Почетна Актуелности Претходни догађаји Одржана трибина „Двадесет пет година Војске Републике Српске 1992-2017.“
Ел. пошта Штампа ПДФ
19.05.2017.год.
Одржана трибина „Двадесет пет година Војске Републике Српске 1992-2017.“

Поводом обиљежавања јубилеја 25 година од формирања Војске Републике Српске, Удружење „Завет отаџбини“, уз подршку Представништва Републике Српске у Србији, у четвртак, 18. маја у београдском Медија центру организовало је трибину „Двадесет пет година Војске Републике Српске 1992-2017.“

Трибина поводом обиљежавања јубилеја 25 година од формирања Војске Републике Српске

Поздравним ријечима скупу су се најприје обратили генерал Миленко Каришик, предсједник Удружења „Завет Отаџбини“, и Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Србији.

Генерал-потпуковник Саво Сокановић, генерал-потпуковник Петар Шкрбић, контраадмирал Бошко Антић, модератор проф. др Милан Драгановић и за говорницом генерал Миленко Каришик

„Војска Републике Српске је учествовала у стварању Републике Српске, одбранила је у рату заједно са осталим снагама одбране, уградивши у њене темеље животе више од 24.000 бораца, а након рата била је гарант безбједности и стабилности Републике Српске, све до уградње у састав заједничких Оружаних снага Босне и Херцеговине, у којима Трећи пјешадијски (Република Српска) пук наставља постојање оружане силе српског народа,“ реако је генерал Каришик у поздравном обраћању.

Каришик је истакао да је пренос надлежности извршен под притиском снага које би да укину Републику Српску и створе унитарну Босну и Херцеговину, иако је Дејтонским споразумом, анекс 4, дефинисано постојање ентитетских војски.

„Послије 25 година постојања и развоја,  Република Српска је стабилна и сигурна, иако су сви познати облици притисака из свијета и данас присутни, у нешто измјењеном или чак и истом начину дјеловања, и таква ће – стабилна и сигурна – наша Република Српска и убудуће бити, јер је и настала и развија се на опредјељењу да увијек брани и одбрани  своје и да никад и нигдје не посегне за нечим туђим“, рекао је директор Представништва Српске у Београду Млађен Цицовић у поздравном обраћању.

„Учешће Срба у протеклом рату било је искључиво одбрамбеног карактера и Војска Републике Српске томе је дала велики допринос, како током рата када је само бранила свој народ и земљу, тако и у вријеме примјене Дејтонског мировног споразума“, истакао је Цицовић.

Директор Представништва Републике Српске у Србији је нагласио да српски народ није био спреман за рат све док није почео, те да се за рат ни у војном, ни у политичком смислу није припремао јер је желио да БиХ остане у заједничкој држави – Југославији.

Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Србији обратио се скупу поводом обиљежавања јубилеја 25 година од формирања ВРС

У радном дијелу трибине учествовали су некадашњи ратни команданти Војске Републике Српске контраадмирал Бошко Антић, генерал-потпуковник Петар Шкрбић и генерал-потпуковник Саво Сокановић.

Контраадмирал Бошко Антић рекао је да је Војска Српске формирана тек 12. маја 1992. године, када је саопштено наређење да Југословенска народна армија напусти БиХ, односно када је опстанак српског народа био угрожен.

Антић је навео да је Војска Републике Српске настала као посљедица развоја догађаја у БиХ, те да су нетачне тврдње да је формирана од Југословенске народне армије.

„Српски народ је био приморан да се војно организује да би спречио остварење `Исламске декларације` Алије Изетбеговића и хрватских тежњи за Хрватску до Дрине“, нагласио је Антић.

Генерал-потпуковник Петар Шкрбић, који је у току рата био помоћник команданта главног штаба генерала Ратка Младића, рекао је да Војска јесте основана 12. маја 1992. године, али да је одлуку о формирању Војске, шест корпуса и ваздухопловства и противваздушне одбране, донио предсједник Републике Радован Караџић, и на основу те одлуке је почело формирање Војске Републике Српске.

Он је навео да је Војска Републике Српске у најтежој ситуацији била у току 1995. године.

„Тада смо били у најтежој ситуацији када смо остали сами, с обзиром на огромну групацију оружаних снага која је нападала Српску, то је био НАТО пакт у сарадњи са муслиманском и хрватском војском. Када смо издржали ту борбу знали смо да ћемо одбранити Републику Српску“, истакао је Шкрбић.

Генерал-потпуковник Саво Сокановић је, говорећи о значају Војске Републике Српске у послијератном периоду, навео да Дејтонски мировни споразум и Устав БиХ на почетку нису дирали ништа по питању војске.

„Војска Републике Српске наставила је постојање као и прије рата, као оружана сила за заштиту суверенитета и територијалног интегритета Републике Српске под командом врховног командата предсједника Републике“, рекао је Сокановић.

Он је додао да су одмах након доношења Дејтонског мировног споразума почели притисци из међународне заједнице од појединих фактора да се војске уједине, односно да практично буде укинута Војска Републике Српске.

Према његовим ријечима, након двије реформе у области одбране, 2004. и 2005. године, за које је одлуку донио високи представник за БиХ, Војска Републике Српске као оружана сила ентитета Српске престала је да постоји и интегрисала се у Оружане снаге БиХ, а Министарство одбране у Министарство БиХ.

„Те Оружане снаге БиХ у свом саставу имају по три национална батаљона, српски, хрватски и бошњачки, команде су мултинационалне и постоје три пјешадијска пука који баштине традицију војске и дају подршку у обиљежавању значајних датума ентитета. То је за Републику Српску Трећи (Република Српска) пешадијски пук“, истакао је Сокановић.

На трибини су прочитани и телеграми првог предсједника Републике Српске Радована Караџића и генерала Ратка Младића који су честитали јубилеј присутним генералима, својим саборцима.

На крају су предстаљени закључци трибине и највљено је да ће интегрални реферати учесника бити објављени у зборнику радова.

Закључке трибине „Двадесет пет година Војске Републике Српске 1992-2017.“ можете погледати ОВДЈЕ

 

 
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2328
Број прегледа чланка : 2430315
Имамо 33 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

22.05.2018.год.
Промоција књиге Ненада Кецмановића Хроника немогуће државе
Опширније...
 
18.05.2018.год.
У Београду пројекција филма „Крст над јамом“ и изложба „Тамо где праведници почивају“
Опширније...

Претходни догађаји

24.05.2018.год.
Представљена књига Ненада Кецмановића Хроника немогуће државе
Опширније...
 
21.05.2018.год.
Одржана београдска пројекција филма „Крст над јамом“
Опширније...
Преузмите Билтен