Почетна Актуелности Претходни догађаји Студенти из РС започели праксу на Институту “Михајло Пупин”
Ел. пошта Штампа ПДФ
11.10.2011.год.
Студенти из РС започели праксу на Институту “Михајло Пупин”

У понедјељак, 10. октобра, у оквиру пројекта “Стручна пракса и усавршавање студената”, седморо студената електротехнике из Републике Српске започело је стручну праксу на Институту “Михајло Пупин”.

Студенте су поздравили генерални директор Института др Владан Батановић, научни директор др Сања Вранеш и директор Представништва Републике Српске у Србији господин Млађен Цицовић.

Др Батановић је истакао да наука и научни рад у Институту “Михајло Пупин” имају за циљ стварање нових производа који подижу конкурентност домаће привреде на свјетском тржишту и да у том смислу прате основни постулат живота и дјела Михајла Пупина да наука није сама себи циљ, већ да свој пуни смисао добија када се преточи у техничко рјешење, а ово рјешење у скуп нових производа за добробит човјечанства.

Он је подсјетио да је управо у процесу формирања Институт “Михајло Пупин” – Бањалука, са циљем да заједничким снагама развијамо оно у чему је матични београдски Институт “Михајло Пупин” најуспјешнији, а то је брз трансфер научноистраживачких достигнућа у тржишне производе у области информатичко-комуникационих технологија.

Др Батановић је рекао да упркос економској кризи, Институт чини све што је у његовој моћи да задржи младе талентоване стручњаке и привуче успјешне студенте техничких факултета из Србије и Српске, али и из свијета, јер се будућност привредног развоја заснива на знању, а не на јефтиној радној снази.

Студенти из РС: Пријем на Институту “Михајло Пупин”

Др Сања Вранеш је рекла да Институт “Михајло Пупин” већ дуже вријеме омогућава студентима електротехнике да обављају праксу, и то не само онима из Србије и РС већ и из цијелог свијета. “Наш интерес организације стручне праксе јесте да ти млади људи осете праксу, а то се разликује од теоријског знања које се стиче на факултетима. Тако ћемо видети да ли они, осим тих високих оцена, воле тимски рад, имају иницијативу, па кад дипломирају позовемо их да раде код нас, ако не овде у Београду, онда у оном делу Института “Михајло Пупин” који ми оснивамо у Бањалуци,” истакла је она.

Господин Цицовић је објаснио да је ово већ трећа група студената различитих факултета из Бањалуке и Источног Сарајева која обавља праксу у оквиру овог дугорочног пројекта.

“Стручна пракса траје 15 дана и након тога ће студенти добити сертификате који ће допринијети њиховим оцјенама из стручних предмета, а касније бити и значајна препорука за њихова будућа радна мјеста у привредним, научним, просвјетним и другим институцијама”, истакао је директор Представништва РС.

Студенти Дајана Церовина (ЕТФ Источно Сарајево) и Александар Малешевић (ЕТФ Бањалука) рекли су да се надају да ће на “Пупину” практичним искуствима обогатити теоретска знања која су стекли током студија, али и достојно представити факултете са којих долазе.

На крају овог сусрета констатована је симболична коинциденција између дана почетка усавршавања студената из РС и годишњице рођења великог научника Михајла Пупина по коме Институт носи име.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2879
Број прегледа чланка : 4354005
Имамо 62 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

27.02.2020.год.
Шести пријем поводом Дана Републике Српске и годишњице првог Устава Републике Српске
Опширније...
 
25.02.2020.год.
Трибина „Република Српска у свјетлу нових чињеница о грађанском рату у БиХ“
Опширније...

Претходни догађаји

24.02.2020.год.
Клокић и Цицовић обишли излагаче: представљање Српске на сајму у Београду доприноси развоју туризма
Опширније...
 
23.02.2020.год.
Одржан други Сајам завичаја у Новом Саду
Опширније...
Преузмите Билтен