Почетна Актуелности Претходни догађаји Дани Српске у Србији, трећи дан - Отворена изложба радова студената умјетности из Српске и промовисани туристички потенцијали Требиња
Ел. пошта Штампа ПДФ
07.09.2014.год.
Дани Српске у Србији, трећи дан - Отворена изложба радова студената умјетности из Српске и промовисани туристички потенцијали Требиња

Промоција туристичких потенцијала Требиња

Туристички потенцијали Херцеговине и града Требиња промовисани су јуче од 10 до 20 сати у Кнез Михаловој улици у Београду у оквиру манифестације "Дани Српске у Србији" коју реализује Представништво Републике Српске у Србији.

Промоција туристичких потенцијала Требиња

Директор Туристичке организације Требиња Татјана Булајић рекла је Срни да је Србија веома битно тржиште за Требиње, јер су 50 одсто ноћења страних туриста које остварује град Требиње управо ноћења гостију из Србије, те да доста Београђана купује и станове у Требињу.

"Србија и Београђани воле да љетују у Требињу и ми смо врло радо дошли како бисмо промовисали свој град у Београду. Донијели смо промотивни материјал хотела, мотела, винарија, ресторана, а осим тога, донијели смо и аутохтоне производе, наше вино, мед и смокве", рекла је Булајићева.

Према њеним ријечима, Туристичка организација Требиња жељела је Београђанима и туристима у главном граду да омогући да осјете "укус Херцеговине у центру Београда".

Директор Туристичке организације Требиња Татјана Булајић

Булајићева је напоменула да се Требиње редовно представља у Београду на Београдском сајму, манифестацијама почетком љетње сезоне, а ове године и на крају сезоне у оквиру манифестације "Дани Српске у Србији", коју организује Представништво Републике Српске у Београду.

Она је нагласила да је Требиње град који има много тога да понуди посјетиоцима, те да се 70 одсто културно-историјског насљеђа Херцеговине налази управо на подручју овог града.

"Најпосјећенији су манастири Тврдош, изграђен у четвртом вијеку, Петро-Павлов манастир, Дужи и најновији Херцеговачка Грачаница, који је незаобилазна дестинација за све људе који прођу кроз наш град", рекла је Булајићева, додајући да је популарна дестинација и Арсланагића мост, који је задужбина Мехмед-паше Соколовића.

Према њеним ријечима, у посљедње вријеме веома је популаран и вински туризам, с обзиром да Требиње има око 20 винарија, од којих њих осам примају туристе и раде дегустације.

Булајићева је истакла и да је све популарнији спорт-адреналински туризам, односно планинарење и параглајдинг, додајући да "све што модерни туриста данас тражи - Требиње то нуди".

"За Требиње је веома важна и близина мора, јер је само 30-ак километара удаљено од Дубровника и 40 километара од Херцег Новог, тако да велики број туриста борави у нашем граду, за мање новца ужива у квалитетној гастрономској понуди, а до мора брзо стигну", рекла је Булајићева.

Она је додала да најјужнији град у Републици Српској највише посјећују гости из Грчке, Русије, Јужне Кореје, Турске, Шведске, као и из земаља западне Европе.

Отворена  изложба  радова студената  умјетности из Српске

Синоћ 06. септебра у 19 сати у Коларчевој задужбини је отворена изложба најбољих радова студената Академије умјетности из Бањалуке и Академије ликовних умјетности из Требиња, такође, у оквиру манифестације "Дани Српске у Србији".

Изложбу радова студената умјетности отворили су декан Умјетничке академије у Бањалуци Лука Кецман и ректор Универзитета у Бањалуци Станко Станић.

Отворена  изложба  радова студената  умјетности из Српске

Кецман је оцијенио да је актуелна манифестација "Дани Српске у Србији" пружила јединствену прилику да студенти двије академије са два универзитета покажу мали дио онога што раде на графичком дизајну и сликарству.

"То су плакати и графичка решења за представе и најаве манифестација. Поред 20 радова на зидовима, на плазмама се приказују видео радови студената сликарства, графике и графичког дизајна који се баве интермедијалном умјетношћу", навео је Кецман.

Он је истакао да је веома задовољан што студенти из Српске излажу у реномираном здању Коларчеве задужбине.

"Ово је први заједнички наступ наше две академије, радосни смо што је то баш у Београду и надамо се да ћемо имати прилике да и даље заједно наступамо и излажемо", поручио је Кецман.

 Декан Умјетничке академије у Бањалуци Лука Кецман

Станић је посјетиоцима на Коларцу поручио да је отворена изложба прилика да се Република Српска у правом свјетлу покаже у својој матици Србији.

Ректор Универзитета у Бањалуци Станко Станић

"Ово је прилика да двије државе покажу да су, заправо, једна са истим народом, као и да студенти из Српске упознају окружење са оним што раде како би послије Београда излагали и у другим градовима и отворили себи врата за ширу промоцију", рекао је Станић.

Он је додао да би млади људи требало да прошире видике, посјете друге земље и покажу своје радове, али да би требало увијек да се врате у своју Републику Српску.

Књижевно-умјетнички програм

Након отварања изложбе одржано је и књижевно-умјетничко вече "Звуци и гласови Српске" у оквиру кога су одломке из српске поезије говорили истакнути драмски умјетници Небојша Кундачина и Биљана Ђуровић, а за музички дио програма биле су задужене двије младе умјетнице из Бањалучке филхармоније.

Извор: Срна

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3657
Број прегледа чланка : 16286163
Имамо 154 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader

Најава догађаја

04.12.2023.год.
У сриједу у подне уручење књижевних награда „Извор“
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Источно Сарајево и Требиње на Сајаму туризма у Новом Саду
Опширније...

Претходни догађаји

06.12.2023.год.
Награда „Извор“ Драгици Грбић из Вишеграда и Драгану Величковићу из Грделице
Опширније...
 
30.11.2023.год.
Богата туристичка понуда Источног Сарајева и Требиња на Новосадском сајму
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму