Почетна Актуелности Претходни догађаји Предсједник Додик добитник Велике годишње повеље
Ел. пошта Штампа ПДФ
27.12.2017.год.
Предсједник Додик добитник Велике годишње повеље

Велика годишња повеља Матице исељеника и Срба у региону синоћ је на свечаној церемонији у просторијама Матице у Београду додијељена предсједнику Републике Српске Милораду Додику за укупан допринос очувању Републике и унапређењу односа Српске и Србије.

Предсједник Матице исељеника и Срба Миодраг Јакшић, уручује Велику годишњу повељу директору Представништва Р. Српске у Србији Млађену Цицовићу, у име предсједника Р. Српске Милорада Додика

У образложењу одлуке наводи се да је Додик учинио много на значајном послу, очувању и његовању свесрпског јединства, одбрани српског језика и писма, народне традиције и обичаја и све важнијег успостављања и одржавања чврстих веза са Србима пријатељским народима и државама.

Награду је у име предсједника Републике Српске Милорада Додика примио директор Представништва Српске у Србији Млађен Цицовић, који је пренио поздраве предсједника Српске и његово лично извињење што због непланираних обавеза није у могућности да присуствује церемонији.

"Преносим вам поруку предсједника Додика , да је ово признање за њега само подстрек да још више ради на оном што је радио до сад, на очувању Републике Српске, на изградњи њених институција, јединству српског народа, јачању односа Српске и Србије и на заједничком раду и јачању сарадње са српском дијаспором", навео је Цицовић.

Према његовим ријечима, предсједник Додик је поручио да ће наставити да ради и на очувању српског језика и ћирилице, српске културе и традиције, православне вјере и Српске православне цркве.

Предсједник Матице Миодраг Јакшић изразио је задовољство што је ова најзначајнија награда - Велика годишња повеља додијељена предсједнику Републике Српске Милораду Додику.

"Његово дело је заиста значајно, велико и охрабрује све нас у Србији и нашу браћу у Републици Српској и на тај начин желимо да скромно, овим признањем захвалимо за оно што чини да међусобне везе буду што чвршће, јаче и боље", рекао је Јакшић.

На синошњој церемонији повеље су додијељене и српском привредном друштву "Привредник" из Загреба за предан рад на стипендирању српске дјеце у Хрватској и београдском "Сава центру" који је у свом простору омогућио представљање више од 100 програма Срба из дијаспоре.

Матица је синоћ додијелила и књижевну награду "Растко Петровић" за животно дјело српском писцу Кринки Видаковић Петров, која живи и ствара у САД.

Награда "Растко Петровић" за најбоље прозно дјело у 2017. години додијељена је Радмили Михајловић, која ствара у Риму, за "Културу памћења тршћанских Срба", док је истоимена награда за најбоље дјело поезије припала др Славомир Гвозденовић из Темишвара (Румунија) и Петар Милошевић из Будимпеште (Мађарска) за заједничку збирку поезије „Са српског лимба“.

Извор: СРНА

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2807
Број прегледа чланка : 4039603
Имамо 127 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

02.12.2019.год.
У четвртак, 5. децембра свечано уручење књижевне награде ИЗВОР 2019.
Опширније...
 
14.11.2019.год.
Конференција за медије Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ
Опширније...

Претходни догађаји

05.12.2019.год.
Уручене књижевне награде „Извор“ за 2019. годину: Горану Врачару и Велимиру Савићу
Опширније...
 
15.11.2019.год.
Сарајево користи мигранте ради промјене етничке структуре
Опширније...
Преузмите Билтен