Почетна Актуелности Претходни догађаји Фестивал фолклора "Лицидерско срце" од 14. до 18. августа
Ел. пошта Штампа ПДФ
08.08.2017.год.
Фестивал фолклора "Лицидерско срце" од 14. до 18. августа

Девети међународни дјечији фестивал фолклора "Лицидерско срце" биће одржан од 14. до 18. августа у Србији и Републици Српској, а окупиће око 1.000 учесника из 25 ансамбала са три континента.

Фолклорне играонице, међусобно учење игара и пјесама, одржаће се у Ужицу, на Златибору и у Вишеграду, а у њима ће учествовати дјеца из Кине, Турске, Пољске, Грчке, Румуније, Перуа, Македоније, Бугарске, Републике Српске и Србије.

Конференција за медије поводом деветог Међународног дечијег фестивала Лицидерско срце

Предсједник Организационог одбора фестивала Гордана Пауновић рекла је на конференцији за новинаре у Београду да ће се и ове године одржати традиционални садржаји, међу којима су разне хуманитарне акције и дефилеи учесника.

"Ове године се у оквиру фестивала први пут организује Сајам предузетништва. На тај начин начин ћемо, поред улоге фестивала да повезујемо туризам и културу Србије и Републике Српске, повезати и привреднике", навела је Пауновићева.

Она је додала да је на овом фестивалу најважније дружење дјеце, њихова сарадња, те да је основни циљ да дјеца још од малена имају позитивно мишљење о правим вриједностима.

"Чувајући своју традицију, на добром смо путу да деца имају позитивно мишљење о правим вредностима, а онда и презентујући и упознавајући традиције других успевамо у томе да на најбољи начин деца буду чувари традиције", истакла је Пауновићева.

Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Србији, које је суорганизатор фестивала, рекао је да је Представништво од почетка фестивала у организацији са главним организатором, Удружењем грађана "ЕРА" из Ужица, јер се овај фестивал реализује са младим људима и усмјерен је на очување културе, традиције и националног идентитета.

"На један посебан начин ми из Републике Српске и Србије заједно размјењујемо културно насљеђе, благо и млади људи се упознају са свим оним што је култура и традиција", додао је Цицовић.

Он је додао да је овај фестивал, осим што служи очувању културе, традиције, језика и писма, прилика и да се представе и туристички потенцијали Србије и Републике Српске.

Говорећи о програмским активностима фестивала које ће се одржавати у Вишеграду, 16. августа, Цицовић је навео да ће и начелник ове општине са сарадницима примити све учеснике, а да ће након дефилеа бити одржан концерт представника из свих земаља.

Цицовић је додао да ове године, осим два културно-умјетничка друштва из Вишеграда, на фестивалу учествује и културно-умјетничко друштво из Прњавора.

"Република Српска ће дати пун допринос да на најбољи и најквалитетнији начин представимо културу и традицију нашег народа", истакао је Цицовић.

Фестивал "Лицидерско срце", који се одржава под покровитељством предсједника Србије, налази се на листи свјетских фестивала, а од 2009. године, када је први пут организован, на њему је учествовало око 5.500 деце из 34 државе са пет континената.

Извор: СРНА

 
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2377
Број прегледа чланка : 2532024
Имамо 47 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

03.07.2018.год.
Почиње „Тесла глобал форум“
Опширније...
 
29.06.2018.год.
Тематска конференција „Република Српска и Србија у промењеним геополитичким приликама“
Опширније...

Претходни догађаји

04.07.2018.год.
Отворен „Тесла голобал форум“
Опширније...
 
02.07.2018.год.
Одржана конференција „Србија и Република Српска у промењеним геополтичким приликама“
Опширније...
Преузмите Билтен