Почетна Актуелности Претходни догађаји Република Српска на сајму књига у Београду
Ел. пошта Штампа ПДФ
01.11.2010.год.
Република Српска на Сајму књига у Београду

Република Српска представила се и ове године на Међународном београдском сајму књига у хали 2, ниво А, а свој наступ започела је свечано 26.10.2010. године у 11 сати у сали "Слободан Селенић" програмом Театар поезије и промоцијом часописа "Босанска вила" и "Развитак".
Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић најавио је наступ Републике Српске и представио нека од издања која се промовишу у оквиру програма овогодишњег представљања књига из Републике Српске. Након тога потпредсједник Владе Републике Српске и министар просвјете и културе Антон Касиповић свечано је отворио наступ Републике Српске на овогодишњем сајму књига.
У оквиру књижевно-сценског програма Театар поезије представљена је савремена лирика наших аутора објављена у књижевним часописима Републике Српске између прошлог и овог сајма коју су припремили студенти глуме у класи проф. Љиљане Благојевић: Данка Игњатовић, Иван Петровић, Ненад Благојевић и Николина Богдановић.
Директор Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске, Ранко Рисојевић, промовисао је дигитална издања часописа „Босанска вила“ која ове године слави 125 година и часописа „Развитак“ који слави 100 година од оснивања.

Свечаном отварању присуствовали су гости из Републике Српске и Србије, а присутнима се обратио и министар културе у Влади Србије, Небојша Брадић, који је истакнуо позитиван примјер сарадње Србије и Републике Српске у области културе.
У оквиру музичког дијела програма наступили су Јована Раљић и Аљоша Шолак ученици Музичке школе "Владо Милошевић" из Бањалуке.

У уторак, 26.10.2010. године на штанду Републике Српске промовисане су књиге „Додик чувар Српске“ Милана Љепојевића, „Споменар Милке Кочић“ коју су припремили Весна Милишић Аћимић и Душко М. Петровић, „Даљ" Горана Дакића и књига „У шетњи без главе" Предрага Бјелошевића.
Министар просвјете и културе Антон Касиповић уручио је први поклон пакет књига из Републике Српске Филозофском факултету Универзитета у Приштини са сједиштем у Косовској Митровици.

У сриједу, 27.10.2010. године промовисане су књиге: „Басновите пјесме" Ранка Павловића, „Ја револуционар" Берислава Благојевића, „Окрајци" Предрага Лазаревића и књига „Сонети и поеме Скендера Куленовића" о којој је говорио Рајко Петров Ного.
Други поклон пакет књига из Републике Српске уручио је директор Представништва Републике Српске у Србији, Млађен Цицовић, библиотеци Основне школе "Филип Кљајић Фића" из Београда.

У четвртак, 28.10.2010. године промовисане су књиге: „Ковчези, нож и вјенчаница" Здравка Кецмана, „Српско зидно сликарство 18. вијека у византијској традицији“ Љиљане Шево и „Битка за Фиренцу“ Маријане Петронић и часопис „Књижевник". Промоције су пратили ученици Музичке школе "Стеван Стојановић Мокрањац" из Бијељине: Драгана Гајић, Биљана Петровић, Божица Видаковић, Ања Малетић и Славиша Стојановић.
Уручен је трећи поклон пакет књига из Републике Српске библиотеци Шесте београдске гимназије.

У петак, 29.10.2010. године промовисане су књиге „Кочић, муња над  књижевином" Миленка Стојичића, „Фотографија" Милоша  Бабића, „Бањалучке приче“ Томе Марића, „Човјек на снижењу" Стевана Р.Стевића и часописи „Нова зора“ и „Крајина“.
Уручен је четврти поклон пакет књига из Републике Српске библиотеци Средње техничке ПТТ школе из Београда.

У суботу, 30.10.2010. године промовисане су књиге: „Пашчара" Михаила Орловића, „Тамо нека занимања" Лауре Барне, „Рат је почео ријечима" Милована Милутиновића, „Песме које нисам преболео" Ранка Прерадовића и часопис „Актуелности“. У петак и суботу промоције су пратили студенти Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву: Алмир Мешковић и Душан Симић.
Уручен је пети поклон пакет књига из Републике Српске библиотеци Хемијско-прехрамбене технолошке школе из Београда.

У недјељу, 31.10.2010. године у 11 сати на штанду Републике Српске одржана је прес-конференција на којој је саопштено да је најтраженија књига на штандовима издавача из Републике Српске књига Милана Љепојевића „Додик чувар Српске“ у издању "Триопринта" из Бањалуке. Повеља успјеха аутору биће додјељена на свечаности у Бањалуци.
Након тога уручен је и шести поклон пакет књига из Републике Српске библиотеци Економске школе Нада Димић из Земуна.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3239
Број прегледа чланка : 9205830
Имамо 198 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

08.10.2021.год.
Промоција Олимпијског центрa Јахорина у Новом Саду
Опширније...
 
08.10.2021.год.
Почиње јубиларни „Шопен фест"
Опширније...

Претходни догађаји

13.10.2021.год.
Пијанистички реситал Арсена Чаркића
Опширније...
 
12.10.2021.год.
Свечано отворен „Шопен фест“
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму