Почетна Актуелности Претходни догађаји Годишњи сусрет лидера Српске и Србије јуче у Београду у оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“
Ел. пошта Штампа ПДФ
22.09.2017.год.
Годишњи сусрет лидера Српске и Србије јуче у Београду у оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“

У Београду је јуче, у вили Републике Српске, на нивоу предсједника влада Српске и Србије, уз учешће министара из обе владе, начелника и предсједника општина Српске и Србије и истанутих привредника с обе стране Дрине разговарано о могућности стварања јединствене регионалне платформе за боље пословно окружење. Форум за успостављање заједничког оквира за пословање у региону организовало је, у оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“, Представништво Републике Српске у Србији у сарадњи са Националном алијансом за  локални економски развој (НАЛЕД).

Млађен Цицовић директор Представништва Р. Српске у Београду у Вили Р. Српске са Аном Брнабић предсједницом Владе Р. Србије, Жељком Цвијановић предсједницом Владе Р. Српске, Петаром Ђокићем министаром индустрије, енергетике и рударства Р. Српске, Златаном Клокићем министаром за економске односе и регионалну сарадњу Р. Српске и Сребренком Голић министром за просторно уређење, грађевинарство и екологију Р. Српске

У поздравној ријечи, као домаћин овог скупа, директор Представништва Републике Српске Млађен Цицовић је, поред осталог, говорио о привредним програмима у оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“ (ове године у Врању, Новом Саду и Суботици), о значају представљања привредних потенцијала Републике Српске и, посебно, о успјешности директних билатералних сусрета привредника током реализације тих програма. Директор Цицовић је рекао да је Форум за успостављање заједничког оквира за пословање у региону добра прилика и добар начин да се привреде Српске и Србије унаприједе, свака за себе, те оснажене потом заједно наступају на трећем тржишту.

Млађен Цицовић директор Представништва Р. Српске у Београду на Форуму за успостављање заједничког оквира за пословање у региону у Вили Р. Српске

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић је истакла да је изузетно важно да се заједно ради на стандардизацији и усклађивању регулаторног оквира Србије и Српске, али и региона, те да се морају приближити регулативе и да све фунцкионише по принципу исте пословне филозофије, а да у томе предстоје многи кораци у будућности.

Предсједница је рекла да је Српска доста ствари и праксе копирала од Србије те да очекује да ће тако бити настављено и у будућности, али да и Србија може понекад да погледа на добре ствари у Српској, пошто и у Српској има шта да се види, али да још увијек постоји много неискоришћених ресурса и у Србији и Српској.

- Још увијек смо заробљеници старих навика, које су лоше и превазиђене. То нису навике модерне економије и не могу обезбјеђивати ново запошљавање, а то нас опет доводи до правила понашања у администрацији и ту предстоји велика битка - рекла је Цвијановићева и додала да је енергетика још један неискоришћени ресурс, у којем се може постизати више и боље, те да предстоји и много радова везаних за унапређење инфраструктуре, јер без добре инфраструктуре нема добре привреде, нема понуде, туризма и саморекламирања.

- Симпатично ми је да чујем неке људе који се политички супротстављају ономе што радимо и када кажу да се бацају паре на путеве, аутопутеве. Не можете размишљати ни о каквом добром послу или локацији да понудите, а да нисте ријешили инфраструктурне проблеме. Ту предстоји доста тога да се уради, а доста је и урађено -навела је предсједница Цвијановић и истакла да се стварни живот рјешава на нивоу Републике Српске, школство, здравство, привреда, пољоприреда, инфраструктура, енергетика, социјална сфера, пензионо, али да се у неким важним стварима у тим областима често наилази на кочницу на нивоу БиХ.

- Ми не можемо бити заробљеници правила за вијек вијекова, него морамо да их прилагођавамо потребама тржишта и општих услова пословања да би били бољи. То се зове реформа, да се мијења свијест и пристип према нечему. Све друго су техничка понашања - оцијенила је предсједница Владе Републике Српске оцијенивши да је дошло вријеме да се не ради парцијално, него системски, те додала да је, што се тиче региона, на врху приоритета однос између Србије и Републике Српске.

- На нивоу регије треба говорити о стандардизацији. Али, велики дио мог посла као премијера отпада на нешто што се зове стандардизација и усклађивање реуглаторног оквира у оквиру БиХ - појаснила је премијерка Цвијановић и подсјетила да два ентитета, Српска и ФБиХ, посљедње три године раде на томе да ускладе одређене ствари и прописе и да се у томе кренуло напријед.

- Ми у Републици Српској смо испунили све обавезе, упркос свим проблемима које смо имали и неке врсте ускраћености финансија. Нисмо успјели у оквиру БиХ да сваки ниво власти испуни своје обавезе и да будемо активни учесници ММФ-овог програма -навела је предсједница Владе Републике Српске.

Она је подсјетила да Република Српска, због неиспуњавања обавеза нивоа БиХ, не може да повлачи средства и има блокаду у вези са средствима EBRD-а која би значајно помогла када је ријеч о изградња путева и аутопутева.

- Постоји одуговлачење реализације пројеката Свјетске банке. И у таквим околностима, ослањајући се на себе и сопствене снаге, успјели смо да забиљежимо прилично солидне резултате, с обзиром на све околносити - навела је она.

Говорећи о привредним резлтатима Српске, предсједница Цвијановић је истакла да је прошле године раст БДП-а био 3,5 одсто, више него претходних, да постоји стандардно позитиван раст, смањује се незапосленост, макроекономски показатељи су добри, али да то није ни близу довољно за бољи стандард грађана и за тржиште радне снаге, а да је „доста тога урађено на стварању позитивне пословне климе, али и да доста тога још предстоји и у будућности“.

- Урадићемо још много тога да покажемо испруженију руку пословној заједници и иницијативи. Мислим да још нисмо довољно свјесни важности приватног сектора, још фунцинишемо у овкиру неких старих недорживих филозофија, које не дају резултате -  рекла је предсједица Владе Републике Српске и навела да је број запослених у Српској повећан за 20.000 људи у односу на претходне три године, док број запослених у јавном сектору није повећан.

Жељка Цвијановић предсједница Владе Р. Српске

Предсједница Владе Републике Србије Ана Брнабић је рекла да је Србији посебно важно инфраструктурно и економско повезивање, додавши да се планирају многи пројекти, али и да се издваја један који је симболичан: мост Љубовија–Братунац.

Ускоро очекујем напредак у отварању граничног прелаза како би и у потпуности искористили тај важан инфраструктурни пројекат, нагласила је премијерка Србије.

Према њеним речима, циљ је да урадимо што боље можемо све активности у оквиру Берлинског процеса, који је један од механизама за лакше инфраструктурно и економско повезивање региона.

Предсједница Владе Србије је рекла да од привредника присутних на форуму очекује конкретне предлоге о томе шта би могло да се уради заједно са Републиком Српском, али и такође да се више говори о економском повезивању.

Предсједница Брнабић је истакла да се важна ствар, коју НАЛЕД (Национална алијанса за локални економски развој, суорганизатор овог скупа) ради неколико година и која је примјер како можемо да се регионално повезујемо, односи на сертификацију општина са повољним пословним окружењем у региону југоисточне Европе, гдје учествују Србија, Република Српска, Босна и Херцеговина, Хрватска, Македонија и Црна Гора, а преговара се са Албанијом.

У том програму учествује више од 80 локалних самоуправа из свих тих земаља и те самоуправе раде са привредом како би дефинисале стандарде пословања, рекла је премијерка Србије и подсјетила на то да ће заједничка сједница влада Србије и Републике Српске бити одржана 10. новембра у Београду, при чему је замолила присутне на овом скупу да до тог датума припреме конкретне предлоге које би двије владе могле да разматрају и усвоје на првој заједничкој седници.

Предсједница Владе Републике Србије Ана Брнабић рекла је да је регионална сарадња међу основним приоритетима Владе Србије, и указала на то да је регионално повезивање један од начина да се заједно, као регион, брже и лакше приближимо ЕУ.

Ана Брнабић предсједница Владе Р. Србије

Форуму у вили Републике Српске у Београду присуствовали су, из Србије: Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Душанка Голубовић, градоначелница града Сомбора, Владимир Новаковић, генерални директор Апатинске пиваре, који је и извршни директор Moolson Coors за Србију и Црну Гору, а из Републике Српске: Петар Ђокић, министар индустрије, енергетике и рударства Српске, Сребренка Голић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију, Златан Клокић,министар за економске односе и регионалну сарадњу, и Љубиша Ћосић, предсједник општине Источно Сарајевко, који је и предсједник Савеза општина и градова Републике Српске.

Представништво Републике Српске ће ускоро припремити и објавити стенограм са овог форума.

 
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2377
Број прегледа чланка : 2536250
Имамо 90 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

03.07.2018.год.
Почиње „Тесла глобал форум“
Опширније...
 
29.06.2018.год.
Тематска конференција „Република Српска и Србија у промењеним геополитичким приликама“
Опширније...

Претходни догађаји

04.07.2018.год.
Отворен „Тесла голобал форум“
Опширније...
 
02.07.2018.год.
Одржана конференција „Србија и Република Српска у промењеним геополтичким приликама“
Опширније...
Преузмите Билтен