Почетна Актуелности Претходни догађаји Књижевно вече пјесника из Српске у селу солунских добровољаца
Ел. пошта Штампа ПДФ
12.01.2018.год.
Књижевно вече пјесника из Српске у селу солунских добровољаца

Синоћ је у сали Месне заједнице Банатско Карађорђево, у оквиру  манифестације „Карађорђевачка прела“, одржано књижевно вече пјесника из Републике Српске. Своје стваралаштво представили су Душко М. Петровић, Слободан Јовић и Бранимир Кршић.

У сали Месне заједнице Банатско Карађорђево, у оквиру  манифестације - Карађорђевачка прела,  одржано књижевно вече пјесника из Р. Српске

Испред домаћина госте је поздравила Весна Ћук, директорка Библиотеке „Бранко Радичевић“ из Житишта, изразивши добродошлицу пјесницима из Српске и задовољство због наставка сарадње са умјетницима и институцијама из Републике Српске.

Присутнима се обратио Борислав Максимовић, сарадник за културу у Представништву Републике Српске, који се захвалио домаћинима на гостопримству и успјешној сарадњи са умјетницима из Српске. „Надамо се да ће ово прерасти у традиционално дружење и учешће умјетника из Републике Српске, с обзиром на бројне људе овдје који су поријеклом преко Дрине како ни они не би заборавили  свој завичај и дешавања у њему, и како би овој домаћој заједници могли да покажу ко су и шта су и какву културу доносе, " истакао је Максимовић.

Душко М. Петровић, лирик и сатирик, награђиван и забрањиван, објављивао је у свим значајнијим часописима и листовима српског језика, а нешто лирике и сатире му је објављено и на пољском, њемачком, македонском, бугарском, руском, бјелоруском, словеначком, француском, енглеском и румунском језику. Објавио је осамнаест књига: четири књиге лирике, по једну књигу лирско-сатиричних и рефлексивно-полемичких записа, и дванаест књига сатире.  Ода која хода, Брод плови, мишеви беже, Сликовница за одрасле и Шампањац у тетрапаку су неке од књига које је  објавио од 1971. године. Писао је и за позориште, радио и телевизију. Заступљен у осамнаест антологија лирике и сатире, од чега су двије на руском и једна на њемачком језику. Добитник је више значајних награда и признања, међу којима су и награда Унеска за сатиричну поезију младих, Кочићева награда и награда „Димитрије Давидовић“.

Весна Ћук, директорка Библиотеке - Бранко Радичевић из Житишта, Бранимир Кршић - пјесник, Душко М. Петровић, пјесник - лирик и сатирик и Слободан Јовић, пјесник

Слободан Јовић је рођен у Тузли, дипломирао је на Педагошком факултету у Бијељини, а магистрирао на Филозофском факултету у Источном Сарајеву. По професији је учитељ. Објављивао је у часописима и листовима „Нова  зора“, „Књижевни лист“, „ Повеља“, „Траг“ и другдје. Објавио је пјесничке књиге О очовјечењу и Простор молитве. Живи и ради у Тобуту, општина Лопаре, на Мајевици у Републици Српској. Уредник је часописа за културу и књижевност „Бокатин Дијак“.

Бранимир Кршић је рођен у Сиску, а тренутно живи у општини Котор Варош. Дипломирао је српски језик и књижевност на Филозофском факултету у Бањалуци 2006. године. До сада је објавио четири збирке поезије: Обичне пјесме (2009), Черторезник (2012), Разговор са Стеваном (2012) и Говорне мане (2016). Кршићеве Обичне пјесме награђене су књиженим признањима „Стражилово“ и „Чучкова књига“.

„Карађорђевачка прела“ се већ двадесет година одржавају у општини Житиште у организацији Месне заједнице Банатско Карађорђево и Удружења грађана „Карађорђевачка прела“,  уз бројне културне и привредне садржаје којима мјештани његују културну традицију и везе са завичајем. Банатско Карађорђево је изграђено као потпуно ново насеље након Првог свјетског рата од стране солунских добровољаца и њихових породица, поријеклом из Лике, Босне и Херцеговине и Црне Горе, којима је додијељена земља у знак захвалности за учешће у одбрани Србије. У сарадњи са општином Житиште, Представништво Републике Српске већ трећу годину помаже долазак наших стваралаца на ову манифестацију.

 
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2680
Број прегледа чланка : 3594386
Имамо 95 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

09.07.2019.год.
Сутра у Матици српској свечано уручење признања „Бела голубица“
Опширније...
 
03.07.2019.год.
Почиње Дванаеста међународна уметничка колонија у Крчедину
Опширније...

Претходни догађаји

10.07.2019.год.
Признање „Бела голубица“ Матији Бећковићу и Жан Кристофу Бисону
Опширније...
 
04.07.2019.год.
Oтворена Дванаеста међународна умјетничка колонија у Kрчедину
Опширније...
Преузмите Билтен