Почетна Актуелности Претходни догађаји „Дани сјећања“ – потписан Споразум о сарадњи
Ел. пошта Штампа ПДФ
11.04.2018.год.
„Дани сјећања“ – потписан Споразум о сарадњи

На данашњој конференцији за медије у Дечјем културном центру Београд директор ДКЦБ-а Драган Марић и директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске Милорад Којић потписали су Споразум о пословно-техничкој сарадњи двије институције поводом манифестације „Дани сјећања“, која ће се одржати од 17. до 19. априла у Републици Српској.

На конференцији за медије поводом манифестације Дани сјећања учествовали су директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске Милорад Којић, директор ДКЦБ Драган Марић и помоћник директора за програмску дјелатност Леонтина Вукомановић

Потписивању споразума, којим је договорено учешће хора Дјечијег културног центра Београд на меморијалног академији „Свако дијете небо на земљи“ 17. априла у Бањалуци, али и сарадња двије институције на будућим догађајима, присуствовали су и директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић,  помоћница директора за програмску дјелатност Леонтина Вукомановић.

Којић је послије потписивања споразума рекао да ће  други по реду „Дани сјећања“, ове године бити посвећени страдању српске дјеце у ратовима у 20. вијеку, а по први пут ће се одржати у сарадњи са званичним институцијама власти Србије.

Којић је истакао да је само у Другом свјетском рату према једном попису било више од 19.000 страдале српске дјеце.

Он је навео да је у посљедњем рату, према званичним подацима и попису Републичког центра убијено 477 српске дјеце, рањено 400, а разним облицима тортуре било изложено близу 500 дјеце, док је 16 дјеце било изложено сексуалном насиљу.

„Та страдала дјеца заслужују да меморијалном академијом радимо на очувању сјећања, јер је култура памћења веома битна. Ко не разумије своју прошлост, сигурно је да не разумије ни садашњост, а посебно има проблема у креирању будућности“, рекао је Којић.

Он је истакао да главна порука манифестације која се одржава под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика, јесте порука живота – „дјеца су наш живот“.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске Милорад Којић и директор ДКЦБ Драган Марић потписали су Споразум о пословно-техничкој сарадњи двије институције

Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић истакао је да ништа „не може бити страшније од страдања дјеце, убијања и силовања дјеце, па до онога што се може назвати злостављањем наше дјеце“.

„У Представништву интензивно радимо на реализацији закључака двије владе кад је у питању култура сјећања, јер што се квалитетније будемо сјећали прошлости будућност ће нам бити свјетлија. Све ово радимо због будућности, да нам се ствари које су нам се десиле не понављају“, рекао је Цицовић.

Навео је да ће централни догађај бити меморијална академија 17. априла у Бањалуци, а пригодне манифестације ће током три дана бити организоване на цијелој територији Републике Српске.

Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић говорио је о програму овогодишње манифестације

На Козари и у Пребиловцима биће одржан историјски час, у Бијељини предавање ратног хирурга Миодрага Лазића, који је за вријеме рата добровољно радио као хирург у Источном Сарајеву, у Зворнику пројекција филма „Споменко на вјечној стражи“, а 19. априла академија у Источном Сарајеву, као завршни догађај „Дана сјећања“.

Централну меморијалну академију у Бањалуци ће заједно са одраслима водити и дјеца, а осим хора Дјечијег културног центра Београд, наступиће и хор „Изворник“ из Зворника и хор Основне школе „Петар Петровић Његош“ из Бањалуке.

Помоћник директора за програмску дјелатност Дечјег културног центра Леонтина Вукомановић најавила је да ће овај београдски хор наступити са Леном Стаменковић, солистом хора „Чаролија“ и представницом Србије на Дјечјој Евровизији.

Манифестација „Дани сјећања“ коју, као својеврстан помен српским жртвама у 20. вијеку с посебним освртом на протекли рат у БиХ, организује Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2984
Број прегледа чланка : 4834771
Имамо 78 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

29.06.2020.год.
Сутра традиционална признања Њ.К.В. Престолонасљедника Александра
Опширније...
 
16.06.2020.год.
20. Завичајни збор у Буковцу
Опширније...

Претходни догађаји

30.06.2020.год.
Традиционално признање најбољиим матурантима средњих школа Србије и Републике Српске ни пандемија вируса конора није прекинула
Опширније...
 
20.06.2020.год.
20. Завичајни збор у Буковцу: У наслеђе младима
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму