Почетна Актуелности Претходни догађаји Историја нас учи да се сачувамо и имамо будућност
Ел. пошта Штампа ПДФ
02.11.2017.год.
Историја нас учи да се сачувамо и имамо будућност

У Римској дворани Библиотеке града Београда данас су на конференцији за новинаре поводом одлуке компаније БДО да комплете књига Радослава Гаћиновића „Насиље над Србима у двадесетом вијеку“ дарује свим јавним библиотекама у Србији (180) и Републици Српској (50), говорили: министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић, директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, управник Библиотеке града Београда Јасмина Нинков и дародавац, директор БДО Милован Поповић.

Конференција за медије поводом донације комплета књига  - Насиље над Србима у XX веку

Министар Вукосављевић је рекао да је ријеч о изванредном потезу ове компаније, јер то свједочи о томе да „постоји свест о заједничком културном простору, који треба унапређивати на сваки могући начин“.

- Ако Србија, односно српски народ има културни простор и изван граница Србије, наравно да и на територији Србије постоје делови културних простора других народа и држава – рекао је министар Вукосављевић нагласивши да се „политички простор једног народа простире до граница те државе, али да културни простор не поштује политичке границе“.

Наводећи да то важи и за друге народе, не само за српски, министар Вукосављевић је нагласио:

- Српски културни простор се простире и ван граница територије Србије и њега, као и културни простор других народа, чине простори на којим су народи током свог историјског трајања оставили несумњиве трагове, материјалне и нематеријалне. Ми поштујемо тај принцип и инсистирамо на томе да је Република Српска, поред свих својих атрибута, и део српског културног простора.

Говорећи о комплету књига Радослава Гаћиновића који ће обогатити фонд јавних библиотека у Србији и Српској, Министар Вукосављевић је нагласио:

- Реч је о веома темељној анализи злочина, научно утемељеној, практично геноцида над српским народом, од Берлинског конгреса до краја Другог светског рата.

Захваливши се компанији БДО на сјајном дару, директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић им је честитао јубилеј, 25 година рада, и рекао да је то примјер који би требало да постакне и друге људе добре воље да, поред успејха у области финансија и бизниса, буду и друштвено и национално одговорни, те да раде и на очувању идентитета, језика и традиције српског народа.

Цицовић је оцијенио да комплети књига „Насиље над Србија у двадесетом вијеку“ имају посебну вриједност и да Срби аутору, Радославу Гаћиновићу, дугују „захвалност за велики труд на утврђивању истине о страдању српског народа.

- Ми се нисмо до сада на најбољи начин одужили српским жртвама. Оне још нису ни пописане све. Ова књига потврђује историјске чињенице и доприноси опредјељењу влада Србије и Српске да интензивно радимо на успостављању културе сјећања. Наше двије владе су и у претходном периоду заједно организовале све скупове посвећене нашим жртвама и нашем страдању – рекао је Цицовић.

Директорка Библиотеке града је рекла да су јавне библиотеке најјача и нaјјбоље организована културна мрежа и да свака општина мора да има своју библиотеку, те да набавка књига мора бити у фокусу сваке културне политике.

Директор предузећа за ревизију и консалтинг БДО Милован Поповић је рекао да одабир тог дјела и те теме говори о тој кући и да, као ревизорска фирма, сматрају да пореска политика није повољна за задужбинарство и донације, али да су они вољни да Министарству финансија и Министарству културе „донирају знање како да се та област афирмише“.

Поповић је рекао да се компанија, одлучивши се за донацију, руководила увјерењем да нас историја учи свему, па и будућности, али и поруком коју је Србима оставила велика пјесникиња Десанка Максимовић: да воле све људе, али највише своју домовину и да читају историју.

 
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2377
Број прегледа чланка : 2536230
Имамо 81 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

03.07.2018.год.
Почиње „Тесла глобал форум“
Опширније...
 
29.06.2018.год.
Тематска конференција „Република Српска и Србија у промењеним геополитичким приликама“
Опширније...

Претходни догађаји

04.07.2018.год.
Отворен „Тесла голобал форум“
Опширније...
 
02.07.2018.год.
Одржана конференција „Србија и Република Српска у промењеним геополтичким приликама“
Опширније...
Преузмите Билтен