Почетна Актуелности Претходни догађаји Књиге из Републике Српске на дар основној школи у Лазареву код Зрењанина
Ел. пошта Штампа ПДФ
11.05.2018.год.
Књиге из Републике Српске на дар основној школи у Лазареву код Зрењанина

Директор Представништва Републике Српске Млађен Цицовић са сарадницима присуствовао је данас прослави Дана школе у Лазареву и том приликом директорици школе Вукосави Волф уручио 350 књига из Републике Српске – дар школској библиотеци.

Директор Представништва Р. Српске Млађен Цицовић на прослави Дана основне школе Славко Родић у Лазареву, директорици Вукосави Волф уручио 350 књига

Ученици основне школе „Славко Родић“ припремили су за свој дан богат умјетнички програм. Међу гостима, који су – у друштву са добрим домаћином Радованом Тихомировићем, предсједником Савјета Мјесне заједнице Лазарево и његовим сарадницима - бурним аплаузом поздравили сваку тачку ученичког програма, поред директора Цицовића, били су: Оливер Митровић, предсједник Скупштине Града Зрењанина, Борислав Максимовић, самостални стручним сарадник за развој и унапређење културне и просветне сарадње Представништва Републике Српске у Србији и књижевник Душко М. Петровић.

Богат умјетнички програм припремили су ученици основне школе Славко Родић

У пригодној бесједи при уручењу књига Млађен Цицовић је изразио посебно задовољство чињеницом да је већина становништва Лазарева поријеклом из мјеста с оне стране Дрине те да и ова посјета, и овај програм поводом Дана школе на лијеп начин доприносе срадњи Србије и Републике Српске.

- И ово је, како ја и иначе волим да кажем, дио сарадње нас са оне са нама са ове стране Дрине. Посебно је добро и важно да у овој нашој сарадњи имамо свих генерација – рекао је Цицовић прецизирајући да су књиге из Републике Српске биле изложене на прошлом Међународном београдском сајму књига и да ће, као нова издања, сигурно стећи читаоце и овдје у Лазареву.

Цицовић је, говорећи о значају језика и писма, у својој бесједи подсјетио да је Представништво на том пољу остварило лијепу сарадњу са Матицом српском у Новом Саду.

- Објавили смо заједно са Матицом Правопис српског језика ијекавски изговор и Нормативну граматику српског језика ијекавског говора, а требало би да ускоро објавимо и Рјечник ијекавског говора – рекао је Цицовић и додао: - Сарадња Србије и Српске интензивна је у свим областима, а ова издања, књиге које поклањамо школама и библиотекама у Србији, сарадња са умјетничким удружењима у Србији и истакнутим ствараоцима, све су то добри примјери заједничког рада на стварању садржајније сарадње, али и показатељ да само заједно, уједињени, сложни можемо успјешно бранити и одбранити нашу традицију, писмо и језик, и вјеру нашу православну.

Подсјећајући да је на прошлогодишњем сајму кањига у Београду представљен и први том Енциклопедије Републике Српске, Цицовић је директорки Волф за школску библиотеку уручио  и примјерак те енциклопедија, уз информацију да ће бити објављена још три тома у наредне двије године.

- На путу приближавања, подстицања и ширења сарадње Србије и Републике Српске ове године смо у Представништву Републике Српске у Србији штампали и пасош Републике Српске, издање које по свему упућује да ријеч о заиста званичној исправи, а ријеч је заправо о књизи информација о туристичким дестинацијама Републике Српске – рекао је Цицовић, захвалио се на гостопримству и директорици школе уручио неколико пасоша, као и посебне књиге које се тичу Републике Српске и њеног мјеста и могућности у Босни и Херцеговини: „Република Српска“, „Дејтонски споразум за мир у Босни и Херцеговини" и „Дејтонска структура Босне и Херцеговине и правни положај Републике Српске".

Директор Представништва Р. Српске Млађен Цицовић при уручењу књига одржао пригодну бесједу

У име домаћина, госте је поздравио Радован Тихомировић, предсједник Савјета Мјесне заједнице Лазарево, захвалио се, изразио наду да ће се сарадња Представништва и Лазарева наставити, а потом директору Представништва поклонио зидни сат.
- Овај сат, ево, почиње да куца време наше трајне сарадње – рекао је Тихомировић.

Радован Тихомировић, предсједник Савјета Мјесне заједнице Лазарево, директору Представништва Р. Српске Млађену Цицовићу поклања зидни сат

Програм ученика основне школе био је богат и садржајан. Учествовали су ученици из свих разреда, а нарочито су се истакли - сви који су рецитовали, пјевали, играли. Самосталне тачке имали су ућченици: Андреа Станојевић, Сања Јакововић, Огњен Милошевић и Матија Матић, затим двоје младих пјесника-ученика: Драган Дроца и Невена Калкан, као и један пјесник-ветеран Душко М. Петровић.

Књижевник Душко М. Петровић

Дружење у Лазареву настављено је и послије програма, кад је договорено да и неки од програма овогодишњих Дана Српске у Србији буде пред овом дивном публиком.

По програму акције даривања књига из Републике Српске библиотекама у Србији, у уторак, 15. маја Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Србији, посјетиће Аранђеловац гдје ће, заједно са представницима Удружења Срба Косова и Метохије и Босне и Херцеговине „Наша Будућност“, посјетитити дом породице Зечевић. Представништво Републике Српске у Србији помогло је породици Зечевић, избјеглој са Косова, изградњу куће у Аранђеловцу. У 13 сати предсједник општине Аранђеловац Бојан Радовић примиће директора Цицовића са сарадницима. У 14 сати директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић и директор Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске Желимир Радиновић урућиће Народној библиотеци „Свети Сава“ савремена издања и аудио књиге, а потом ће пјесникиња Борка Тадић извести своју монодраму „У знаку бијелог штапа“.

Представништво Републике Српске у Србији је од 2012. године до данас посјетило 22 библиотеке широм Србије и донирало око 6.500 књига.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2809
Број прегледа чланка : 4042846
Имамо 141 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

02.12.2019.год.
У четвртак, 5. децембра свечано уручење књижевне награде ИЗВОР 2019.
Опширније...
 
14.11.2019.год.
Конференција за медије Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ
Опширније...

Претходни догађаји

05.12.2019.год.
Уручене књижевне награде „Извор“ за 2019. годину: Горану Врачару и Велимиру Савићу
Опширније...
 
15.11.2019.год.
Сарајево користи мигранте ради промјене етничке структуре
Опширније...
Преузмите Билтен