкршњих јаја

У оквиру „Дјечијег царства“ већ су одржана и два пратећа програма, која баштине традицију нашег народа – радионице за украшавање вјенчића од врбових гранчица и цвијећа и радионица за украшавање васкршњих јаја.

Организатор „Дјечијег царства“, покровитељи су  Град Бања Лука, Влада Р. Српске - Министарство просвјете и културе и Представништво Р. Српске у Србији

Осим „Култарта“, који је главни организатор „Дјечијег царства“, покровитељи су  Град Бања Лука, Влада Републике Српске - Министарство просвјете и културе и Представништво Републике Српске у Србији. Одржавање програма и награђивање дјеце не би било могуће да га не помажу и многи други традиционални спонзори.

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3657
Број прегледа чланка : 16286355
Имамо 184 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader

Најава догађаја

04.12.2023.год.
У сриједу у подне уручење књижевних награда „Извор“
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Источно Сарајево и Требиње на Сајаму туризма у Новом Саду
Опширније...

Претходни догађаји

06.12.2023.год.
Награда „Извор“ Драгици Грбић из Вишеграда и Драгану Величковићу из Грделице
Опширније...
 
30.11.2023.год.
Богата туристичка понуда Источног Сарајева и Требиња на Новосадском сајму
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму