Почетна Актуелности Претходни догађаји У Београду отворена изложба „25 година Народне скупштине Српске"
Ел. пошта Штампа ПДФ
07.04.2017.год.
У Београду отворена изложба „25 година Народне скупштине Српске"

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић отворио је данас у Архиву Југославије у Београду Изложбу „25 година Народне скупштине Републике Српске" која документима и фотографијама илуструје како се развијала та институција, а паралелно са њом и Република Српска.

Предсједник Народне скупштине Р. Српске Недељко Чубриловић отвара Изложбу - 25 година Народне скупштине Републике Српске - у Архиву Југославије у Београду

Изложбу је - у присуству представника Народне скупштине Републике Србије на челу са предсједницом Мајом Гојковић, представника дипломатског кора у Београду, истакнутих личности из области умјетности и науке, представника завичајних удружења и удружења генерала Републике Српске, великог броја грађана Београда, као и значајних медија из Србије и Републике Српске - отворио предсједник Народне скупштине Републике Српске г. Недељко Чубриловић.

- Република Српска је трајна правна и политичка заједница у чијем је стварању и очувању значајну улогу имала, а има и данас Народна скупштина, као највиши уставотворни и законодавни орган Републике Српске - рекао је Чубриловић новинарима из Републике Српске и додао да вјерује да ће изложба оставити трајан утисак на све који је у Београду буду видјели, јер је прича о Народној скупштини, уствари, прича о настанку и развоју Републике Српске.

У обраћању на отварању ове изложбе Чубриловић је, поздравивши предсједницу Народне скупштине Србије, директора Представништва Републике Српске у Србији, директоре два архива, представнике дипломатског кора и све остале који су данас били на отварању, ову изложбу означио као врло значајну.

- Стабилне институције, попут Народне скупштине, чине Републику Српску функционалнијим дијелом Босне и Херцеговине - нагласио је Чубриловић у пригодној бесједи на отварању ове изложбе и изразлио увјерење и наду да ће Народна скупштина у времену које долази наставити свој рад, напредак и успон.

Он је истакао значај унапређења и јачања специјалних и паралелних веза Републике Српске и Србије, у складу са Дејтонским мировним споразумом.

- Наш однос заснива се на чињеници да припадамо истом народу, имамо заједничку вјеру и културу и говоримо истим језиком и нису нам неопходни уговори и протоколи да бисмо доказивали међусобну чврсту сарадњу и посвећеност очувању јединства. Односи Србије и Српске, прије свега, заснивају се на нашем националном идентитету, нашој историји и братским везама" - рекао је Чубриловић и указао да је парламентарна сарадња посебно интензивирана са актуелним руководством парламента Србије, са Мајом Гојковић на челу.

У Београду на отворању изложбе - 25 година Народне скупштине Српске

Предсједница Народне скупштине Србије Маја Гојковић истакла је да изложба, која прати историјски слијед догађаја, свједочи да је Народна скупштина била суштински важно и кључно мјесто у настајању Републике Српске, као и то да је морала да доноси многе тешке судбоносне одлуке по живот и будућност њених грађана.

- Важно је истаћи да је Скупштина Републике Српске у многим историјским тренуцима, упркос великим изазовима и притисцима, на најбољи начин препознавала интересе својих грађана. Тако је најдиректније делила судбину свог народа -  рекла је Маја Гојковић.

Она је истакла да је ова изложба, као и сваки међусобни контакт, прилика да Српска и Србија унаприједе и јачају политичке, економске и културне везе.

- Наша два парламента у томе имају посебно важну улогу, јер ми представљамо непосредну вољу наших грађана - рекла је Маја Гојковић додајући да је за Србију од великог значаја даљи развој Републике Српске и јачање свих њених институција и истакла да ће Србија наставити да свесрдно и искрено подржава Републику Српску. - Снага наше узајамне подршке и сарадње увек ће бити најбољи пример и гарант мира и стабилности у читавом региону. На то нас обавезује наша историја, али и садашњост и будућност нашег народа!

Директор Архива Републике Српске Бојан Стојнић је рекао да изложба прати рад Народне скупштине Републике Српске од њеног првог сазива 24. октобра 1991. године до данас и говори о томе кроз каква је искушења за то вријеме пролазила Република Српска.

- Народна скупштина је наша самоодбрана и самокритички императив нашег постојања - оцијенио је Стојнић.

Директор Представништва Р. Српске у Београду, Млађен Цицовић, предсједник Народне скупштине Р. Српске, Недељко Чубриловић, предсједница Народне скупштине Србије, Маја Гојковић, директор Архива Југославије, Миладин Милошевић и за говорницом, директор Архива Р. Српске, Бојан Стојнић

Директор Архива Југославије Миладин Милошевић рекао је да је за ту институцију посебна част што је домаћин изложбе.

Изложба „25 година Народне скупштине Републике Српске" премијерно је отворена у Бањалуци 24. октобра прошле године, на двавдесету годишњицу конституисања те институције и у међувремену је била постављена у свим већим градовима Српске, а прилику да је виде имали су и грађани Ужица. Ова значајна изложба у Београду је остварена у блиској сарадњи Архива Републике Српске и Архива Југославије уз подршку Представништва Републике Српске у Србији.

Изложба - 25 година Народне скупштине Републике Српске - у Архиву Југославије у Београду

Предвиђено је да након Београда изложба буде отворена и у Пожаревцу и Новом Саду.

 
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2328
Број прегледа чланка : 2430387
Имамо 75 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

22.05.2018.год.
Промоција књиге Ненада Кецмановића Хроника немогуће државе
Опширније...
 
18.05.2018.год.
У Београду пројекција филма „Крст над јамом“ и изложба „Тамо где праведници почивају“
Опширније...

Претходни догађаји

24.05.2018.год.
Представљена књига Ненада Кецмановића Хроника немогуће државе
Опширније...
 
21.05.2018.год.
Одржана београдска пројекција филма „Крст над јамом“
Опширније...
Преузмите Билтен