Почетна Актуелности Претходни догађаји Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић синоћ у Новом Саду свечано затворила манифестацију „Дани Српске у Србији“, одмах потом почеле припреме за „Дане Српске у Србији“ 2018.
Ел. пошта Штампа ПДФ
22.09.2017.год.
Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић синоћ у Новом Саду свечано затворила манифестацију „Дани Српске у Србији“, одмах потом почеле припреме за „Дане Српске у Србији“ 2018.

Програм свечаног затварања манифестације „Дани Српске у Србији“, у Српском народном позоришту, сцена „Јован Ђорђевић“, почео је химнама Републике Српске и Републике Србије у извођењу хора и оркеста Опере Српског народног позоришта.

Поздравне ријечи публици и званицама прво је упутио директор Представништва Републике Српске Млађен Цицовић, подсјетивши на богат садржај овогодишње манифестације уз захвалност свим учесницима у програмима, представницима градова и региона у Србији и Републици Српској, а посебно Влади Републике Српске и предсједници Владе госпођи Жељки Цвијановић.

У Новом Саду у Српском народном позоришту на сцени Јован Ђорђевић свечано затвoрена манифестације Дани Српске у Србији

Пригодном бесједом на свечаном затварању манифестације „Дани Српске у Србији“ обратио се потом Игор Мировић, предсједник Покрајинске владе Војводине и рекао да је та изузетна манифестација још једном потврдила чврстину веза Републике Српске и Републике Србије.

- Чак и да нису формализоване у међународним споразумима који нас обавезују да их чувамо и обогаћујемо, те везе су природне, трајне и нераскидиве - истакао је предсједник Покрајинске владе пред пуном салом позоришта.

- Тај идентитет и непоколебљив осећај да су сви Срби његов део, чине чврсте и никад прекинуте вертикале које су кроз векове градили највећи међу Србима, без обзира на којем делу српског простора су поникли - рекао је  Мировић и додао да су најважнији у моралној вертикали, која је Србе учинила оним што јесу, спремност за жртву и јунаштво Светог кнеза Лазара, Милоша Обилића, вожда Карађорђа, кнеза Милоша и кнеза Иве од Семберије.

- Исто тако, српски језик не би био тако богат и раскошан као што јесте без Иве Андрића, Јована Дучића, Алексе Шантића, Петра Кочића, Бранка Ћопића и других великана – истакао је Мировић и нагласио да је зато узалудан сваки покушај да се идентитет српског народа посматра парцијално.

- Поштовани пријатељи, свака деоба и јесте вештачка, а свако јединство и заједништво природно. И зато свака граница, чак и када је неповољне историјске околности формално исцртају, више спаја него што раздваја, истакао је Мировић.

- Не желимо границе које деле и отежавају нашем народу опстанак и очување вредности које су плод вековног трајања и део су европске и светске баштине - поручио је Мировић, и додао да ће у томе најзначајнију улогу имати Декларација о заштити и очувању српског народа, најављена од стране предсједникâ Александра Вучића и Милорада Додика, као и сутрашње потписивање Протокола о сарадњи између Републике Српске и Аутономне покрајине Војводине.

Говорећи о односима Војводине и Републике Српске, Мировић је оцијенио да су још чвршћи и још дубљи.

- Велики број грађана који живе у Војводини, или је рођен или је пореклом из крајева западно од Дрине, својом вредноћом, упорношћу и истрајношћу, они су одавно постали изузетно важан фактор развоја наше покрајине, али никада нису заборавили ни стазе завичаја којима сте насловили прелепи концепт који је током ове манифестације обишао Србију и показао сву раскош народног стваралаштва, заједничке традиције и обичаја - нагласио је предсједник Покрајинске владе и најавио да ће у наредним мјесецима почети конкретна сарадња између Војводине и Републике Српске што се тиче универзитета, клиничких центара, болница, развојних агенција, пољопривредних института и служби, културних посленика, привредника, привредних комора и других установа.

Игор Мировић, предсједник Покрајинске владе Војводине

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, изражавајући задовољство због успјешности већ традиционалне манифестације „Дани Српске у Србији“, рекла је да ће се то што урађено и одњеговано претходних година радити и у будућем периоду, остварујући праве животно важне контакте између привредника и свих институција. Она је изразила задовољство што ће се сутра у Покрајинској влади бити потписан Протокол о сарадњи између Војводине и Републике Српске.

- Ми смо загледани у Републику Србију. Желимо да она буде снажна, успјешна и њен развој ће бити одредница за све нас, казала је Жељка Цвијановић, додајући да оно што се у Републику Српску носи из Србије увијек вриједи више од онога што се доноси с било које стране света.

- Те везе су и братске и родбинске и сестринске и баш онакве какве требају бити да бисмо свијету показали да смо ми заправо једно - рекла је предсједница Владе Републике Српске наглашавајући да су Република Српска и Србија заједнички домаћин манифестације „Дани Српске у Србији“, односно представљања привредних, културних и свих других потенцијала Српске.

Према њеним ријечима, представљање, можда, и није најсрећније одабрана ријеч, јер се представљају они који иду негдје у туђину.

- Кад се негдје представљате, онда идете негдје у туђину, да неком нешто представите, колико вриједите, какви сте, шта желите, какву врсту сарадње желите. Просто, не постоји нека пригоднија ријеч па смо јој прибјегли. Без обзира на све то, манифестација је показала да је успјешна, да постаје традиционална и да је то начин да покажемо да смо једно – рекла је предсједница Владе Републике Српске и додала да су Србија и Република Српска једно у добру и у злу, да се јако добро разумију.

- Једноставно, људи смо који имају исте ставове и стремимо ка постизању истих циљева. Ми смо људи који дијеле заједнички простор - додала је премијерка Српске и оцијенила да је манифестација дала добре основе за будуће кораке у сарадњи Србије и Српске.

Према њеним ријечима, од суштинске важности је да сваки човјек у Републици Српској навија за сваког човјека у Србији.

- И ми желимо да сваки човјек у Србији навија за сваког нашег човјека у Српској. Да навија, да будемо заједнички добар тим и ја сам сигурна да ће тако и бити – рекла је предсједница и у име Владе Српске посебно захвалила Србији на реакцијама и брзим интервенцијама које су долазиле када је било најпотребније, наводећи као примјер вријеме катастрофалних поплава у Републици Српској.

- Иако је и сама Србија имала својих мука и великих проблема спасавајући своје становништво, њене институције пружиле су немјерљиву помоћ Српској и њеном народу!

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић је позвала Србију да у Републици Српској организује манифестацију „Дани Србије у Српској“, да се и ту покаже какви су заједнички домаћини, те изразила увјерење да Србија то неће моћи одбити.

Жељка Цвијановић предсједница Владе Р. Српске свечано затвoрила манифестацију Дани Српске у Србији

Свечаности у Српском народном позоришту присуствовали су сви покрајински и градски функционери, предвођени градоначелником Милошем Вучевићем.

Водитељ програма свечаног затварања манифестације „Дани Српске у Србији“ била је истакнута српска глумица Биљана Ђуровић.

Послије свечаности затварања манифестације, на сцени Српског народног  позоришта концертно је изведена опера „Кнез Иво од Семберије“, аутора Исидора Бајића, за коју је либрето написао Бранислав Нушић. Концертно извођење опере „Кнез Иво од Семберије“  режирао је и синоћ дириговао Александар Којић. Хор је припремила: Весна Кесић-Крсмановић. Улоге: Кнез Иво - Небојша Бабић, Кулин-бег- Александар Саша Петровић, Мајка кнеза Иве – Марина Павловић-Бараћ, Свештеник – Горан Крнета, Турски гласник - Бранислав Станков и Мујезин - Александар Толимир.

На сцени Српског народног  позоришта концертно је изведена опера Кнез Иво од Семберије, аутора Исидора Бајића

У Српском народном позоришту у Новом Саду синоћ је, пред почетак програма свечаног затврања манифестације „Дани Српске у Србији“ била - у доњем фоајеу Велике дворане („Јован Ђорђевић“) – изложба „Кнез Иво од Семберије - од Филипа Вишњића до Исе Бајића“. Изложбу је приредио Хаџи Зоран Лазин са сарадницима, а реализовало Мало историјско друштво из Новог Сада.

У Новом Саду је јуче, као и претходног дана, од 11 до 21, на Тргу испред Градске куће била презентација туризма Републике Српске, много успјешнија, јер је кише било знатно мање.

 
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2377
Број прегледа чланка : 2536252
Имамо 91 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

03.07.2018.год.
Почиње „Тесла глобал форум“
Опширније...
 
29.06.2018.год.
Тематска конференција „Република Српска и Србија у промењеним геополитичким приликама“
Опширније...

Претходни догађаји

04.07.2018.год.
Отворен „Тесла голобал форум“
Опширније...
 
02.07.2018.год.
Одржана конференција „Србија и Република Српска у промењеним геополтичким приликама“
Опширније...
Преузмите Билтен