Почетна Актуелности Претходни догађаји Одржано књижевно вече Момира Крсмановића
Ел. пошта Штампа ПДФ
13.12.2017.год.
Одржано књижевно вече Момира Крсмановића

Данас је у сали Матице исељеника и Срба у региону, у 17 сати, одржано књижевно вече Момира Крсмановића, посвећено страдању Срба на простору Подриња у 20. вијеку.

У сали Матице исељеника и Срба у региону у Београду одржано је књижевно вече Момира Крсмановића

Испред домаћина госте је поздравио Миодраг Јакшић, предсједник Матице исељеника и Срба у региону,  а у име Представништва Републике Српске у Србији обратио се сарадник за културу Борислав Максимовић. На почетку програма приказан је двадесетпетоминутни филм РТС-а о страдању и злочину над 6000 Срба од стране усташа на Дрини код Вишеграда у Другом свјетском рату.

О Крсмановићевим дјелима „Тече крвава Дрина“, „Крваве руке ислама“, „Трагови мртве браће“, „Клетва мртве браће“ и „Незарасле ране“ o стравичним злочинима у Подрињу, говорили су академик Матија Бећковић и књижевник Радомир Смиљанић.

На Књижевној вечери Момира Крсмановића, посвећеној страдању Срба на простору Подриња у 20. Вијеку - књижевник Радомир Смиљанић, аутор и академик Матија Бећковић

Академик Бећковић је рекао да ове књиге покрећу многа питања која је овде немогуће побројати а камоли испричати све што би требало и што је ваљало испитати одавно. „Јер то је толики злочин који неможе стати у људску памет и ми би радије, и пре поверовали да то није било него се суочили са том истином“ истакао је Бећковић.

Смиљанић је истакао да сматра да је Крсмановић неправедно заборављен романсијер због тематике којом се бавио у својим дјелима и да ова врста књижевности значајно доприноси националној историји и његује дубоку нит о своме народу.

Аутор се захвалио на подршци истичући да је и поред свих препрека и проблема које је имао због бављења овом темом, остао истрајан у намјери да изнесе на видјело истину о монструозним усташким злочинима над Србима у Подрињу које је доживио као дјечак и у којима је страдала и његова породица.

Књижевно вече је организовала Матица исељеника и Срба у региону уз подршку Представништва Републике Српске у Србији.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2809
Број прегледа чланка : 4042643
Имамо 90 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

02.12.2019.год.
У четвртак, 5. децембра свечано уручење књижевне награде ИЗВОР 2019.
Опширније...
 
14.11.2019.год.
Конференција за медије Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ
Опширније...

Претходни догађаји

05.12.2019.год.
Уручене књижевне награде „Извор“ за 2019. годину: Горану Врачару и Велимиру Савићу
Опширније...
 
15.11.2019.год.
Сарајево користи мигранте ради промјене етничке структуре
Опширније...
Преузмите Билтен