Почетна Актуелности Претходни догађаји Представљене књиге „Епитаф за Босну“ и „Коме то сметају 'мали Руси'?“
Ел. пошта Штампа ПДФ
02.06.2018.год.
Представљене књиге „Епитаф за Босну“ и „Коме то сметају 'мали Руси'?“

У Београду су представљене књиге „Епитаф за Босну“ Џевада Галијашевића и „Коме то сметају 'мали Руси'?“ Предрага Ћеранића, које говоре о дешавањима у БиХ, сталним притисцима на Републику Српску, али и на Србију и Русију.

Галијашевићево дјело, како је речено на промоцији, говори о ружном лицу Босне, тамној и скривеној страни идентитета мале земље и муслимана видљивој на свјетској позорници тероризма и екстремизма.

Ћеранићева књига представља аналитичку студију о геополитичким процесима и посљедицама које ти процеси изазивају на простору на коме су сукобљавања кроз вјекове била најдраматичнија.

Дејан Мастиловић, директор ИК Филип Вишњић, Џевад Галијашевић, политички коментатор и аналитичар, проф. др Милимир Мучибабић, предсједник Српског просвјетног и културног друштва Просвјета Београд, Александар Павић, аналитичар и проф. др Предраг Ћеранић, декан Факултета безбједности у Бањалуци на промоцији

Галијашевић је објаснио да наслов његов дјела потиче од старовизантијског, грчког назива епитафиос – кратко слово које се пише на споменику покојнику.

Према његовим ријечима, то је погребно слово за врсту разумјевања своје државе од Сарајева а у којој вам је дозвољено да организујете терористичке групе и организације и да не судите злочинцима јер их прихватате као своје.

„Та филозофија која је у Сарајеву постала дио система уништава посљедњи траг БиХ. Када погледају преко плота у Бањалуку виде да је то држава и да тај ентитет брине о свом образовању, пензијама и свему другом а све вријеме је изложен великом притиску геополитичких сила“, рекао је он.

Галијашевић сматра да је мета радикалног исламизма Република Српска, односно „једини неосвојени политички простор и за НАТО и за радикални исламизам и за Алију Изетбеговића“.

„То је једни политички простор који је имао дубоки осјећај државности и заштите за грађане, односно оно што се зове држава“, рекао је он.

Он је и на практичном примјеру објаснио разлику између сарајевских и власти у Бањалуци.

„Босански муслимани воле џамију, обновили су хиљаде џамија и направили хиљаду нових, а предсједник Српске Милорад Додик је правио зграду владе у Бањалуци у којој су институције Српске“, нагласио је Галијашевић.

Према његовим ријечима, Додик је асвалтирао путеве, направио неколико нових болница и све оно друго што је у функцији државе и грађана, док је у Сарајеву федерална Влада подстанар.

Ћеранић је навео да текстови у обје књиге, нажалост, не губе на актуелности.

Он је оцијенио да Влада Републике Српке мора бити у сталном заседању, нема годишњих одмора за министре, те да мора да постоји тим који дневно реагује на све неистине и манипулације које друга страна непрекидно емитује.

Ћеранић је подсјетио да је и раније указивао на опасности које пријете Српској, међу која су и „обојене револуције“.

„Ово што се дешава у Бањалуци и ови протести током којих се злоупотребљава смрт једног младића су рецепт преписан из Скопља (приликом промјене власти)“, сматра Ћеранић.

Он је навео да је „тај метод данас на сцени у Српској где је присутна екипа из Скопља“, која, како је рекао, користи и друштвене мреже и циља рањиве групе и младе од 19 до 20 година рачунајући на емпатију.

„Зарад свих нас морамо бити присутни у јавном простору и борити се за јавно мњење да нас све скупа не преваре“, рекао је Ћеранић.

Извор: СРНА

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2861
Број прегледа чланка : 4309808
Имамо 71 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

03.02.2020.год.
Промоција књиге Луке Николића „Ратна дејства Ужичке војске 1914. године“
Опширније...
 
28.01.2020.год.
Расписан осми конкурс за књижевну награду Извор 2020.
Опширније...

Претходни догађаји

05.02.2020.год.
Одржана промоција књиге „Ратна дејства Ужичке војске у 1914. години“
Опширније...
 
26.01.2020.год.
У квизу „Немањићи“ Билећани освојили друго мјесто!
Опширније...
Преузмите Билтен