Почетна Актуелности Претходни догађаји Дани Српске у Србији, шести дан – Дрво пријатељства у парку Милутина Миланковића и промоција књиге у Задужбини Илије М. Коларца
Ел. пошта Штампа ПДФ
10.09.2014.год.
Дани Српске у Србији, шести дан – Дрво пријатељства у парку Милутина Миланковића и промоција књиге у Задужбини Илије М. Коларца

У Београду је јуче, у оквиру манифестације "Дани Српске у Србији", засађено Дрво пријатељства Српске и Србије, као поклон младих Српске Парку Милутина Миланковића и Србији, a након тога у просторијама Удружења „Милутин Миланковић“  у организацији младих Удружења Срба из Босне и Херцеговине Ехо Српске одржан је омладински форум на тему „Значај науке у образовању и могућности у пракси“.

Засађено дрво пријатељства у парку Милутина Миланковића у организацији младих Удружења Срба из Босне и Херцеговине

Стабло "Лалино дрво" засађено је у београдском Парку Милутин Миланковић, преко пута Храма Светог Саве, а на плочи испод њега налази се натпис: "Милутину Миланковићу, Република Српска, 09.09.2014".

Дрво су засадили омладина Републике Српске и Србије, као учесници омладинског форума о познатом српском научнику Милутину Миланковићу, чији је организатор Удружење Срба из БиХ у Србији "Ехо Српска", које окупља младе из Српске у Србији.

Овај догађај омогућило је Представништво Републике Српске у Србији, заједно са Удружењем "Милутин Миланковић", Хидрометеоролошким заводом Србије и "Градским зеленилом".

Омладински форум на тему „Значај науке у образовању и могућности у пракси“

Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић изразио је задовољство што су млади из Српске први који су засадили дрво пријатељства у Парку Милутина Миланковића.

"Република Српска жели да се и на овај начин још једном одужи овом нашем научнику", рекао је Цицовић и подсјетио да се сутра завршава манифестација "Дани Српске у Србији" скупом у Новом Саду, којем ће присуствовати највиши званичници Српске.

Цицовић је рекао да се током ове манифестације Република Српска представила Београду и Србији и показала шта је њена култура, привреда, умјетност, те најавио да ће сљедеће године ова манифестација имати више садржаја и бити одржана у више градова Србије, осим Београда и Новог Сада, у Нишу и Крушевцу.

Предсједник Удружења "Ехо Српска" Душан Зекић рекао је да су се млади из Српске окупили око идеје те да раде пројекте и на очувању националног идентитета Срба из Српске, који су у Србији.

"Симболика је да треба учинити више на стварању пријатељства и заједничком дјеловању када је у питању очување националног идентитета, као и на дружењу омладине Српске и Србије", додао је Зекић.

Скуп су поздравили и предсједник Удружења "Милутин Миланковић" Славко Максимовић, који је најавио да ће идуће године бити постаљен и споменик Милутину Миланковићу у овом истоименом парку, као и Југослав Николић, директор Хидрометеоролошког завода Србије, испред којег се налази парк гдје је засађено Дрво пријатељства, те Љубомир Попара из "Градског Зеленила", уз чију подршку је и организовано сађење Дрвета пријатељства.

Дрво пријатељства Републике Српске и Србије је дуговјечно бјелогорично дрво, поријеклом из Америке, које може да нарасте 30 метара у висину, а има крошњу и до 25 метара обима.

У умјетничком дијелу програма наступило је једно од најпознатијих културно-умјетничких друштава из Србије "Градимир".

Академик Светозар Кољевић

На предавању о животу и дјелу Милутина Миланковића које је услиједило након Омладинског Форума академик Светозар Кољевић поручио је да је велики српски научник Милутин Миланковић, који је и поред стечене свјетске репутације остао дубоко привржен својим коријенима, примјер за све Србе данашњице. Он каже да је Србима важно име великог научника, који је својим генијалним даром за математику омогућио далеко повољнију изградњу водовода, хидроцентрала и тунела и био најбоље плаћени грађевински инжењер у Бечу почетком 20. вијека.

"Миланковић је знао да математички користи армирани бетон када други то нису знали. Радио је на пројектима за водећу свјетску фирму широм Аустроугарске, Чехословачке, Мађарске, Аустрије, али и у Београду", рекао је Кољевић на предавању о Миланковићу, које је одржао у Београду у оквиру манифестације "Дани Српске у Србији". Према његовим ријечима, Миланковић је 1907. године, уочи Анексионе кризе, припремао пројекте за израду хидроцентрала у подручју Бањалуке, Крупе и Бихаћа, који због свјетских догађаја нису могли да буду остварени.

Када је послије анексије БиХ и мобилизације у Аустроугарској осјетио да је разбијено пријатељско осјећање према Србима, Миланковић је 1909. године одлучио да напусти Беч, одрекне се великих примања и дође у Београд да ради као ванредни професор на Универзитету.

Кољевић је рекао да је чувени српски научник занимљив и по томе што је образован на њемачком језику, али је знао и француски, а живио је у богатој породици која је 240 година врло успјешно дјеловала у Аустроугарској, али је до краја задржала православље и свој национални идентитет.

"Да ли је то данас могуће у глобалистичкој концепцији свијета? Да неко задржи свој идентитет, а поред тога учествује у интернационалним подухватима? То је оно кључно питање по коме је нама Миланковић и данас интересантан", нагласио је Кољевић.

Након предавања, присутну публику одушевио је Саво Радовић, глумац Београдског драмског позоришта извођењем монодраме „Успомена на Милутина Миланковића“.

У оквиру манифестације "Дани Српске у Србији" у Београду синоћ у 19 сати је представљена књига "Европски рат 1914." у којој је аутор професор Никола Б. Поповић извршио демонтажу покушаја да се путем квазинаучне публицистике релативизује њемачка одговорност за Први свјетски рат.

Промоција књиге -Европски рат 1914.- аутора професора Николе Б. Поповића

На промоцији у Коларчевој задужбини закључено је да је Први свјетски рат био само продужетак европске праксе – освајања, доминације кроз рат са сусједима, а да су његови покретачи биле средњоевропске силе, којима је доминирала Њемачка.

Директор Института за савремену историју у Београду Момчило Павловић рекао је на промоцији књиге да је Поповић, који је дописни члан Академије наука и умјетности Републике Српске, анализирао пропаганду која је засјенила науку у читавој 2014. години.

Павловић је рекао да је аутор у књизи набројао све европске ратове до 1914. године и показао да су многи вођени на простору Европе, а да у њима Срби нису учествовали или били битан фактор.

"Супротности су кулминирале 1914. године и пет држава, које је држало читав ондашњи свет, ухватило се за гуше из својих империјалних разлога, а не због тога што је Гаврило Принцип убио надвојдводу Франца Фердинанда", рекао је Павловић.

Аутор, како је навео Павловић, тврди да је Први свјетски рат само прво полувријеме, а да је Други свјетски рат друго полувријеме и да је, како би се тај други рат оправдао, релативизовано питање њемачке одговорности.

"Аутор тврди да је ријеч о политичким и пропагандним погледима који нису базирани на фактима, јер у супротном не би никако могли доћи до закључка да је Србија, а онда и Русија, одговорна за Први светски рат и да је метак Гаврила Принципа запалио читав свет", рекао је Павловић.

Аутор књиге Никола Поповић истакао је да се највећа политизација литературе о Првом свјетском рату тиче управо узрока рата, а затим преводи на одговорност за избијање рата.

"Зашто после 100 година одређене државе и политике настоје да умање своју објективну одговорност за избијање Првог свјетског рата? Зато што је Први свјетски рат први масовни злочин, прво масовно самоуништење и са тиме се треба носити. Зато треба новим нараштајима скинути тај терет, а не могу се фалсификовати чињенице", рекао је Поповић.

Према аутору чињенице говоре саме за себе - а оне су да је рат 1914. године почео нападом Аустрије на Србију и нападом Њемачке на Белгију и Луксембург.

"Атентат су искористили да остваре своје дугогодишње империјалне циљеве. То је део пангерманске идеологије, која је створена у Немачкој, а протагонисти су били оба немачка царства - и Хоенцолероваца и Хабзбурга", каже Поповић.

Директор Завода за за уџбенике Србије Драгољуб Којичић подсјетио је да је Ленсингова Комисија за утврђивање кривице за рат из 1919. године дошла до јасног закључка да су за рат одговорне централне силе које су атентат искористиле као повод и истакао да за 100 година нису пронађени никакви нови факти који би говорили супротно тим налазима.

Којичић је оцијенио да је поука из читања Поповићеве књиге та да наше пројекције будућности зависе од тога како разумијемо данашњи тренутак и прошлост.

Књигу су објавили Фондација "Радост" и Представништво Републике Српске у Београду.

„Дани Српске у Србији“ на тргу испред Српског народног позоришта у Новом Саду

Јуче су у Новом Саду, на тргу испред Српског народног позоришта, о оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“, која се реализује у организацији Представништва Републике Српске у Србији, представници туристичких организација Српске, на челу са ТОРС-ом, као и осталим туристичким субјектима који промовишу нашу понуду, започели презентацију наших најатрактивних туристичких дестинација. Овога пута Новосађани су имали прилику да сазнају које су наше дестинације најатрактивније, те да се одлуче коју да посјете.

Платна младих умјетника из Зворника из сликарске радионице  -Палета- испред Српског народног позоришта у Новом Саду

Бројним посјетиоцима у овој шеталишној зони представили су се Источно Сарајево са Јахорином, Требиње, Вишеград, Зворник, Власеница, Рогатица, Бијељина, Етно село Станишићи, Фоча са НП Сутјеском…

Као и у Беораду били су, млади умјетници из Зворника из сликарске радионице "Палета", са својим платнима насталим протеклих шест година на манифестацији "Зворничко љето“.

Као и увијек у Новом Саду владало је велико интересовање за нашу понуду, јер су посјетиоци овог града смјештеног у срцу Војводине, традиционално можда и најчешћи гости Српске.

Напоменимо још једном, да се манифестација „Дани Српске у Србији“ реализује у организацији Представништва Републике Српске у Србији, и да она обухвата различите програмске активности, идеје и пројекте те на нов и јединствен начин представља Републику Српску, њене градове и природне љепоте, умјетнике, ствараоце из различитих сфера дјеловања и изражавања, те промовише привредне субјекте и развојне пројекте.

Туристичка понуда Српске у оквиру исте се промовише под слоганом „Српска зове - спакуј се и крени“.

Промоција туристичке понуде Српске наставиће се и сутра на истом мјесту у Новом Саду, а осим тога очекује нас и богат културно-забавни програм, као и промоција наше гастрономске понуде.

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3657
Број прегледа чланка : 16286507
Имамо 165 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader

Најава догађаја

04.12.2023.год.
У сриједу у подне уручење књижевних награда „Извор“
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Источно Сарајево и Требиње на Сајаму туризма у Новом Саду
Опширније...

Претходни догађаји

06.12.2023.год.
Награда „Извор“ Драгици Грбић из Вишеграда и Драгану Величковићу из Грделице
Опширније...
 
30.11.2023.год.
Богата туристичка понуда Источног Сарајева и Требиња на Новосадском сајму
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму