Почетна Актуелности Претходни догађаји Изложба "Млада Босна и Сарајевски атентат" у Суботици
Ел. пошта Штампа ПДФ
07.11.2014.год.
Изложба "Млада Босна и Сарајевски атентат" у Суботици

Архив Републике Српске организовао је у Српском културном центру у Суботици изложбу архивских докумената "Млада Босна и Сарајевски атентат" на којој је представљено 249 експоната из архива и библиотека Српске, Федерације БиХ, Србије и Аустрије.

Изложба “Млада Босна и Сарајевски атентат” у Српском културном центру “Свети Сава” у Суботици

Изложба је синоћ отворена поводом обиљежавања 100 година од почетка Првог свјетског рата, а организована је под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Представништво Републике Српске у Србији данас је саопштило да је изложбу отворио амбасадор БиХ у Србији Ранко Шкрбић који је истакао да је интитуционална сарадња један од начина сарадње међу државама и народима уопште, па и у региону.

Шкрбић је нагласио да народу који не познаје своју историју пријети опасност да је поново доживи једнако страшно или да му је промијене они којима историјска истина не одговара.

"Изложба у Суботици иде у прилог том схватању и чињеницама и представља мали историјски час", поручио је Шкрбић.

Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић сматра важном изложбу "Млада Босна и Сарајевски атентат" јер су представљени значајни архивски документи и фотографије који су изложени први пут послије сто година.

 Предсједник Српског културног центра у Суботици г. Милан Мародић, директор Архива Р. Српске г. Душан Поповић, Њ.Е. амбасадор БиХ у Србији г. Ранко Шкрбић, директор Представништва Р. Српске у Србији г. Млађен Цицовић и аутор изложбе, архивски савјетник и помоћник директора Архиве Р. Српске г. Бојан Стојнић

"Значај изложбе је и у томе што се снажном истином узвисује изнад сваке лажи и преваре којима су увијек склони научници чији морал лако пада под сваки политички интерес", истакао је Цицовић.

Изражавајући наду да ће Представништво Српске у Србији сарађивати са Српским културним центром "Свети Сава" јер је родољубива организација која штити најзначајније вриједности српске традиције, Цицовић је подсјетио да је Представништво са удружењем Херцеговаца у Суботици разматрало могућност организовања "Дана Српске" и у том граду.

Окупљене су поздравили и аутор изложбе Бојан Стојнић, архивски савјетник и помоћник директора Архиве Републике Српске, који је подсјетио да су у току Великог рата нестала четири царства, Милан Мародић у име домаћина Српског културног центра, те директор Архива Републике Српске Душан Поповић, наводећи да је то четврта изложба у Србији.

Предвиђено је да, након Суботице, изложба буде постављена у Сенти, Скопљу и по други пут у Београду, а планирано је да наредне године буде приређена и у другим градовима у региону.

Публика у Српској и Федерацији БиХ до сада је изложбу могла да погледа у Галерији Академије наука и уметности Републике Српске у Бањалуци, као и у Мостару, Гацку и Андрићграду.

Поставка је подијељена у пет тематских целина - Млада Босна, Завјереници и извршиоци Сарајевског атентата, Сарајевски атентат, Јулска криза 1914. и Страдања Срба у БиХ.

ИЗВОР: Срна

 
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2669
Број прегледа чланка : 3528529
Имамо 102 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

24.06.2019.год.
Република Српска на 9. Међународном сајму наоружања и војне опреме
Опширније...
 
21.06.2019.год.
Манифестацијa „Kрајишке пјесме, игре и обичаји – Бусије 2019“
Опширније...

Претходни догађаји

23.06.2019.год.
У насељу Бусије одржана јубиларна, десета манифестацијa „Kрајишке пјесме, игре и обичаји – Бусије 2019“
Опширније...
 
22.06.2019.год.
Пријем за најбоље средњошколце
Опширније...
Преузмите Билтен