Почетна Актуелности Претходни догађаји Радост светосавља и заслужене ученичке награде у Београду и у Бањој Луци
Ел. пошта Штампа ПДФ
27.01.2018.год.
Радост светосавља и заслужене ученичке награде у Београду и у Бањој Луци

Сазнање да Представништво Републике Српске у Србији већ петнаест година сарађује са Друштвом „Свети Сава“, подржава њихове акције и програме, а нарочито књижевне и ликовне конкурсе за ученике основних и средњих школа Србије, Српске и расејања, пробудило је у нама осјећање пријатне припадности већ при уласку у велику салу Народне библиотеке Србије у којој је и ове године организована светосавска свечаност овог угледног српског друштва.

У име Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама Србије свечаности је присуствовао Гаврило Грбан, у име Кола српских сестара Мила Викторовић, предсједница, а у име Представништва Републике Српске у Србији Борислав В. Максимовић, самостални стручни сарадник за развој и унапређење културне и просвјетне сарадње Српске и Србије.

Обиљежавање дана Светог Саве у великој сали Народне библиотеке Србије

Приређена баш на дан Светог Саве у великој сали Народне библиотеке Србије, у којој је прије 24 године и обновљено Друштво „Свети Сава“, свечаност је протекла у радости светосавља; послије обредног ломљења славског колача и пјевања светосавске химне, надахнуто  је бесједио пјесник Душко Бабић, директор Филолошке гимназије у Београду.

Културно - умјетнички програм

Најстарије српско друштво које је и данас активно, а основано је 1886. године, припремило је за овај дан заиста богат културно-умјетнички програм – пјевали су: Кристина Ашковић, Тијана Вукосављевић, Јован Ашковић и Бојан Булатовић и Хор словенске песме „Лучинушка“, а најљепше стихове српских пјесника упућене Светом Сави казивали су студенти Филолошког факултета у Београду: Тамара Стојановић, Алекса Карајић, Филип Љубојевић и Урош Ђурковић.

Стихове српских пјесника упућене Светом Сави казују студенти Филолошког факултета у Београду

Ипак, највише аплауза, као и сваке године до сада, добили су ученици основних и средњих школа Србије, Српске и расејања, који су на књижевном конкурсу Друштва „Свети Сава“ били најуспјешнији и освојили награде које ће сигурно дуго памтити.

У категорији основних школа специјалну награду добио је ученик допунске школе у Паризу Тодор Илић, а треће награде кући су однијели: Андреј Огњеновић, такође из Париза, Теодора Митровић из Кршевице и сестре Маша и Луна Цивкароски из Врања. Друге награде у категорији основаца добили су Војислав Дурмановић из Бијељине и Симона Дина Новаковић из Београда, а прве: Јована Костадиновић из Ниша и Катарина Ковачевић из Белог Потока код Београда. Јована и Катарина су имале част да своје радове и прочитају да пред светосавцима који нису штедили дланове, него су им баш добро аплаудирали.

Војислав Дурмановић из Бијељине - друга награда у категорији основаца

Аплаузе су измамили и ученици средњих школа Србије, Српске и расејања, гдје су треће награде понијели: Невена Везмар из Београда, Ненад Вукановић из Краљева и Ненад Друловић из Нове Вароши, а друге: Страхиња Костадиновић из Ниша, Ивана Николић из Ужица и Марко Самарџић из Врњачке Бање. Прве награде и част да своје радова наглас читају пред публиком у Народној библиотеци Србије ималу су првонаграђени ученици Даша Радовановић из Земуна и Душан Мирчић из Зајечара.

Највишу награду на светосавском књижевном  конкурсу школске 2017/2018. године освојила је Александра Газивода, гимназијалка из Требиња. Александра је, као свеукупни побједник књижевног конкурса за ученике основних и средњих школа Србије, Српске и расејања, на овој свечаности прочитала само одломак из свог награђеног рада, али је већ и то било довољно да би се показло како ће српска књижевна критика ускоро добити новог одличног тумача, аналитика, разговорника...

Највишу награду на светосавском књижевном  конкурсу школске 2017/2018. године освојила је Александра Газивода, гимназијалка из Требиња

На светосавској свечаности у Народној библиотеци Србије саопштено је и да је Библиотека „Стефан Првовенчани“ добила највише признање овог друштва: Медаљу Друштва Свети Сава, за великe заслуге за рад Друштва а на добробит српског народа. Предсједник Извршног одбора Друштва др Љубодраг П. Ристић уручио је Медаљу Катарини Јаблановић, замјеници управника Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ у Краљеву, и она се у име Библиотеке захвалила на указаној почасти. Посебну захвалност Друштву „Свети Сава“ исказала је госпођа Драгана Типсаревић, дугогодишња управница ове библиотеке, сада у заслуженој пензији. Сарадња Друштва и Библиотеке била је најинтензивнија баш у вријеме њеног управниковања.

Др Љубодраг П. Ристић уручује Медаљу Друштва Свети Сава, Катарини Јаблановић - Народна библиотека Стефан Првовенчани у Краљеву

Медаља Друштва Свети Сава уручена је, уз исто такво образложење, и предсједници Пододбора овог друштва у Републици Српској Весни Б. Аћић прошлог четвртка на светосавској свечаности у Дјечијем позоришту Републике Српске.

У умјетничком програму у Дјечјем позоришу Републике Српске, јавила нам је мр Хелена Закаљук, учествовали су Хор и оркестар Основне школе „Бранко Ћопић“ из Бање Луке са балетном групом под руководством музичког педагога Ирене Личина и успјешан млади умјетник на хармоници Радован Ивановић, ученик другог разреда Музичке школе „Владо Милошевић“ из Бање Луке у класи професора Саве Човичковића.

Обиљежавање  Светог Саве у Дјечијем позоришту Републике Српске у Бања Луци

Главни догађај и на овој свечаности била је додјела награда најуспјешнијим младим умјетницима, ученицима основних школа Србије, Српске и расејања за ликовне радове на тему „Књига Светог Саве“.

У Бањој Луци су специјалне награде за умјетничке књиге добили Јована Јегдић из Новог Кнежевца, Тара Црнчевић из Приједора и, ван конкуренције, предшколска група из вртића у Читлуку код Крушевца. Специјалне награде добили су још и Дарија Вукчевић из Базела (Шваjцарска), Милош Башић Лингас из Париза (Француска) и Алики Ковачевић из Софије (Бугарска). Треће награде на овом конкурсу понијели су Јована Прерадовић из Бање Луке и Александар Костић из Власотинца, а другу Теодора Јарић из Приједора и Никола Сирар из Честерега. Прву награду добиле су Тамара Станковић из Ковачевца код Младеновца и Зоја Шишарица из Бање Луке.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2805
Број прегледа чланка : 4037398
Имамо 203 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

02.12.2019.год.
У четвртак, 5. децембра свечано уручење књижевне награде ИЗВОР 2019.
Опширније...
 
14.11.2019.год.
Конференција за медије Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ
Опширније...

Претходни догађаји

05.12.2019.год.
Уручене књижевне награде „Извор“ за 2019. годину: Горану Врачару и Велимиру Савићу
Опширније...
 
15.11.2019.год.
Сарајево користи мигранте ради промјене етничке структуре
Опширније...
Преузмите Билтен