Почетна Актуелности Претходни догађаји Дани Републике Српске пети дан - Пословни форум и промоција туристичке понуде Републике Српске
Ел. пошта Штампа ПДФ
09.09.2014.год.
Дани Републике Српске пети дан - Пословни форум и промоција туристичке понуде Републике Српске

У оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“ која се реализује у организацији Представништва Републике Српске у Србији, јуче је у Привредној комори Србије одржан пословни форум Републике Српске и Србије, а у Кнез Михаиловој улици промовисана је туристичка понуда Српске. Бројним пролазницима који су искористили лијепо вријеме да прошетају главом шеталишном зоном Београда представили смо туристичку понуду Града Источно Сарајево, са акцентом на олимпијску љепотицу Јахорину и понуду која ове зимске сезоне очекује све љубитеље скијања.

Изложба слика младих умјетника из Зворника из сликарске радионице „Палета“

Пролазнике у централној београдској улици привукла је и изложба слика младих умјетника из Зворника из сликарске радионице "Палета", коју чине платна дугачка 40 метара, настала протеклих шест година на манифестацији "Зворничко љето", а млади полазници радионице на лицу мјеста су сликали своја дјела, тако да су Београђани могли да се увјере у њихов таленат.

Велику пажњу бројних Београђана, али и страних туриста, привукао је перформанс младих глумаца из Вишеграда, који су представљали писца Иву Андрића и ликове из његових дјела - Лотику и лијепу Фату Авдагину, те дијелили конфете са цитатима из Андрићевих дјела, али и колаче, гурабије, ванилице, кифлице...

Осим ове интересантне понуде, на штанду Српске представљена је и туристичка понуда Власенице, Рогатице, Бијељине, Бање Дворови, атрактивног Етно села Станишићи, Фоче са Националним парком Сутјеска и Модриче кроз промоцију произвођача пића „Крушик“ из ове општине.

Промоција туристичке понуде - Дани Републике Српске у Београду

Напоменимо још једном, да се манифестација „Дани Српске у Србији“ реализује у организацији Представништва Републике Српске у Србији, а иста обухвата различите програмске активности, идеје и пројекте те на нов и јединствен начин представља Републику Српску, њене градове и природне љепоте, умјетнике, ствараоце из различитих сфера дјеловања и изражавања, те промовише привредне субјекте и развојне пројекте.

Туристичка понуда Српске у оквиру исте се промовише под слоганом „Српска зове... спакуј се и крени“.

Пословни форум

На пословном форуму Републике Српске и Србије Министар привреде Србије Жељко Сертић изјавио је да у развоју привреде и економије Србије и Републике Српске има простора за заједнички рад и поручио да ће Влада Србије наставити сарадњу са Српском на основу постојећих споразума.

Пословни форум

Регионална сарадња је императив за све нас, превише смо ми мали и раситњени да бисмо могли да се боримо на великом тржишту које данас постоји, велика тржишта имају своја правила и ми морамо да се уклопимо", рекао је Сертић на пословном форуму "Србија - Република Српска", који је одржан у Привредној комори Србије у Београду.

Сертић је на скупу, којем су присуствовали и потпредсједник Владе Републике Српске Јасмин Комић, министар саобраћаја и веза Српске Недељко Чубриловић и министар индустрије, енергетике и рударства Жељко Ковачевић, рекао да је цијели регион превише дуго чекао на рјешења са стране и да, уколико економије Србије и Републике Српске желе успјех, морају саме да креирају рјешења.

Министар привреде Србије посебно је нагласио да је основ за успјех, прије свега, заједништво и уједињеност ка истом циљу. "У свим тим елементима владе Републике Српске и Србије имају много тога заједничког, много тога можемо да урадимо на побољшању амбијента пословања у нашим оквирима и компетенцијама како бисмо омогућили привреди и привредницима да раде", рекао је Сертић.

Истакавши да ће Влада Србије наставити заједничку сарадњу на основу споразума са Републиком Српском кроз интензивне контакте и везе, Сертић је поручио привредницима да су врата Владе Србије и ПКС отворена за све њихове добре идеје.

Потпредсједник Владе Републике Српске Јасмин Комић

Потпредсједник Владе Републике Српске Јасмин Комић рекао је да ће закључци са овог скупа бити повод за даља усаглашавања на плану унапређења привредне сарадње, која, у сваком случају, мора да иде на добробит и Српске и Србије. То је разумљиво, посебно у оном домену који се односи на излазак на трећа тржишта, на дефинисање и реализацију заједничких пројеката, јер само заједничким снагама можемо бити и конкурентни и снажнији на свјетском тржишту

Он је подсјeтио да Српска и Србија имају добру научно-технолошку сарадњу, која није везана само за односе двије владе, него и на сарадњу између студената и оних који су повезани пројектима прекограничне сарадње.

- Постоје и нови пројекти који ће дати потребан допринос привредном развоју који треба да обезбиједи да се тај развој унаприједи и подигне на виши ниво и постигнемо виши ниво конкурентности и практично на тај начин да оснажимо обје позиције и Српске и Србије - додао је Комић.

Он је изразио задовољство организовањем манифестације "Дани Српске у Србији", у оквиру које је и одржан овај пословни форум, на којем је учествовало око 70 привредника Српске и Србије.

Потпредсједник ПКС Слободан Самарџић истакао је да је Република Српска веома важан привредни партнер Србије, са којим је обим трговинске размјене 2013. године износио 1,7 милијарди долара, док је за првих шест мјесеци забиљежен нови тренд раста. Он је навео да је робна размјена у складу са Цефта споразумом либерализована, а убрзано је и издавање сертификата и дозвола, али да је либерализација у сектору услуга спорија од очекиване, док је као велики будући изазов оцијенио слободу кретања радне снаге.

Као најважније питање у развоју привреде Самарџић је истакао потребу чвршћег повезивања, наводећи да су привреде Српске и Србије мале, а њихове компаније недовољно конкурентне. Он је оцијенио да се могућности крију у чвршћој сарадњи у области инфраструктурних пројеката, електроенергетском сектору, али и у области осигурања.

Привредни форум „Србија - Република Српска“ у оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“ у Привредној Комори Србије

Привредни форум „Србија - Република Српска“ у оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“ организовали су Привредна Комора Србије, Привредна комора Републике Српске и Представништво Републике Српске у Србији.

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3655
Број прегледа чланка : 16244427
Имамо 206 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader

Најава догађаја

29.11.2023.год.
Источно Сарајево и Требиње на Сајаму туризма у Новом Саду
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Представљање монографије „Тајне Лицидерског срца“
Опширније...

Претходни догађаји

30.11.2023.год.
Богата туристичка понуда Источног Сарајева и Требиња на Новосадском сајму
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Представљена монографија о фестивалу Лицидерско срце, уручене плакете
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму