Почетна Актуелности Претходни догађаји У Архиву Југославије отворена изложба "Млада Босна и Сарајевски атентат"
Ел. пошта Штампа ПДФ
16.09.2014.год.
У Архиву Југославије отворена изложба "Млада Босна и Сарајевски атентат"

Изложба архивских докумената коју је припремио Архив Републике Српске поводом обиљежавања 100 година од почетка Првог свјетског рата (1914–2014) отворена је 15. септембра 2014. године у Архиву Југославије у Београду.

Изложбу "Млада Босна и Сарајевски атентат" отворили су г. Томислав Николић, предсједник Републике Србије и г. Небојша Радмановић, српски члан Предсједништва Босне и Херцеговине.

Отварање изложбе "Млада Босна и Сарајевски атентат"

Предсједник Томислав Николић је рекао да је ова изложба од великог значаја за разумијевање утицаја и околности које су довеле до Првог свјетског рата и навео да је организација Млада Босна настала под утицајем европских идеја свога доба, мотивисана снажном потребом за слободом и правдом грађана анексиране Босне и Херцеговине. Он је истакао да Млада Босна, која је извела атентат на Франца Фердинанда, није слиједила великосрпску идеју – што потврђују сама имена чланова тог покрета међу којима је било и муслимана и Хрвата.

Српски члан Предсједништва БиХ, Небојша Радмановић, рекао је на отварању ове изложбе да она даје допринос расправама које се у задње вријеме воде о узроцима и одговорности за избијање Првог свjетског рата и да има за циљ да на документован начин расвијетли дјелатност чланова Младе Босне. Према његовим ријечима, Република Српска ће учеснике Сарајевског атентата увијек сматрати борцима за слободу.

Изложбу "Млада Босна и Сарајевски атентат" отворили су г. Томислав Николић, предсједник Србије и г. Никола Радмановић, српски члан Предсједништва БиХ

Ова изложба - поставка аутора Бојана Стојнића, архивског савјетника и помоћника директора Архива Републике Српске, биће изложена у Архиву Југославије до 30. септембра.

Изложбу прати двојезични илустровани каталог на српском и енглеском језику, a изложба је подијељена на пет тематских цјелина: Млада Босна, Завјереници и извршиоци Сарајевског атентата, Сарајевски атентат, Јулска криза 1914. и Страдања Срба у Босни и Херцеговини.

Архивска изложба "Млада Босна и Сарајевски атентат"

Аутор Бојан Стојнић рекао је на отварању да ће посјетиоци моћи да се упознају са идејом и дјелом чланова Младе Босне кроз оригиналну архивску грађу, фотографије, релевантну литературу и штампу. Изложба садржи и оригиналне преписке чланова Младе Босне, фотографије и документа која свједоче о страдању Срба.

Изложба је прво постављена 29. маја 2014. године у Галерији Академије наука и умјетности Републике Српске. Након Бањалуке изложба је била постављена у Мостару, Гацку и Андрићграду, а након Београда биће представљена и у другим градовима Србије.

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3657
Број прегледа чланка : 16286705
Имамо 205 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader

Најава догађаја

04.12.2023.год.
У сриједу у подне уручење књижевних награда „Извор“
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Источно Сарајево и Требиње на Сајаму туризма у Новом Саду
Опширније...

Претходни догађаји

06.12.2023.год.
Награда „Извор“ Драгици Грбић из Вишеграда и Драгану Величковићу из Грделице
Опширније...
 
30.11.2023.год.
Богата туристичка понуда Источног Сарајева и Требиња на Новосадском сајму
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму