Почетна Актуелности Претходни догађаји Министар Петар Ђокић одржао састанак са представницима Удружења погинулих руских добровољаца "Завет"
Ел. пошта Штампа ПДФ
19.09.2014.год.
Министар Петар Ђокић одржао састанак са представницима Удружења погинулих руских добровољаца "Завет"

Представници Удружења породица погинулих руских добровољаца "Завет" из Русије уручили су данас министру рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петру Ђокићу икону Валаамске Богородице на свечаности у Представништву Републике Српске у Београду.

Министру Петру Ђокићу уручена икона у Представништву Републике Српске у Србији

Икона је израђена и освештана по жељи породица погинулих руских војника у рату у БиХ, а биће постављена у цркви Светог Ђорђа у Источном Сарајеву, гдје се налази и гробље руских добровољаца погинулих у борби за Републику Српску. 
Ђокић је рекао да је веома почаствован овим поклоном који тумачи као знак признања напорима Владе Републике Српске и њему, као министру рада и борачко-инвалидске заштите.
Он је нагласио да је Република Српска веома свјесна огромне подршке од Руске Федерације. 
"Захвални смо за изузетну подршку коју нам пружа званично руководство Русије, предвођено предсједником Владимиром Путином, јер се тако осјећамо сигурније у нашим настојањима да сачувамо Дејтонски мировни споразум и улогу Републике Српске коју је стекла у међународним односима", изјавио је Ђокић. 
Он је истакао да ће Република Српска чинити све да афирмише заједничку борбу и братску повезаност и да, гдје год је то могуће, истиче огромну захвалност за подршку коју јој пружа Русија и руски народ. 
Ђокић је подсјетио да се то чини на симболичан начин спомен-обиљежјима руским добровољаца који су погинули у периоду "када се стварала и бранила Република Српска".
Према његовим ријечима, установљен је и дан пријема породица руских добровољаца који су погинули за Републику Српску, који има карактер републичког догађаја.

Министар Петар Ђокић на састанку са представницима Удружења породица погинулих руских добровољаца "Завет"

Ирина Астапенко из санктпетербуршког представништва Удружења "Завет" захвалила је Влади Републике Српске и министру Ђокићу за огроман труд и пажњу према породицама погинулих руских добровољаца. 
"Наши добровољци су се храбро борили са српским војницима и зато смо вам захвални што сте нам омогућили коришћење једнаких права, као и породицама бораца из Републике Српске", рекла је Астапенкова. 
Она је истакла да је икона Валаамске Богородице из Русије, пета по реду коју породице руских добровољаца доносе у Републику Српску, симбол заједничке православне вјере и наде у учвршћивање пријатељства.

Ово удружење 2015. године планира да позове младе из Републике Српске у камп за младе у Русији, а приоритет ће имати они који уче руски језик на курсу који је организован донацијом Друштву руско-српског пријатељства у Бијељини.

Извор: СРНА

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3655
Број прегледа чланка : 16244324
Имамо 168 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader

Најава догађаја

29.11.2023.год.
Источно Сарајево и Требиње на Сајаму туризма у Новом Саду
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Представљање монографије „Тајне Лицидерског срца“
Опширније...

Претходни догађаји

30.11.2023.год.
Богата туристичка понуда Источног Сарајева и Требиња на Новосадском сајму
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Представљена монографија о фестивалу Лицидерско срце, уручене плакете
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму