Почетна Актуелности Претходни догађаји Отворена манифестација Дани Српске у Србији
Ел. пошта Штампа ПДФ
05.09.2014.год.
Отворена манифестација Дани Српске у Србији

Манифестација "Дани Српске у Србији"  у организацији Представништва Републике Српске у Србији, свечано је отворена синоћ у Коларчевој задужбини концертом Бањалучке филхармоније у присуству предсједника Србије и Републике Српске, Томислава Николића и Милорада Додика. Отварању манифестације у препуној сали Коларчеве задужбине присуствовали су и предсједница Народне скупштине Маја Гојковић, велики број министара у Влади Србије и  других званичника из Србије, предсједница Владе РС Жељка Цвијановић и  други високи званичници из РС, као и представници СПЦ, медија, али и обични грађани.

Отварању манифестације Дани Српске у Србији присуствовали су предсједници Србије и Републике Српске као и велики број високих званичника

Бањалучка филхармонија наступила је под диригентском управом младе умјетнице Ванесе Кременовић, која је са пуно емоција и енергије повела оркестар у лијепу и свечану музичку причу. Ванеса Кременовић је шеф диригент и један од оснивача Бањалучке филхармоније, а од 2002.године педагог на установи у којој се школовала. Потресно је изведена свечана пјесма "Моја република" аутора Младена Матовића посвећена Републици Српској и химна Републике Србије Боже правде  али са ништа мање умјетничког жара и увертире и арије из опуса свјетских оперских великана Жоржа Бизеа, Ðузепа Вердија, Сергеја Рахмањинова, Ðакома Пучинија, Алфреда Каталанија, Антоњина Дворжака, Сен Санса. На програму свечаног концерта био је и незаобилазни "Марш на Дрину" Станислава Биничког у години када се обиљежава сто година од почетка Првог свјетског рата.

Бањалучка филхармонија под диригентском палицом Ванесе Кременовић

Као солисти наступили су оперски пјевачи сопрани Снежана Савичић Секулић, Миљана Брезичанин, Лидија Пајић и тенор Александар Саша Петровић, а програм је водила глумица београдског Народног позоришта Биљана Ђуровић.

Препуна сала Коларца, високе званице, публика у којој су поред предсједника, министара, академика и некадашњих професора били обични грађани, ганути и са понеком сузом у очима, покренули су младе музичаре да дају оно најбоље од себе.

Манифестација "Дани Српске у Србији"  у организацији Представништва Републике Српске у Србији свечано је отворена уз заједничку поруку предсједника Србије Томислава Николића и предсједника Републике Српске Милорада Додика да Србију и РС без обзира на границе повезују народ и култура.

Предсједник Србије Томислав Николић говори на отварању Дана Српске у Србији

"Вечерас ћемо видети део себе и српске културе сачуване на територији Републике Српске... Окупили смо се да се не разиђемо, иако ће неки од нас у повратку прелазити границу, али граница не може да заустави време, припадност, прошлост, културу", изјавио је Николић.

Ипак, напоменуо је он, "Границу прелази тијело, али тело је кварљиво, а дух остаје".

"Хвала на прилици да вам кажемо да ћете певати наше песме и причати наше приче", казао је Николић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик на отварању Дана Српске у Србији

Захваливши предсједнику Николићу и Србији на посвећености исказаној према РС, предсједник Додик је рекао да РС без тога "сигурно не би била свој на своме".

"Србија и Република Српска никада нису одустале једна од друге. Знамо да је ово адреса на којој можемо да нађемо браћу и разумјевање", истакао је Додик.

Према његовим ријечима, Србија данас несумњиво показује своје право и очекивано лице - да РС прими отвореног срца.

"Вјерујем да РС овдје свакодневно живи, као што и Србија дан и ноћ живи у РС", рекао је Додик и додао: "Ми смо загледани у Србију, да буде јака и способна јер смо само тако и ми јаки и најбољи".

Ово је друга година заредом да Представништво Републике Српске у Србији организује овакву манифестацију у Србији.

У оквиру "Дана Српске у Србији" биће одржан и Пословни форум РС и Србије, у присуству званичника двеју влада, а циљ је покретање конкретних пословних пројеката.

Манифестација "Дани Српске у Србији" трајаће наредних пет дана, а у Новом Саду 9. и 10. септембра, уз богат културно-умјетнички програм: изложбе радова најбољих студената Академије умјетности из Бањалуке и Академије ликовних умјетности из Требиња, књижевно-музичке вечери под називом "Звуци и гласови Српске", позоришне представе, промоције књига и много других садржаја.

Биће одржан пословни форум Републике Српске и Србије, а и представљени туристички потенцијали РС, као што су адреналински туризам, бање, национални паркови Козара и Сутјеска, Јахорина, Фоча, Бањалука.

Први пут ове године "Дани Српске" одржаће се 9. и 10. септембра и у Новом Саду, гдје ће такође бити презентовани туристички потенцијали Републике Српске, а и промовисан "Правопис српског језика, ијекавски изговор" у издању Матице Српске. Свечано затварање манифестације биће у српском народном позоришту у Новом Саду.

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3655
Број прегледа чланка : 16244146
Имамо 133 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader

Најава догађаја

29.11.2023.год.
Источно Сарајево и Требиње на Сајаму туризма у Новом Саду
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Представљање монографије „Тајне Лицидерског срца“
Опширније...

Претходни догађаји

30.11.2023.год.
Богата туристичка понуда Источног Сарајева и Требиња на Новосадском сајму
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Представљена монографија о фестивалу Лицидерско срце, уручене плакете
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму