Почетна Актуелности Претходни догађаји Завршени Дани Српске у Србији 2014.
Ел. пошта Штампа ПДФ
11.09.2014.год.
Завршени Дани Српске у Србији 2014.

Последњег дана манифестације “Дани Српске у Србији“ протекао је у знаку промоције најатрактивније туристичке понуде на тргу испред Српског народног позоришта у Новом Саду. У разноврсној туристичкој понуди наших дестинација Новосађани су, као и претходног дана,  могли да нађу различите садржаје у зависности од жеље и интересовања.

Бањалука, Требиње, Источно Сарајево са олимпијском љепотицом Јахорином, Лакташи, ЗТЦ Бања Врућица, Вишеград, Бијељина, Етно село Станишићи, Рогатица, Фоча са НП Сутјеском, Зворник…, само су дио понуде која је привукла велику пажњу становника највећег града у Војводини.

Етно група из Р. Српске

Осим промоције туристичке понуде, на тргу испред СНП организован је и културно забавни програм у оквиру којег су наступили Етно група „Траг“ из Лакташа, вокално – инструментални састав који његује традиционалну музику Балкана. Валентина Милекић каже да тај састав до сада није имао прилику да наступа у Новом Саду и додаје:

– Трудимо се да акценат ставимо на традиционалне вокале и инструменте, с класичним инструментима, али и оним електронским, попут бас-гитаре и клавијатуре – објаснила је Валентина Милекић. – Кроз свој рад настојимо да традиционалне ритмове и мелодије укомпонујемо у неке модерније аранжмане, покушавајући да сачувамо ту врсту музике од заборава и приближимо је уху данашње публике.

КУД Пискавица из Пискавице код Бањалуке представио се наступом пјевачког друштва и сценским приказом обичаја – довођење младе у кућу. Осим тога, организована је и промоција гастро понуде Бањалуке (бањалучки ћевап, “Нектар пиво“ и сир “Трапист“). Била је ово још једна одлична прилика да се представи најатрактивнија туристичка понуда Републике Српске, овог пута под слоганом: “Српска зове, спакуј се и крени“.

Културно забавни програм

Поред туристичких промоција на Позоришном тргу, у Новом Саду је јуче, у свечаној сали Матице српске презентовано ијекавско издање Правописа српскога језика, а у вечерњим сатима, у Српском народном позоришту уприличена је свечана академија – завршни програм “Дана Српске у Србији“.

У Матици српској је председник Матице проф. др Драган Станић подсjетио да је у српској култури било предлога да се ијекавица потисне у корист екавице, с аргументом да постоји потреба да се, што је могуће више, обави унификација српског језика. Међутим, по његовим ријечима, “ијекавицу ваља систематски неговати у духу целовите српске језичке политике“.

- Неопходно је да српски језички стандард негујемо на целом простору његовог важења: у том смислу драгоцена је подршка коју Матица добија од Републике Српске, а требало би све учинити да Правопис допре до свих потенцијалних корисника, на факултетима и школама, у лекторским службама штампаних и електронских медија, у министарствима и државним службама, на свим местима на којима се може допринети неговању српскога језика - указао је, између осталог, г. Станић, залажући се да се сачувају “оба плућна крила нашег језика”.

Презентaциja ијекавског издања Правописа српскога језика у Матици српској у Новом Саду

За свој посао на припреми овог издања, који је прецизно назначен као “ијекавизација и редакција текста”, проф. др Мато Пижурица навео је да није имао такав карактер.

- Тест је то, и у најригорознијем стручном, односно лингвистичком смислу, којим се показује да се ради о једном језику са два изговора. Наиме, нисам у припреми ијекавског издања заменио ниједну реч из екавске верзије најновијег екавског издања, нити сам је “прекројио”, творбено или морфoлошки односно граматички. Доследно је ијекавизован обрађивачки део текста и сви, или готово сви, примери за које сам био сигуран да нису цитати из изворно екавских текстова - објаснио је Мато Пижурица.

“Ијекавица и екавица, као два лица исте ствари, као везивно, а никако као раздвајајуће ткиво. Двоизговорност и двоисписност не повлаче за собом никакву комуникативну препреку и потешкоћу”, закључио је академик Слободан Реметић у свом обраћању. Међу разлозима зашто је неоходна ијекавица у домену стандардног језика, академик Реметић је навео, да су ту и народна поезија, дубровачка књижевност, као и дела познатих књижевника стварана на ијекавици, дела која припадају српској књижевности.

- Битка за српски језик, коју и данас водимо, као и за образовање, есенцијално је питање - истакао је министар просвјете и образовања Републике Српске Горан Мутабџија у свом обраћању на промоцији. - Када  говоримо о Правопису српскога језика, који сада има и ијекавско издање, говоримо о темељима српске духовности и свих наших стремљења. Наша је амбиција да градимо јединствен систем образовања у Републици Српској и Србији.

Уз напомену да се ради о капиталном делу, члан Градског већа Новог Сада  задужен за културу Вања Ву­ченовић је рекао да су екавица и ијекавица два равноправна изговора и да је стога од националног интереса да буду објављена оба издања Правописа српкога језика, те да је неговање ијекавског говора једно од најважнијих задатака српске лингвистике.

Министар просвјете и културе Републике Српске г. Горан Мутабџија изјавио је да се Српска жестоко противи све присутнијем сакаћењу српског језика и писма, чији је циљ наметање некаквог хибридног "земаљског" језика.

"Посебно смо осјетљиви на покушаје уграђивања такозваног босанског језика у српски језик, што у себи искључиво носи политичке претензије да се створи некакав давно превазиђени земаљски језик. То је враћање један вијек уназад против чега су се бориле плејаде српских књижевника, као и српски народни трибуни", рекао је он.

Мутабџија је рекао и да у Уставу Српске јасно пише да се у Српској говори српски језик, као и језици хрватског и бошњачког народа. "То је оквир из којег се неће и не смије никад изаћи", истакао је Мутабџија. Он је нагласио да је српски језик темељ духовности и укупне културе српског народа са обје стране Дрине.

"Стога је битка за српски језик и српско писмо есенцијално питање за српски народ са обје стране ријеке Дрине и никад не смије бити проблематизовано", рекао је Мутабџија.

"Правопис српског језика, ијекавски говор" издала је Матица српска, а објављивање овог капиталног дјела помогло је Представништво Републике Српске у Србији. Директор Представништва г. Млађен Цицовић је изјавио:

- Без жеље да се мешам у науку о језику, сматрао сам да је било потребно објавити и Правопис ијекавског говора да се покаже да је то равноправан ток српског језика и да није добро ако се на тај говор гледа као на нешто што би могло бити да је мање или да чак уопште није наше, а тек то не би било добро, то да се не с таквим мишљењем меша у науку о језику. Схватајући, дакле, значај те равноправности екавског и ијекавског говора српског језика, ми смо у Представништву били итекако заинтересовани да будемо дио овог издавачког подухвата и сада смо поносни на то.

Свечана академија у Српском народном позоришту у Новом Саду

Свечаном академијом у Српском народном позоришту у Новом Саду вечерас су завршени "Дани Српске у Србији", седмодневна манифестација представљања привреде, науке, просвете, културе и умјетности Републике Српске кроз акције, програме и пројекте од 4. до 10. септембра 2014. године

Поздрављајући окупљене у препуној дворани Српског народног позоришта у име предсједника Републике Српске Милорада Додика, министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија је нагласио значај специјалних и парлалелних веза Србије и Републике Српске:

- Специјалне и паралелене везе омогућавају да ми као један народ дијелимо исте вриједности. Те се вриједности најбоље виде у оном што се зове култура, просвјета, наука - рекао је Мутабџија.

Он је додао да заједничка стварност Републике Српске и Србије мора да се огледа и у чврстим економским односима.

- Дубоко смо свјесни важности инфраструктурног повезивања Српске и Србије. Ријеч је о крупним инфраструктурним радовима без којих је незамислив развој са обје стране Дрине и отварање нових радних мјеста, који су важни за остваривање националних интереса - рекао је Мутабџија.

Он је подсјетио да је Република Српска "тешко страдала у мајским поплавама, али да је остала на ногама, захваљујући помоћи Србије".

- За три дана мајских поплава Српска је изгубила један комплетан буџет, милијарду евра. Остали смо, међутим, на ногама, јер је иза нас стала Србија, чија Влада је одмах донирала милион евра за двије школе у Српској - рекао је Мутабџија.

Он је истакао и значај споразума влада Републике Српске и Србије у домену образовања, чији је циљ изграђивање једног система образовања и стварање амбијента за већу мобилност наставника и студената.

- У домену културе залажемо се да њене институције у Републици Српској и Србији склапају билатералне споразуме и то на бази интереса које имају, а не да им неко одозго то сугерише - рекао је Мутабџија.

Према његовим ријечима, Србија и Српска чине један корпус, који понекад има различите економске интересе.

- Дјелујемо у различитим геополитичким цјелинама што понекад ствара разлике у економским интересима, али имамо заједнички циљ да управо оваквим манифестацијама блиске односе Србије и Српске учинимо још чвршћим – казао је Мутабџија и додао да једва чека скору манифестацију под називом "Дани Србије у Републици Српској".

Организатор манифестације “Дани Српске у Србији“ било је Представништво Републике Српске у Београду, уз подршку завичајних удружења Срба из БиХ.

Осим министра Мутабџије, прије умјетничког програма у којем су учествовали истакнути драмски умјетници Тихомир Станић, Биљана Ђуровић, Небојша Кундачина, Маја Колунџија и Милан Никитовић, првакиње опера  Народног позоришта у Београду и Српског народног позоришта у Новом Саду: Снежана Савичић Секулић и Јелена Кончар, и Фолклорни ансамбл “Вила“ културно-уметничког друштва “Железничар“ из Новог Сада, публици у Српском народном позоришту обратили су се и Мирко Мајсторвић у име завичајних удружења,и Вања Вученовић, члан Градског већа Новог Сада, у име Новосађана и њиховог града.

Завршној свечаности присуствовао је Његово преосвештенство епископ бачки Иринеј, представници Владе Србије, као и бројне друге личности друштвеног и јавног живота Новог Сада и Војводине.

Након академије у холу Српског народног позоришта уприличена је изложба народних ношњи из појединих крајева Републике Српске, а служена је и богата трпеза на којој су се нашли најпознатији гастрономски специјалитети Српске.

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3657
Број прегледа чланка : 16286366
Имамо 186 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader

Најава догађаја

04.12.2023.год.
У сриједу у подне уручење књижевних награда „Извор“
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Источно Сарајево и Требиње на Сајаму туризма у Новом Саду
Опширније...

Претходни догађаји

06.12.2023.год.
Награда „Извор“ Драгици Грбић из Вишеграда и Драгану Величковићу из Грделице
Опширније...
 
30.11.2023.год.
Богата туристичка понуда Источног Сарајева и Требиња на Новосадском сајму
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму