Почетна Актуелности Претходни догађаји Трећег дана промоција на Сајму књига: наука, поезија и емоције
Ел. пошта Штампа ПДФ
28.10.2015.год.
Трећег дана промоција на Сајму књига: наука, поезија и емоције

Трећи дан промоција на штанду Републике Српске на 60. Међународном београдском сајму књига почео је представљањем издања Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске. О посебним књигама и звучним издањима ове установе говорили су Драгана Божић и Желимир Радиновић, а представљање књиге Борке Тадић „Збиље и тајанства“ завршено је изузетно успјелим, дирљивим одломком из монодраме ове слијепе књижевнице, што је публика поздравила бурним аплаузом.

Промоција издања Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Р. Српске „Збиље и тајанства“ Борке Тадић, говоре: Јелена Радаковић и Драгана Божић

Дирљиво је било и на промоцији књиге „Изгубила животну битку, побиједиће лафорину болест“ Сњежане Гајић, мајке чија је једна кћер изгубила битку за живот, а друга се још бори на ВМА. Говорио је друг њених кћери Драшко Станивуковић, убједљиво и са искреном надом у побједу.

Промоција књиге „Изгубила животну битку, побиједиће лафорину болест“ Сњежане Гајић, говори Драшко Станивуковић и аутор

На промоцији издања Републичког завода за статистику говорили су Радмила Чичковић, директор Завода, и Велимир Савић, који су показали да и „Статистички годишњак Републике Српске“ може бити заиста занимљив за читање, повремено чак и весео, јер се статистички подаци могу презентирати праћењем једног замишљеног, просјечног грађанина наше Републике – од рођења, преко школовања, пелцовања, одрастања, женидбе/удаје, (не)запошљавања, (не)плаћања пореза... до смрти, којом се не завршава његов живот и у статистици.

Промоција издања Републичког завода за статистику: „Статистички годишњак Р. Српске“ и „Ово је Р. Српска“, говоре: др Радмила Чичковић и Велимир Савић

О књизи Јованке Стојчиновић Николић „Одабрани час“ говорио је Ранко Павловић, колега који стваралаштво ове пјесникиње прати дуги низ година, а како је ријеч о књизи изабраних и нових пјесама то је и било потребно.

Промоција књиге Јованке Стојчиновић Николић „Одабрани час“ говори Ранко Павловић

Часопис „Бокатин Дијак“ из Лопара представили cу млади уредници овог издања Немања Миловановић, Марко Томић и Слободан Јовић, који су истакли одличну сарадњу са ауторима и из Српске, и из Србије.

Часопис „Бокатин Дијак“ из Лопара представили су уредници овог издања Немања Миловановић, Марко Томић и Слободан Јовић

Издања Музеја Републике Српске представио је Владимир Ђукановић: „Бања Лука од окупације до слободе (1941-1945)“ Миленка Ђорђевића, „Између лијека и отрова“ Наташе Ковачевић, „Рано хришћанство на подручју Епархије бихаћко-петровачке“ Милке Ђукић, „Змијањски вез, свјетско културно наслеђе“ Данијеле Ђукановић и  „Змијање: покућство динарске планинске куће брвнаре“ коју је он написао, као и „Поточаре Босанске Крајине, осврт на босанске сеоске воденице“, којој је коаутор са Митјом Гуштином. Посебну пажњу сајамске публике изазвала је књига о змијањском везу, што је и разумљиво кад се зна да је прошле седмице у Етнографском музеју отворена изложба на којој је поред експоната кићења приказана и мала изложба овог специфичног народног веза изузетне љепоте. Изложбу у Етнографском музеју отворио је Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Србији, а Ђукановиће је јуче на промоцији ове књиге рекао да ће у том музеју бити организована и школа змијањског веза.

Промоција издања Музеја Републике Српске

У сали за промоције „Васко Попа“ јуче су прво представљена издања Академије наука и умјетности Републике Српске. О зборнику „Улога академија наука и умјетности у развоју друштва будућности“ говорио је академик Рајко Кузмановић предсједник АНУРС, који је посебно нагласио обавезу академије и академика да у свом раду разликују праве, истинске потребе и вриједности народа и државе од оног што је ствар дневне политике. Академик Драгољуб Мирјанић је представио енглеско издање књиге о соларној енергији у Србији, Српској и Грчкој (Solar energy in Serbia, Greece and the Republic of Srpska), осврнувши се и на могућности које привреде ових земаља имају у овој области, посебно у свјетлу препоруке ЕУ да се добијање ове врсте енергије повећа за 20 одсто. Књигу „Просторно планирање и животна средина Републике Српске“ представио је проф. др Неђо Ђурић, дописни члан АНУРС, зборник „Први свјетски рат, узроци и посљедице“ проф. др Никола Б. Поповић, такође дописни члан АНУРС, а „Културно-историјски комплекс Детлак“ академик Станиша Тутњевић. „Зборник радова са Другог конгреса и 21. Симпозијума оториноларинголога Републике Српске с међународним учешћем“ представио је академик Војко Ђукић, а потом је академик Рајко Петров Ного говорио о Зборнику радова посвећених академику Светозару Кољевићу.

Промоција издања Академије наука и умјетности Републике Српске

Пројекат „Изучавањем историје до помирења“, који је Народна и универзитетска библиотека Републике Српске реализовала у партнерству са Агенцијом за сарадњу, едукацију и развој (АЦЕД),а финансиран је средствима ЕУ, представили су: Слободан Наградић, Жељко Вујадиновић, Мухарем Баздуљ и Љиља Петровић Зечић, директор Народне и универзитетске библиотеке и директор овог пројекта. Представљени су: репринт издање Дедијерове књиге „Сарајево 1914“, књига „Сарајевски атентат: изворне стенограмске биљешке са главне расправе против Гаврила Принципа и другова, одржане у Сарајеву 1914. године“ (приредио Војислав Богићевић) и публикација „Одјеци“ настала у оквиру изложбе  „Одјеци: европска штампа о Сарајевском атентату и Јулској кризи“.

Пројекат “Изучавањем историје до помирења“, представили су: Слободан Наградић, Жељко Вујадиновић, Мухарем Баздуљ и Љиља Петровић Зечић

Књижевни часопис „Путеви“, који издаје Народна и универзитетска библиотека Републике Српске, представили су сарадници: Љиља Шоп, Милена Летић, Вуле Журић и Тања Ступар Трифуновић, уредник, која је посебно истакла чињеницу да „Путеви“ имају књижевне прилоге из цијелог региона: Српске, Србије, Црне Горе, Хрватске, Словеније, Македоније, Федерације у БиХ, а често објављују и преводе европских и свјетских аутора.

На промоцији часописа за књижевност, умјетност и културу „Путеви“  говоре: Љиља Шоп, Милена Летић, Вуле Журић и Тања Ступар Трифуновић

На крају трећег дана представљени су филм и серијал „Пут до слободе“ у продукцији РТРС, аутора Мире Лолић Мочевић. На промоцији су емитовани дијелови филма и серијала, а говорили су: проф. др Драга Мастиловић, декан Филозофског факултета у Источном Сарајеву, Брацо Пантић, потомак учесника Великог рата, Стефан Шарић, монах из манастира Рајиновац и Мира Лолић Мочевић.

Промоција филма и серијала“Пут до слободе“ у продукцији РТРС, аутора Мире Лолић Мочевић, говоре: проф. др Драга Мастиловић, Брацо Пантић, Стефан Шарић, монах из манастира Рајиновац и Мира Лолић Мочевић

Комплетан програм промоција на штанду Републике Српске и у сали „Васко Попа“ можете погледати овдје.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3045
Број прегледа чланка : 5760859
Имамо 145 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

24.11.2020.год.
Медијско представљање књиге „Хумано срце Српске“
Опширније...
 
11.11.2020.год.
Фестивал Мали победник ове године преко интернета
Опширније...

Претходни догађаји

13.11.2020.год.
Tијана Хил побједница фестивала „Мали победник“
Опширније...
 
06.11.2020.год.
Свечано отворене нове просторије Завичајне заједнице „Република Српска“
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму