Почетна Актуелности Претходни догађаји Радост светосавља и заслужене ученичке награде у Београду и у Бањој Луци
Ел. пошта Штампа ПДФ
27.01.2018.год.
Радост светосавља и заслужене ученичке награде у Београду и у Бањој Луци

Сазнање да Представништво Републике Српске у Србији већ петнаест година сарађује са Друштвом „Свети Сава“, подржава њихове акције и програме, а нарочито књижевне и ликовне конкурсе за ученике основних и средњих школа Србије, Српске и расејања, пробудило је у нама осјећање пријатне припадности већ при уласку у велику салу Народне библиотеке Србије у којој је и ове године организована светосавска свечаност овог угледног српског друштва.

У име Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама Србије свечаности је присуствовао Гаврило Грбан, у име Кола српских сестара Мила Викторовић, предсједница, а у име Представништва Републике Српске у Србији Борислав В. Максимовић, самостални стручни сарадник за развој и унапређење културне и просвјетне сарадње Српске и Србије.

Обиљежавање дана Светог Саве у великој сали Народне библиотеке Србије

Приређена баш на дан Светог Саве у великој сали Народне библиотеке Србије, у којој је прије 24 године и обновљено Друштво „Свети Сава“, свечаност је протекла у радости светосавља; послије обредног ломљења славског колача и пјевања светосавске химне, надахнуто  је бесједио пјесник Душко Бабић, директор Филолошке гимназије у Београду.

Културно - умјетнички програм

Најстарије српско друштво које је и данас активно, а основано је 1886. године, припремило је за овај дан заиста богат културно-умјетнички програм – пјевали су: Кристина Ашковић, Тијана Вукосављевић, Јован Ашковић и Бојан Булатовић и Хор словенске песме „Лучинушка“, а најљепше стихове српских пјесника упућене Светом Сави казивали су студенти Филолошког факултета у Београду: Тамара Стојановић, Алекса Карајић, Филип Љубојевић и Урош Ђурковић.

Стихове српских пјесника упућене Светом Сави казују студенти Филолошког факултета у Београду

Ипак, највише аплауза, као и сваке године до сада, добили су ученици основних и средњих школа Србије, Српске и расејања, који су на књижевном конкурсу Друштва „Свети Сава“ били најуспјешнији и освојили награде које ће сигурно дуго памтити.

У категорији основних школа специјалну награду добио је ученик допунске школе у Паризу Тодор Илић, а треће награде кући су однијели: Андреј Огњеновић, такође из Париза, Теодора Митровић из Кршевице и сестре Маша и Луна Цивкароски из Врања. Друге награде у категорији основаца добили су Војислав Дурмановић из Бијељине и Симона Дина Новаковић из Београда, а прве: Јована Костадиновић из Ниша и Катарина Ковачевић из Белог Потока код Београда. Јована и Катарина су имале част да своје радове и прочитају да пред светосавцима који нису штедили дланове, него су им баш добро аплаудирали.

Војислав Дурмановић из Бијељине - друга награда у категорији основаца

Аплаузе су измамили и ученици средњих школа Србије, Српске и расејања, гдје су треће награде понијели: Невена Везмар из Београда, Ненад Вукановић из Краљева и Ненад Друловић из Нове Вароши, а друге: Страхиња Костадиновић из Ниша, Ивана Николић из Ужица и Марко Самарџић из Врњачке Бање. Прве награде и част да своје радова наглас читају пред публиком у Народној библиотеци Србије ималу су првонаграђени ученици Даша Радовановић из Земуна и Душан Мирчић из Зајечара.

Највишу награду на светосавском књижевном  конкурсу школске 2017/2018. године освојила је Александра Газивода, гимназијалка из Требиња. Александра је, као свеукупни побједник књижевног конкурса за ученике основних и средњих школа Србије, Српске и расејања, на овој свечаности прочитала само одломак из свог награђеног рада, али је већ и то било довољно да би се показло како ће српска књижевна критика ускоро добити новог одличног тумача, аналитика, разговорника...

Највишу награду на светосавском књижевном  конкурсу школске 2017/2018. године освојила је Александра Газивода, гимназијалка из Требиња

На светосавској свечаности у Народној библиотеци Србије саопштено је и да је Библиотека „Стефан Првовенчани“ добила највише признање овог друштва: Медаљу Друштва Свети Сава, за великe заслуге за рад Друштва а на добробит српског народа. Предсједник Извршног одбора Друштва др Љубодраг П. Ристић уручио је Медаљу Катарини Јаблановић, замјеници управника Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ у Краљеву, и она се у име Библиотеке захвалила на указаној почасти. Посебну захвалност Друштву „Свети Сава“ исказала је госпођа Драгана Типсаревић, дугогодишња управница ове библиотеке, сада у заслуженој пензији. Сарадња Друштва и Библиотеке била је најинтензивнија баш у вријеме њеног управниковања.

Др Љубодраг П. Ристић уручује Медаљу Друштва Свети Сава, Катарини Јаблановић - Народна библиотека Стефан Првовенчани у Краљеву

Медаља Друштва Свети Сава уручена је, уз исто такво образложење, и предсједници Пододбора овог друштва у Републици Српској Весни Б. Аћић прошлог четвртка на светосавској свечаности у Дјечијем позоришту Републике Српске.

У умјетничком програму у Дјечјем позоришу Републике Српске, јавила нам је мр Хелена Закаљук, учествовали су Хор и оркестар Основне школе „Бранко Ћопић“ из Бање Луке са балетном групом под руководством музичког педагога Ирене Личина и успјешан млади умјетник на хармоници Радован Ивановић, ученик другог разреда Музичке школе „Владо Милошевић“ из Бање Луке у класи професора Саве Човичковића.

Обиљежавање  Светог Саве у Дјечијем позоришту Републике Српске у Бања Луци

Главни догађај и на овој свечаности била је додјела награда најуспјешнијим младим умјетницима, ученицима основних школа Србије, Српске и расејања за ликовне радове на тему „Књига Светог Саве“.

У Бањој Луци су специјалне награде за умјетничке књиге добили Јована Јегдић из Новог Кнежевца, Тара Црнчевић из Приједора и, ван конкуренције, предшколска група из вртића у Читлуку код Крушевца. Специјалне награде добили су још и Дарија Вукчевић из Базела (Шваjцарска), Милош Башић Лингас из Париза (Француска) и Алики Ковачевић из Софије (Бугарска). Треће награде на овом конкурсу понијели су Јована Прерадовић из Бање Луке и Александар Костић из Власотинца, а другу Теодора Јарић из Приједора и Никола Сирар из Честерега. Прву награду добиле су Тамара Станковић из Ковачевца код Младеновца и Зоја Шишарица из Бање Луке.

 
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2438
Број прегледа чланка : 2769681
Имамо 78 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

16.10.2018. год.
Јубиларни, десети наступ Републике Српске на Међународном београдском сајму књига
Опширније...
 
21.09.2018.год.
Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске др Ненад Стевандић у Београду
Опширније...

Претходни догађаји

23.09.2018.год.
Стевандић: Не дозволити да они који су затровали односе у Српској пренесу раздор у Србију
Опширније...
 
09.09.2018.год.
Министар Клокић јуче у Суботици званично затворио манифестацију Дани Републике Српске у Србији 2018.
Опширније...
Преузмите Билтен