Почетна Актуелности Претходни догађаји Oтворен штанд Туристичке организације Српске у центру Београда и додијељени сертификати успјешним студентима
Ел. пошта Штампа ПДФ
06.09.2014.год.
Oтворен штанд Туристичке организације Српске у центру Београда и додијељени сертификати успјешним студентима

Директор туристичке организације Србије Миодраг Поповић јуче је у оквиру манифестације "Дани Српске у Србији" у Кнез Михаиловој улици у Београду отворио Штанд Туристичке организације Републике Српске на коме ће се заинтересовани моћи упознати о природним љепотама и туристичким потенцијалима Српске.

Oтворен штанд Туристичке организације Републике Српске у центру Београда

Он је, обраћајући се присутним на презентацији, на којој су наступили чланови Бањалучке филхармоније, рекао да је још под утиском синоћњег отварања манифестације на Коларчевом Универзитету са ког је послата недвосмислена порука да су Српска и Србија повезане трајним везама које су "исконске, а не само политичке, родбинске и пријатељске".
Поповић је нагласио да се нада да ће бројни Београђани у наредна четири дана посјетити штанд Републике Српске и да ће их то нагнати да се одлуче да посјете бар неко од дивних мјеста у Српској.

"Наш заједнички циљ је регионална сарадња и заједничко окретање страном тржишту. Република Српска и Србија заиста имају много тога да понуде", рекао је Поповић.

Директор туристичке организације Србије Миодраг Поповић у Кнез Михаиловој улици у Београду отворио Штанд Туристичке организације РС

Директор Туристичке организације Републике Српске Нада Јовановић нагласила је да је у 2013. години остварен рекордан број од 650.000 ноћења у Српској што је доказ да Српска постаје све атрактивнија дестинација за све заљубљенике у природу, авантуризам и историју.

Она је рекла да значајан број туриста долази из Србије и да није ријеч о људима који су родбински везани и поријеклом су са простора Српске, већ о људима "који су у Српској доживјели и о Српској чули најбоље".

"Манифестације као што је "Дани Српске у Србији" одлична је прилика да се представимо. А можда боље од запослених у туризму Српску препоручују они који је посјете", истакла је Јовановићева.

Према њеним ријечима, с обзиром да се ближи зимска сезона очекује се да ће највећи интерес 8. септембра побудити презентација Јахорине, али и презентација највећег града Српске - Бањалуке која ће бити одржана 9. септембра.

Помоћник министра за туризам и угоститељство Српске Александра Трифковић оцијенила је да је манифестација "Дани Српске у Србији" прилика више да "једни друге упознамо и да се зближимо".

Директор Представништва РС у Србији Млађен Цицовић на отварању штанда Туристичке организације РС

Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да му је част да је та манифестација чији је иницијатор и организатор управо Представништво успјела да окупи бројне људе којим је Српска у срцу и да тако допринесе још јачим везама са матицом.

"Хвала вам што сте данас опет са нама и што нам пружате подршку да се Република Српска представи у најбољем свјетлу овдје у Београду", рекао је Цицовић, обраћајући се посјетиоцима презентације.

Он је нагласио да постоји изузетна сарадња између Републике Српске и Србије, али да стално треба радити да она буде још боља и садржајнија.

Додијељени сертификати студентима

Такође у Београду је синоћ у оквиру манифестације Дани Српске у Србији одржан свечани пријем на којем су додијељени сертификати студентима из Републике Српске и дијаспоре који су успјешно завршили тронедјељну праксу у оквиру пројекта "Упознај државу Србију", чији је суорганизатор Представништво Српске у Београду.

На свечаном пријему у Вили Републике Српске присуствовали су министар просвјете и културе Српске Горан Мутабџија, министар за економске односе и регионалну сарадњу Игор Видовић, државни секретар у Министарству омладине и спорта Србије Ненад Боровчанин, те директор Представништва Српске у Србији Млађен Цицовић.

Додијељени сертификати студентима из Републике Српске и дијаспоре

Мутабџија је, приликом уручивања сертификата, поручио студентима да је завршени пројекат веома важан, те да Влада Републике Српске поздравља све иницијативе које имају за циљ културно и економско повезивање Српске и Србије.

"Желимо да имамо мобилност студената и професора, залажемо се за израду базе података свих професора у Српској. Надам се да ћемо успјети да направимо такве базе које ће омогућити да се има јасан увид у податке о сваком од професора, да би сарадња и мобилност биле далеко ефикасније", рекао је Мутабџија.

Он је напоменуо да Влада Српске четвртину изворних прихода у буџету алоцира управо у Министарство просвете и културе, али да то није довољно, додајући да је за пет дана ове године цјелокупан буџет од милијарду евра изгубљен у поплавама које су задесиле земљу.

Министар просвјете и културе Српске Горан Мутабџија на свечаном пријему у Вили Републике Српске

Видовић је поручио да је регионална сарадња, коју проводи Представништво Српске, сарадња кроз културу, те да је завршени пројекат показатељ колико је Представништво успјешно у томе.

Он је честитао студентима који су успјешно завршили праксу, додајући да је увјерен да ће са добијеним сертификатима бити признати и у Српској и у дијаспори.

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Игор Видовић на свечаном пријему у Вили Републике Српске

Цицовић, који је примио захвалницу за успјешно завршену сарадњу на пројекту, оцијенио је да је посебно важно то што је овај пројекат олакшао задатак Представништва да подстиче јачу сарадњу Српске и Србије, као и регионалну сарадњу.

Директор Млађен Цицовић прима захвалницу за сарадњу на пројекту од Владана Атанасијевића предсједника Управног одбора НАЛЕД-а

Владан Атанасијевић, предсједник Управног одбора Националне алијансе за локални развој /НАЛЕД/, који је суорганизатор пројекта, истакао је да је веома важно развијање сарадње у региону, напомињући да су баш из тог разлога ове године у пројекат укључени и студенти из Српске.

Више од 20 студената из Српске, Канаде, Данске, Аустрије, Грчке, Словеније је током три седмице упознало организацију и начин рада јавног и приватног сектора у Србији.

Специјална признања за остварене резултате током праксе добили су студент Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Милош Тасић и студент из Аустрије Јелена Нишавић.

Љетну праксу "Упознај државу Србију" организовао је НАЛЕД у сарадњи са Представништвом Српске у Србији и "Теленор фондацијом". Манифестација "Дани Српске у Србији" установљена је прошле године са циљем промоције природних, привредних и осталих потенцијала Српске у Србији.

Осим Београда, манифестација ће ове године бити одржана и у Новом Саду.

ИЗВОР: СРНА

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3657
Број прегледа чланка : 16286634
Имамо 192 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader

Најава догађаја

04.12.2023.год.
У сриједу у подне уручење књижевних награда „Извор“
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Источно Сарајево и Требиње на Сајаму туризма у Новом Саду
Опширније...

Претходни догађаји

06.12.2023.год.
Награда „Извор“ Драгици Грбић из Вишеграда и Драгану Величковићу из Грделице
Опширније...
 
30.11.2023.год.
Богата туристичка понуда Источног Сарајева и Требиња на Новосадском сајму
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму