Почетна Актуелности Претходни догађаји Отворена изложба слика „Из Приједора“
Ел. пошта Штампа ПДФ
19.04.2018.год.
Отворена изложба слика „Из Приједора“

Изложба под називом „Из Приједора“ отворена је у уметничком павиљону „Цвијета Зузорић“ у Београду, а посјетиоци ће моћи да погледају радове 10 сликара поријеклом из Приједора, који су депоновани у умјетничкој збирци Музеја Козаре.

У Умјетничком павиљону Цвијета Зузорић отворена изложба радова из фундуса Музеја Козаре из Приједора

- Радови су настајали од почетка 20. вијека до данас и ова изложба је наставак сарадње Удружења ликовних умјетника Србије и уметничког павиљона „Цвијета Зузорић“ и Музеја Козаре - рекао је у Београду директор Музеја Козаре Зоран Радоњић.

Он је навео да је сарадња ових установа почела прошле јесени, када су у изложбеном простору павиљона „Цвијета Зузорић“ били изложени радови који су настали на 12. сазиву Ликовне колоније „Сретен Стојановић“.

- Ова изложба је значајна и због тога што подсјећа на то да је Приједор имао историјску улогу када је ријеч о првим школованим сликарима у БиХ, који су поријеклом из овог града - истакао је Радоњић.

Директор Музеја Козаре Зоран Радоњић и аутор изложбе и кустос умјетничке збирке Музеја Козара Алекса Милић

Изложбу је отворила кустос УЛУС-а Оливера Вукотић, истичући да је ријеч о првом кораку будуће сарадње Приједора и Београда.

- Аутори чији су радови изложени значајни су за Републику Српску, али и Србију и регион. Могу да кажем да имамо у плану и неке друге програме у оквиру сарадње - навела је Вукотићева.

Изложбу слика из Приједора отворила је кустос УЛУС-а Оливера Вукотић

Аутор изложбе и кустос умјетничке збирке Музеја Козара Алекса Милић рекао је да су изложени радови аутора Пере Поповића, Тодора Швракића, Драгутина Митриновића, Сретена Стојановића, Милана Совиља, Бранка Миљуша, Љубомира Стахова, Радована Крагуља, Предрага Марјановића и Зорана Бановића.

- Ријеч је о ауторима који су оставили значајан траг у историји умјетности 20. вијека, па и 21. вијека - рекао је Милић.

Изложба у Београду биће отворена до 2. маја, а Приједорчани ће моћи да је погледају 14. маја у Музеју Козаре у оквиру манифестације поводом Дана града Приједора.

Извор: СРНА

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2768
Број прегледа чланка : 3861693
Имамо 83 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

16.10.2019.год.
Представљање новог туристичког садржаја јахоринске гондоле у Новом Саду
Опширније...
 
14.10.2019.год.
Република Српска на 64. Међународном београдском сајму књига
Опширније...

Претходни догађаји

12.09.2019.год.
Нови туристички садржај јахоринска гондола представљена у Београду
Опширније...
 
24.09.2019.год.
У Београду представљена књига Милорада Додика „Борба за Републику“
Опширније...
Преузмите Билтен