Почетна Актуелности Претходни догађаји Гимназијалки из Гацка књижевна награда друштва „Свети Сава“
Ел. пошта Штампа ПДФ
23.01.2017.год.
Гимназијалки из Гацка књижевна награда друштва „Свети Сава“

Гимназијалка из Гацка Ивана Лажетић освојила је прву награду у категорији средњих школа на традиционалном Светосавском књижевном конкурсу за ученике основних и средњих школа Србије, Републике Српске и дијаспоре, коју додјељује Друштво „Свети Сава“ из Београда.

Ивана Лажетић, гимназијалка из Гацка, освојила је прву награду у категорији средњих школа на традиционалном Светосавском књижевном конкурсу у Београду

Ивани, ученици трећег разреда Гимназије у Средњошколском центру „Перо Слијепчевић“, награда је уручена данас на свечаности у Народној библиотеци Србије у Београду гдје је Друштво „Свети Сава" прославило своју славу и додијелило награде и признања установама и појединцима.

„Писала сам о животу Светог Саве и порукама које је оставио будућим нараштајима. Сматрам да је то тема која је вјечита инспирација свим православним ђацима“, рекла је Ивана новинарима у Народној библиотеци Србије.

Она је истакла да јој награда за њено литерарно дјело значи пуно, јер већ дуже вријеме пише о Светом Сави. Још није одлучила да ли ће се писањем у будућности бавити и професионално.

Награде су уручене и средњошколцу из Зајечара Душану Мирчетићу, који је, такође, освојио прву награду у конкуренцији средњих школа, као и Јовани Костадиновић из Ниша и Уни Милић из Смедерева, које су освојиле прву награду у конкуренцији основних школа.

Велика награда на књижевном конкурсу додијељена је ученици Земунске гимназије Милици М. Јанковић, док је Милош Јевтић из допунске основне школе у Базелу у Швајцарској добитник специјалне награде.

Гимназијалка из Гацка Ивана Лажетић освојила је прву награду а трећу награду у категорији средњих школа освојила је Магдалена Рацковић, ученица СШЦ 27. јануар из Рогатице

Од осталих ученика из Републике Српске, трећу награду у категорији средњих школа освојила је Магдалена Рацковић, ученица СШЦ „27. јануар“ из Рогатице,  трећу награду у категорији основних школа припала је Драгани Пејкић из ОШ „Васа Пелагић“ у Пелагићеву, док је другу награду у категорији средњих школа освојио Срђан Ковачевић, ученик Медицинске школе из Бања Луке.

На свечаности су уручене и Плакете Друштва „Свети Сава“, која се додјељује за посебан допринос активностима Друштва на добробит српског народа, а то су Педагошки музеј у Београду, Коло српских сестара и Јавно предузеће „Службени гласник“.

Предсједник Друштва Свети Сава г. Душан Зупан на отварању традиционалног Светосавског књижевног конкурса

Друштво „Свети Сава“ основано је још 1886. године и најстарије је активно српско грађанско друштво. Рад Друштва прекинут је под њемачком окупацијом 1941. године, а обновљен је 1994. године.

Бави се културним, просвјетним и хуманитарним радом с циљем његовања националног осјећаја врлине и вриједности светосавске традиције, као и култа Светог Саве у српском народу.

Поред сједишта у Београду, Друштво „Свети Сава“ има и активан Пододбор у Бањалуци.
Књижевни конкурс и ове године подржало је Представништво Републике Српске у Србији, које још од 2003. године учествује у његовом спровођењу.

Пригодан културно - умјетнички програм

Представништво сарађује и са Пододбором Друштва „Свети Сава“ у Републици Српској, који расписује Светосавски конкурс за најбоље ликовне радове ученика основних школа у Србији, Српској и дијаспори. Овогодишњи ликовни конкурс је био на тему „Пред храмом Светог Саве“ а проглашење побједника је најављено за четвртак 26. јануар у Бања Луци.

Извор: Срна

 
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2328
Број прегледа чланка : 2430312
Имамо 33 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

22.05.2018.год.
Промоција књиге Ненада Кецмановића Хроника немогуће државе
Опширније...
 
18.05.2018.год.
У Београду пројекција филма „Крст над јамом“ и изложба „Тамо где праведници почивају“
Опширније...

Претходни догађаји

24.05.2018.год.
Представљена књига Ненада Кецмановића Хроника немогуће државе
Опширније...
 
21.05.2018.год.
Одржана београдска пројекција филма „Крст над јамом“
Опширније...
Преузмите Билтен