Почетна Актуелности Претходни догађаји Трећег дана промоција на Сајму књига: наука, поезија и емоције
Ел. пошта Штампа ПДФ
28.10.2015.год.
Трећег дана промоција на Сајму књига: наука, поезија и емоције

Трећи дан промоција на штанду Републике Српске на 60. Међународном београдском сајму књига почео је представљањем издања Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске. О посебним књигама и звучним издањима ове установе говорили су Драгана Божић и Желимир Радиновић, а представљање књиге Борке Тадић „Збиље и тајанства“ завршено је изузетно успјелим, дирљивим одломком из монодраме ове слијепе књижевнице, што је публика поздравила бурним аплаузом.

Промоција издања Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Р. Српске „Збиље и тајанства“ Борке Тадић, говоре: Јелена Радаковић и Драгана Божић

Дирљиво је било и на промоцији књиге „Изгубила животну битку, побиједиће лафорину болест“ Сњежане Гајић, мајке чија је једна кћер изгубила битку за живот, а друга се још бори на ВМА. Говорио је друг њених кћери Драшко Станивуковић, убједљиво и са искреном надом у побједу.

Промоција књиге „Изгубила животну битку, побиједиће лафорину болест“ Сњежане Гајић, говори Драшко Станивуковић и аутор

На промоцији издања Републичког завода за статистику говорили су Радмила Чичковић, директор Завода, и Велимир Савић, који су показали да и „Статистички годишњак Републике Српске“ може бити заиста занимљив за читање, повремено чак и весео, јер се статистички подаци могу презентирати праћењем једног замишљеног, просјечног грађанина наше Републике – од рођења, преко школовања, пелцовања, одрастања, женидбе/удаје, (не)запошљавања, (не)плаћања пореза... до смрти, којом се не завршава његов живот и у статистици.

Промоција издања Републичког завода за статистику: „Статистички годишњак Р. Српске“ и „Ово је Р. Српска“, говоре: др Радмила Чичковић и Велимир Савић

О књизи Јованке Стојчиновић Николић „Одабрани час“ говорио је Ранко Павловић, колега који стваралаштво ове пјесникиње прати дуги низ година, а како је ријеч о књизи изабраних и нових пјесама то је и било потребно.

Промоција књиге Јованке Стојчиновић Николић „Одабрани час“ говори Ранко Павловић

Часопис „Бокатин Дијак“ из Лопара представили cу млади уредници овог издања Немања Миловановић, Марко Томић и Слободан Јовић, који су истакли одличну сарадњу са ауторима и из Српске, и из Србије.

Часопис „Бокатин Дијак“ из Лопара представили су уредници овог издања Немања Миловановић, Марко Томић и Слободан Јовић

Издања Музеја Републике Српске представио је Владимир Ђукановић: „Бања Лука од окупације до слободе (1941-1945)“ Миленка Ђорђевића, „Између лијека и отрова“ Наташе Ковачевић, „Рано хришћанство на подручју Епархије бихаћко-петровачке“ Милке Ђукић, „Змијањски вез, свјетско културно наслеђе“ Данијеле Ђукановић и  „Змијање: покућство динарске планинске куће брвнаре“ коју је он написао, као и „Поточаре Босанске Крајине, осврт на босанске сеоске воденице“, којој је коаутор са Митјом Гуштином. Посебну пажњу сајамске публике изазвала је књига о змијањском везу, што је и разумљиво кад се зна да је прошле седмице у Етнографском музеју отворена изложба на којој је поред експоната кићења приказана и мала изложба овог специфичног народног веза изузетне љепоте. Изложбу у Етнографском музеју отворио је Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Србији, а Ђукановиће је јуче на промоцији ове књиге рекао да ће у том музеју бити организована и школа змијањског веза.

Промоција издања Музеја Републике Српске

У сали за промоције „Васко Попа“ јуче су прво представљена издања Академије наука и умјетности Републике Српске. О зборнику „Улога академија наука и умјетности у развоју друштва будућности“ говорио је академик Рајко Кузмановић предсједник АНУРС, који је посебно нагласио обавезу академије и академика да у свом раду разликују праве, истинске потребе и вриједности народа и државе од оног што је ствар дневне политике. Академик Драгољуб Мирјанић је представио енглеско издање књиге о соларној енергији у Србији, Српској и Грчкој (Solar energy in Serbia, Greece and the Republic of Srpska), осврнувши се и на могућности које привреде ових земаља имају у овој области, посебно у свјетлу препоруке ЕУ да се добијање ове врсте енергије повећа за 20 одсто. Књигу „Просторно планирање и животна средина Републике Српске“ представио је проф. др Неђо Ђурић, дописни члан АНУРС, зборник „Први свјетски рат, узроци и посљедице“ проф. др Никола Б. Поповић, такође дописни члан АНУРС, а „Културно-историјски комплекс Детлак“ академик Станиша Тутњевић. „Зборник радова са Другог конгреса и 21. Симпозијума оториноларинголога Републике Српске с међународним учешћем“ представио је академик Војко Ђукић, а потом је академик Рајко Петров Ного говорио о Зборнику радова посвећених академику Светозару Кољевићу.

Промоција издања Академије наука и умјетности Републике Српске

Пројекат „Изучавањем историје до помирења“, који је Народна и универзитетска библиотека Републике Српске реализовала у партнерству са Агенцијом за сарадњу, едукацију и развој (АЦЕД),а финансиран је средствима ЕУ, представили су: Слободан Наградић, Жељко Вујадиновић, Мухарем Баздуљ и Љиља Петровић Зечић, директор Народне и универзитетске библиотеке и директор овог пројекта. Представљени су: репринт издање Дедијерове књиге „Сарајево 1914“, књига „Сарајевски атентат: изворне стенограмске биљешке са главне расправе против Гаврила Принципа и другова, одржане у Сарајеву 1914. године“ (приредио Војислав Богићевић) и публикација „Одјеци“ настала у оквиру изложбе  „Одјеци: европска штампа о Сарајевском атентату и Јулској кризи“.

Пројекат “Изучавањем историје до помирења“, представили су: Слободан Наградић, Жељко Вујадиновић, Мухарем Баздуљ и Љиља Петровић Зечић

Књижевни часопис „Путеви“, који издаје Народна и универзитетска библиотека Републике Српске, представили су сарадници: Љиља Шоп, Милена Летић, Вуле Журић и Тања Ступар Трифуновић, уредник, која је посебно истакла чињеницу да „Путеви“ имају књижевне прилоге из цијелог региона: Српске, Србије, Црне Горе, Хрватске, Словеније, Македоније, Федерације у БиХ, а често објављују и преводе европских и свјетских аутора.

На промоцији часописа за књижевност, умјетност и културу „Путеви“  говоре: Љиља Шоп, Милена Летић, Вуле Журић и Тања Ступар Трифуновић

На крају трећег дана представљени су филм и серијал „Пут до слободе“ у продукцији РТРС, аутора Мире Лолић Мочевић. На промоцији су емитовани дијелови филма и серијала, а говорили су: проф. др Драга Мастиловић, декан Филозофског факултета у Источном Сарајеву, Брацо Пантић, потомак учесника Великог рата, Стефан Шарић, монах из манастира Рајиновац и Мира Лолић Мочевић.

Промоција филма и серијала“Пут до слободе“ у продукцији РТРС, аутора Мире Лолић Мочевић, говоре: проф. др Драга Мастиловић, Брацо Пантић, Стефан Шарић, монах из манастира Рајиновац и Мира Лолић Мочевић

Комплетан програм промоција на штанду Републике Српске и у сали „Васко Попа“ можете погледати овдје.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3207
Број прегледа чланка : 8629401
Имамо 162 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

21.09.2021.год.
„Дани Српске у Србији“ почињу у сриједу 22. септембра
Опширније...
 
17.09.2021.год.
Република Српска на Mеђународном пољопривредном сајму у Новом Саду
Опширније...

Претходни догађаји

18.09.2021.год.
Излагачи из Српске на 88. Међународном пољопривредном сајаму у Новом Саду
Опширније...
 
17.09.2021.год.
„Дани Српске у Србији“ од 22. до 29. септембра у 11 градова
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму