Ел. пошта Штампа ПДФ
12.12.2017.год.
Tреба улагати у Српску

Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић поручио је данас да је Влада Српске посвећена стварању повољног амбијента за инвестирање и да у Републику Српску треба улагати због заиста повољних услова створених реформским процесима, због стимулативне пореске политике, повољног третмана страних инвеститора, геостратешког положаја, квалитета живота и економичне радне снаге.

У Прес центру Удружења новинара Србије у организацији економског портала Привредни.рс, одржана је конфереција на тему Инвестиције–императив бржег привредног развоја

Цицовић је на конференцији „Инвестиције - императив бржег привредног развоја" која је одржана у Београду, рекао да у овом тренутку на сајту www.investsrpska.net има преко 40 приједога комерцијалних пројеката за инвестирање, те да се посебно истичу сектори пољопривреде, индустрије, енергетике и туризма.

„Они су од посебног значаја за нас, прије свега, због чињенице да у овим секторима посједујемо велике ресурсе и да је из ових сектора извоз најзначајнији", рекао је Цицовић.

Он каже да у Српској страни инвеститори уживају национални третман, a њихова права загарантована су Уставом. То поред осталог подразумијева слободан трансфер добити у иностранство, слободно запошљавање  у складу са законом, право стицања некретнина. MIGA агенција обезбјеђује осугурање од ризика рестрикција трансфера, експропријације, рата, грађанских немира и порицања правде и 42 споразума о унапређењу и заштити инвестиција, представљају поуздан систем заштите од ризика за стране инвеститоре.


Цицовић је рекао да је у Републици Српској измијењена законска регулатива када је ријеч о регистрацији правних лица из иностранства, те да је омогућено да фирма може да буде регистровава за три дана уз трошкове од свега 100 евра.

Он је навео да тржиште рада у Српској карактерише стопа незапослености од 29,5 одсто у 2016. години, док се структура радне снаге повећава у корист високообразованог кадра који траже запослење, што се са становишта инвеститора може посматрати као потенцијал.

"Скоро 60 одсто лица која траже посао имају средње или више образовање, а њих 30 одсто је млађе од 30 година. Уз подршку Завода за запошљавање, инвеститори могу да рачунају да ће у кратком року регрутовати искусну и квалитетну радну снагу по конкурентним цијенама", рекао је Цицовић.

Као још једну од инвестиционих могућности Српске, Цицовић је истакао да је Република Српска као равноправан ентитет у БиХ корисник споразума БиХ о слободној трговини, те да ужива преференцијални извозни режим са великим бројем земаља у региону и свијету.

Цицовић је навео да је на тај начин обезбијеђен бесцарински приступ тржишту од 600 милиона потрошача. 

Он је навео да је Српска корисник Споразума о слободној трговини ЦЕФТА, затим споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ, о слободној трговини између БиХ и ЕФТА, као и о слободној трговини са Турском.

Осим тога, каже Цицовић, Српска ужива преференцијални извозни режимим са Ираном, САД, Новим Зеландом, Швајцарском, Норвешком, Јапаном, Русијом, Казахстаном, Белорусијом, Канадом и Аустралијом.

Он каже да без економског развоја и новостворене вриједности нема ни просперитета, ни будућности у Српској, зато свака прилика да се представе инвестициони потенцијали Српске је од посебног значаја.

Извор: Срна

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2768
Број прегледа чланка : 3861568
Имамо 62 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

16.10.2019.год.
Представљање новог туристичког садржаја јахоринске гондоле у Новом Саду
Опширније...
 
14.10.2019.год.
Република Српска на 64. Међународном београдском сајму књига
Опширније...

Претходни догађаји

12.09.2019.год.
Нови туристички садржај јахоринска гондола представљена у Београду
Опширније...
 
24.09.2019.год.
У Београду представљена књига Милорада Додика „Борба за Републику“
Опширније...
Преузмите Билтен