Почетна Актуелности Претходни догађаји Историја нас учи да се сачувамо и имамо будућност
Ел. пошта Штампа ПДФ
02.11.2017.год.
Историја нас учи да се сачувамо и имамо будућност

У Римској дворани Библиотеке града Београда данас су на конференцији за новинаре поводом одлуке компаније БДО да комплете књига Радослава Гаћиновића „Насиље над Србима у двадесетом вијеку“ дарује свим јавним библиотекама у Србији (180) и Републици Српској (50), говорили: министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић, директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, управник Библиотеке града Београда Јасмина Нинков и дародавац, директор БДО Милован Поповић.

Конференција за медије поводом донације комплета књига  - Насиље над Србима у XX веку

Министар Вукосављевић је рекао да је ријеч о изванредном потезу ове компаније, јер то свједочи о томе да „постоји свест о заједничком културном простору, који треба унапређивати на сваки могући начин“.

- Ако Србија, односно српски народ има културни простор и изван граница Србије, наравно да и на територији Србије постоје делови културних простора других народа и држава – рекао је министар Вукосављевић нагласивши да се „политички простор једног народа простире до граница те државе, али да културни простор не поштује политичке границе“.

Наводећи да то важи и за друге народе, не само за српски, министар Вукосављевић је нагласио:

- Српски културни простор се простире и ван граница територије Србије и њега, као и културни простор других народа, чине простори на којим су народи током свог историјског трајања оставили несумњиве трагове, материјалне и нематеријалне. Ми поштујемо тај принцип и инсистирамо на томе да је Република Српска, поред свих својих атрибута, и део српског културног простора.

Говорећи о комплету књига Радослава Гаћиновића који ће обогатити фонд јавних библиотека у Србији и Српској, Министар Вукосављевић је нагласио:

- Реч је о веома темељној анализи злочина, научно утемељеној, практично геноцида над српским народом, од Берлинског конгреса до краја Другог светског рата.

Захваливши се компанији БДО на сјајном дару, директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић им је честитао јубилеј, 25 година рада, и рекао да је то примјер који би требало да постакне и друге људе добре воље да, поред успејха у области финансија и бизниса, буду и друштвено и национално одговорни, те да раде и на очувању идентитета, језика и традиције српског народа.

Цицовић је оцијенио да комплети књига „Насиље над Србија у двадесетом вијеку“ имају посебну вриједност и да Срби аутору, Радославу Гаћиновићу, дугују „захвалност за велики труд на утврђивању истине о страдању српског народа.

- Ми се нисмо до сада на најбољи начин одужили српским жртвама. Оне још нису ни пописане све. Ова књига потврђује историјске чињенице и доприноси опредјељењу влада Србије и Српске да интензивно радимо на успостављању културе сјећања. Наше двије владе су и у претходном периоду заједно организовале све скупове посвећене нашим жртвама и нашем страдању – рекао је Цицовић.

Директорка Библиотеке града је рекла да су јавне библиотеке најјача и нaјјбоље организована културна мрежа и да свака општина мора да има своју библиотеку, те да набавка књига мора бити у фокусу сваке културне политике.

Директор предузећа за ревизију и консалтинг БДО Милован Поповић је рекао да одабир тог дјела и те теме говори о тој кући и да, као ревизорска фирма, сматрају да пореска политика није повољна за задужбинарство и донације, али да су они вољни да Министарству финансија и Министарству културе „донирају знање како да се та област афирмише“.

Поповић је рекао да се компанија, одлучивши се за донацију, руководила увјерењем да нас историја учи свему, па и будућности, али и поруком коју је Србима оставила велика пјесникиња Десанка Максимовић: да воле све људе, али највише своју домовину и да читају историју.

 
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2438
Број прегледа чланка : 2769675
Имамо 81 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

16.10.2018. год.
Јубиларни, десети наступ Републике Српске на Међународном београдском сајму књига
Опширније...
 
21.09.2018.год.
Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске др Ненад Стевандић у Београду
Опширније...

Претходни догађаји

23.09.2018.год.
Стевандић: Не дозволити да они који су затровали односе у Српској пренесу раздор у Србију
Опширније...
 
09.09.2018.год.
Министар Клокић јуче у Суботици званично затворио манифестацију Дани Републике Српске у Србији 2018.
Опширније...
Преузмите Билтен