Почетна Актуелности Претходни догађаји Обиљежен Дан сјећања на страдале и прогнане Србе у Хрватској
Ел. пошта Штампа ПДФ
04.08.2017.год.
Обиљежен Дан сјећања на страдале и прогнане Србе у Хрватској

Предсједник Додик:
Да будемо једно, да будемо заједно – у територијалном и државном смислу!

Дани када је из Хрватске протјерано више од 220.000 Срба, а неколико хиљада убијено и нестало, сваке године у српској јавности буде болна сјећања на напуштање вјековних огњишта, патњу и страдање Срба у Хрватској. Највећи скуп поводом 22 године од егзодуса српског народа из Републике Српске Крајине, српског народа страдалог и прогнаног у хрватској оружаној акцији "Олуја", 4. августа 1995. године био је у новосадском насељу Ветерник, које није случајно изабрано: према неким подацима, половину становништва тог великог новосадског насеља чине породице прогнане из Хрватске. До данас су неријешена одузета станарска права за око 140.000 људи, неисплаћене пензије, уништена и невраћена имовина.

Парастос страдалима у "Олуји" служио је патријарх српски г. Иринеј уз саслужење више архијереја.

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Републике Српске, Милорад Додик и предсједник Србије Александар Вучић на обиљежавању Дана сјећања на страдале и погнане Србе у Хрваткој

Манифестацији су присуствовали предсједници Србије и Републике Српске Александар Вучић и Милорад Додик, као и делегације влада Србије и Српске, на челу са премијеркама Аном Брнабић и Жељком Цвијановић, као и министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак. Обиљежавању Дана сјећања на страдале и прогнане Србе присуствовало је више од 30.000 људи. На трибинама локалног стадиона у Ветернику истакнути су натписи "Да се не заборави" и "Олуја је погром!".

Предсједник Републике Српске Милорад Додик у новосадском насељу Ветерник на  манифестацији обележавања – Дана сјећања на страдале и прогнане Србе у хрватској акцији Олуја

- Вјерујем да ће у овом вијеку српски народ због свог страдања у прошлости имати право да буде једно. И да је сасвим природно да будемо заједно", рекао је предсједник Српске на обиљежавању Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у "Олуји".

Предсједник је рекао да вјерује да ће доћи нове генерације које ће читати књиге, мемоаре и знати шта је било овдје.

- А када кажем заједно, то значи заједно у територијалном и државном смислу, да не би било сумњи. Јер смо ми свакако заједно - нагласио је предсједник Додик.

Истакао је да се српски народ мора окренути животу, мора учинити све да се окупи око тога да га буде више, мора више да се рађа, мора више да се вјерује у Србију, у Републику Српску, у српски народ.

- Одбаците загађености које нам говоре стално како ни Србија, ни Република Српска нису добре. Ово је најбоље мјесто за живот у свијету, и Србија и Република Српска. Ово је наше! – наглсио је предсједник Додик.

Предсједник је рекао да данас постоје концепције које говоре о нечему другом, али да воља српског народа говори да је претрпио најгоре.

- Дајте снагу Србији, дајте снагу предсједнику Вучићу, Влади Србије, дајте снагу Републици Српској и Влади Републике Српске, дајте снагу, ви народе, дајте снагу нама, да се на најбољи могући начин изборимо и да наставимо да се боримо да не би нестали - навео је Предсједник. Он је рекао да Срби нису реметилачки фактор, него веома битан фактор и додао:

- Зато смо стално на вашем дневном реду. Доћи ће вријеме када ћемо ми постављати дневни ред. А то неће бити против вас, него за нас. Живјела Србија, живјела Република Српска!"

Предсједник Додик је истакао да су Срби остали јаки и окупљени око важних националних питања, као и да искрено пружају руку помирења свима другима.

- Србија и Република Српска данас су најстабилније у региону. Наше институције функционишу. Наше владе и парламенти нису угрожени", рекао је Додик, обраћајући се у новосадском насељу Ветерник на обиљежавању Дана сјећања на све Србе страдале и прогнане у оружаној акцији хрватских снага "Олуја".

Предсједник Додик  је навео да предсједниковање предсједника Србије Александра Вучића говори да се даје нова историјска снага Србији, она која помаже највише Србима ван Србије да буду јачи.

Додик је рекао да Срби нису заборавили Вучићево историјско обећање дато недавно у Јасеновцу - да Србија више никада неће дозволити да неко од Срба у региону буде почишћен и да ће својим потенцијалом стати иза свог народа.

- Наша љубав за Србију је велика и желимо све најбоље Србији и свим Србима ма гдје били., али желимо добро и другима. Пружамо руку помирења, искрено, и прихватићемо је од свакога који је пружа искрено. Али, не смијемо бити наивни јер се показало да наша искреност не значи и искреност других! - навео је Предсједик.

Он је подсјетио да је Србија као побједница у Првом свјетском рату дала великодушно слободу другим народима на простору бивше Југославије, па и Хрватима који су били на страни поражених нација тог времена.

-  То им је омогућило да кроз комунистичку Југославију обезбиједе континуитет и стварање Хрватске као државе. Ту слободу је дала српска држава, ту слободу другима је дао српски народ, наивно вјерујући да је та слобода иста за све, али показало се да није - каже Предсједник.

Додик је подсјетио да је послије етничког чишћења 220.000 Срба из Хрватске, услиједила акција чишћења 150.000 Срба из Дрвара, Јајца, Гламоча, Грахова, Бихаћа, Санског Моста.

- Како данас да вјерујемо у ту “добру и искрену“ пружену руку, када доносите закон о ветеранима? Како да вам вјерујемо када још у Јасеновцу постоји усташки поздрав? Нисте га склонили! Како мислите да то не видимо и да нас то не боли? -  упитао је предсједник Додик.

Он је рекао да Србе боли чињеница да је у Сарајеву, према попису из 1991. године, било 150.674 Срба, а на попису из 2013. године 1.333.

- Ко је овдје вршио етничко чишћење? Када ћете се једном скинути с нас? Када ћете погледати на то срамно страдање и убијање? Како мислите да можемо да будемо са вама у настојањима да нас стално оптужујете и говорите како су ваше намјере свијетле? Покажите иједно мјесто гдје су Срби масовно побили Хрвате! Има ли га у историји? Нема! - навео је предсједник Додик.

Он је упитао зашто Хрвати нису дозволили да недавно у Глини буде одата пошта Србима које су побиле усташе и подсјетио на страдање српског народа које траје у континуитету кроз вијекове, те рекао да је "Олуја" завршни чин нечега што је давно планирано и постало званична политика НДХ, а то је да Србе побије, прекрсти или протјера, те да нико озбиљан не може данас да не види континуитет те политике и у 1995. години.

Предсједник Додик је рекао да су Срби напустили своје домове у Хрватској зато што им је пријетио комплетан помор, да буду побијени до задњег, уз асистенцију међународне заједнице која је годинама осмишљавала и реализовала пројекте широм бивше Југославије који се могу карактерисати као антисрпски.

Он је навео да су ти антисрпски пројекти довели до тог прогона Срба и да у многим државама насталим након распада Југославије Срби буду обесправљена мањина која се бори за своја права.

Предсједник Додик је рекао да свуда од Словеније до Македоније, преко БиХ, Црне Горе и Косова и Метохије, може да се види страдање Срба.

Предсједник је навео да су Срби 1995. године напустили своје куће са тугом, али да се показало да Србија није била непозната за Србе из Крајине, него да су дошли међу своје, да граде заједно са Србима из Републике Српске и Србије идентитет крајишких и Срба из Хрватске.

- Оних Срба у Хрватској који представљају драстичну мањину, који из страха не смију да говоре о свом националном припадништву, који од страха не смију да говоре својим језиком, који морају да трпе одлуке хрватске Владе да су Срби агресори над својим кућама, а знају да то није тако - рекао је предсједник Додик.

Он је истакао да су Срби у Крајини бранили своје куће и да нема ниједног мјеста у Крајини које није било српско, а да га Срби нису бранили.

- Хтјели смо мир, а под патронатом тадашње међународне заједнице, која се није промијенила, изгубили смо тај мир и добили етничко чишћење у Хрватској. Од јама Јадовна, Јасеновца, Пребиловаца, до Брода на Дрини, на многим мјестима, Шушњари 100.000 убијених, Јасеновац 500.000 Срба, Јадовно 38.000 Срба, Брод на Дрини 6.000 Срба у два дана убијено, Пребиловци, али и убијени Срби 90-их! - рекао је Додик.

Предсједник је најавио да ће за два дана у Бихаћу присуствовати обиљежавању страдања 14.000 Срба које су убиле усташе 1942. године.

Предсједник Додик је рекао да и Република Српска и Србија дају сва права Хрватима да слободно живе и једнаки су по свему, а само у Хрватској Срби не могу и не смију да причају. Од 180.000 Срба, само 56 каже да говори српским језиком.

- Када уништите идентитет, то је задњи корак уништавања једног народа и цивлизације - рекао је предсједник Додик и подсјетио да на згради Црвеног крста у Женеви пише да треба урадити оно хумано дјело које су Срби урадили 1886. године када су у рату са Бугарима отворили хуманитарни коридор.

Предсједник је упитао како објаснити да су Хрвати имали добре намјере када су својатали Николу Теслу, Србина, а усташе су побиле сву његову породицу у његовом родном Смиљану, а 1995. године и оно мало Теслиних насљедника протјерали?!

- Како можете да говорите да је ваш Тесла. Тесла припада читавој цивилизацији и ми Срби смо поносни на то што је Тесла показивао да је српског поријекла. Немојте да нам то отимате, то је дио нашег иднетитета и идентитета читавог свијета - рекао је предсједник Додик.

Предсједник Србије Александар Вучић навео је да су 4. и 5. август тужни дани за све оне који имају ишта српско, али и додао да је истовремено и поносан када види окупљене људе који без жеље за осветом и одмаздом обиљежавају страдање српског народа.

- Морам рећи да сам поносан када оволико људи без икаквих ружних ријечи обиљежава страдање свог народа. Тог 5. августа нисмо изгубили све, али смо изгубили градове, хиљаде домова, изгубили смо људе који су убијени само зато што су носили српско име и презиме -  рекао је предсједник Србије  и додао је готово немогуће измјерити трагедију Срба западно од Дрине, а посебно Крајишника.

- Неки су лили сузе радоснице и пјевали побједничке пјесме, док су се други нашли у чуду политичког пораза. Данас сам поносан што смо сви овдје заједно. Нећемо сукобе, хоћемо будућност, али нећемо дати никоме да нас понижава! - рекао је предсједник Вучић и додао:

- Рекао сам и у Јасеновцу, ниједну више “Олују“ и никада више српски народ не би могао да преживи. Обећавам вам да српски народ више неће дозволити спровођење таквих акција - истакао је предсједник Србије.

Патријарх српски Иринеј је навео да ту трагедију српски народ никада не смије заборавити како се не би поновила, те да се Срби још увијек питају "откуд и зашто" и "који је то разлог да нас браћа Хришћани толико мрзе".

- Хоћемо ли размишљати о освети? Не, браћо мила, то није својствено православљу. Ми не размишљамо о освети, него као православни Хришћани то препуштамо праведном суду Божијем - рекао је патријарх.

- Нажалост поновила се година 1941. и 1945. у '95. години историје српског и хрватског народа. Тог трагичног дана испунило се оно што су непријатељи српског народа говорили и планирали неколико година уназад - казао је патријарх и навео да у годинама које долазе преостаје само да се Срби и Хрвати, односно православци и католици, воле.

Своје сјећање на август 1995. у Ветернику је  пренијела Бранка Максимовић, која је те године у избјегличкој колони из Хрватске као дијете стигла у Србију.

У Цркви Светог Марка у Београду одржан помен жртвама у хрватској акцији Олуја

Помен жртвама “Олује“ био је, као и претходних година, у Цркви Светог Марка у Београду, а "Дани туге и сјећања" обиљежени су и у Републици Српској, у Бањој Луци, Требињу, Новом Граду и на Петровачкој цести. На територији Србије данас су се огласиле сирене поводом обиљежавања Дана сјећања на страдање и прогон Срба у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја". Тачно у подне, у цијелој земљи емитован је једноминутни једноличан звук за престанак опасности.

 
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2377
Број прегледа чланка : 2532022
Имамо 43 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

03.07.2018.год.
Почиње „Тесла глобал форум“
Опширније...
 
29.06.2018.год.
Тематска конференција „Република Српска и Србија у промењеним геополитичким приликама“
Опширније...

Претходни догађаји

04.07.2018.год.
Отворен „Тесла голобал форум“
Опширније...
 
02.07.2018.год.
Одржана конференција „Србија и Република Српска у промењеним геополтичким приликама“
Опширније...
Преузмите Билтен