Почетна Актуелности Претходни догађаји Књиге из Републике Српске на дар основној школи у Лазареву код Зрењанина
Ел. пошта Штампа ПДФ
11.05.2018.год.
Књиге из Републике Српске на дар основној школи у Лазареву код Зрењанина

Директор Представништва Републике Српске Млађен Цицовић са сарадницима присуствовао је данас прослави Дана школе у Лазареву и том приликом директорици школе Вукосави Волф уручио 350 књига из Републике Српске – дар школској библиотеци.

Директор Представништва Р. Српске Млађен Цицовић на прослави Дана основне школе Славко Родић у Лазареву, директорици Вукосави Волф уручио 350 књига

Ученици основне школе „Славко Родић“ припремили су за свој дан богат умјетнички програм. Међу гостима, који су – у друштву са добрим домаћином Радованом Тихомировићем, предсједником Савјета Мјесне заједнице Лазарево и његовим сарадницима - бурним аплаузом поздравили сваку тачку ученичког програма, поред директора Цицовића, били су: Оливер Митровић, предсједник Скупштине Града Зрењанина, Борислав Максимовић, самостални стручним сарадник за развој и унапређење културне и просветне сарадње Представништва Републике Српске у Србији и књижевник Душко М. Петровић.

Богат умјетнички програм припремили су ученици основне школе Славко Родић

У пригодној бесједи при уручењу књига Млађен Цицовић је изразио посебно задовољство чињеницом да је већина становништва Лазарева поријеклом из мјеста с оне стране Дрине те да и ова посјета, и овај програм поводом Дана школе на лијеп начин доприносе срадњи Србије и Републике Српске.

- И ово је, како ја и иначе волим да кажем, дио сарадње нас са оне са нама са ове стране Дрине. Посебно је добро и важно да у овој нашој сарадњи имамо свих генерација – рекао је Цицовић прецизирајући да су књиге из Републике Српске биле изложене на прошлом Међународном београдском сајму књига и да ће, као нова издања, сигурно стећи читаоце и овдје у Лазареву.

Цицовић је, говорећи о значају језика и писма, у својој бесједи подсјетио да је Представништво на том пољу остварило лијепу сарадњу са Матицом српском у Новом Саду.

- Објавили смо заједно са Матицом Правопис српског језика ијекавски изговор и Нормативну граматику српског језика ијекавског говора, а требало би да ускоро објавимо и Рјечник ијекавског говора – рекао је Цицовић и додао: - Сарадња Србије и Српске интензивна је у свим областима, а ова издања, књиге које поклањамо школама и библиотекама у Србији, сарадња са умјетничким удружењима у Србији и истакнутим ствараоцима, све су то добри примјери заједничког рада на стварању садржајније сарадње, али и показатељ да само заједно, уједињени, сложни можемо успјешно бранити и одбранити нашу традицију, писмо и језик, и вјеру нашу православну.

Подсјећајући да је на прошлогодишњем сајму кањига у Београду представљен и први том Енциклопедије Републике Српске, Цицовић је директорки Волф за школску библиотеку уручио  и примјерак те енциклопедија, уз информацију да ће бити објављена још три тома у наредне двије године.

- На путу приближавања, подстицања и ширења сарадње Србије и Републике Српске ове године смо у Представништву Републике Српске у Србији штампали и пасош Републике Српске, издање које по свему упућује да ријеч о заиста званичној исправи, а ријеч је заправо о књизи информација о туристичким дестинацијама Републике Српске – рекао је Цицовић, захвалио се на гостопримству и директорици школе уручио неколико пасоша, као и посебне књиге које се тичу Републике Српске и њеног мјеста и могућности у Босни и Херцеговини: „Република Српска“, „Дејтонски споразум за мир у Босни и Херцеговини" и „Дејтонска структура Босне и Херцеговине и правни положај Републике Српске".

Директор Представништва Р. Српске Млађен Цицовић при уручењу књига одржао пригодну бесједу

У име домаћина, госте је поздравио Радован Тихомировић, предсједник Савјета Мјесне заједнице Лазарево, захвалио се, изразио наду да ће се сарадња Представништва и Лазарева наставити, а потом директору Представништва поклонио зидни сат.
- Овај сат, ево, почиње да куца време наше трајне сарадње – рекао је Тихомировић.

Радован Тихомировић, предсједник Савјета Мјесне заједнице Лазарево, директору Представништва Р. Српске Млађену Цицовићу поклања зидни сат

Програм ученика основне школе био је богат и садржајан. Учествовали су ученици из свих разреда, а нарочито су се истакли - сви који су рецитовали, пјевали, играли. Самосталне тачке имали су ућченици: Андреа Станојевић, Сања Јакововић, Огњен Милошевић и Матија Матић, затим двоје младих пјесника-ученика: Драган Дроца и Невена Калкан, као и један пјесник-ветеран Душко М. Петровић.

Књижевник Душко М. Петровић

Дружење у Лазареву настављено је и послије програма, кад је договорено да и неки од програма овогодишњих Дана Српске у Србији буде пред овом дивном публиком.

По програму акције даривања књига из Републике Српске библиотекама у Србији, у уторак, 15. маја Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Србији, посјетиће Аранђеловац гдје ће, заједно са представницима Удружења Срба Косова и Метохије и Босне и Херцеговине „Наша Будућност“, посјетитити дом породице Зечевић. Представништво Републике Српске у Србији помогло је породици Зечевић, избјеглој са Косова, изградњу куће у Аранђеловцу. У 13 сати предсједник општине Аранђеловац Бојан Радовић примиће директора Цицовића са сарадницима. У 14 сати директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић и директор Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске Желимир Радиновић урућиће Народној библиотеци „Свети Сава“ савремена издања и аудио књиге, а потом ће пјесникиња Борка Тадић извести своју монодраму „У знаку бијелог штапа“.

Представништво Републике Српске у Србији је од 2012. године до данас посјетило 22 библиотеке широм Србије и донирало око 6.500 књига.

 
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2438
Број прегледа чланка : 2769693
Имамо 89 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

16.10.2018. год.
Јубиларни, десети наступ Републике Српске на Међународном београдском сајму књига
Опширније...
 
21.09.2018.год.
Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске др Ненад Стевандић у Београду
Опширније...

Претходни догађаји

23.09.2018.год.
Стевандић: Не дозволити да они који су затровали односе у Српској пренесу раздор у Србију
Опширније...
 
09.09.2018.год.
Министар Клокић јуче у Суботици званично затворио манифестацију Дани Републике Српске у Србији 2018.
Опширније...
Преузмите Билтен