Почетна Актуелности Претходни догађаји Представљена књига Винка Пандуревића „Нови хладни рат и Србија“
Ел. пошта Штампа ПДФ
06.06.2018.год.
Представљена књига Винка Пандуревића „Нови хладни рат и Србија“

У Дому војске у Београду данас је промовисана књига „Нови хладни рат и Србија - геополитичка стварност Срба“, аутора генерала Винка Пандуревића, који је истакао да Србима на првом мјесту треба да буду Србија и национални интереси.

Пандуревић је књигом, која анализира утицај односа свјетских сила на српски народ, али и јасну слику о догађајима из прошлости, као у Сребреници, и аргументовано скида одговорност са српског народа, хтио указати на чињеницу да се Србија, Република Српска и српски народ у тренутном геополитичком кошмару налазе између чекића и наковња и у геополитичком троуглу.

У Дому Војске Р. Србије одржана промоција књиге генерала др Винка Пандуревића Нови хладни рат и Србија – Геополитичка стварност Срба

„Скоро ниједна светска и европска сила није посве невина када је реч о односу према Србији. Обично је реч о супротстављеним интересима који су за Србију често од пресудног утицаја“, наводи Пандуревић.

Нагласио је да Срби морају поштовати чињеницу да одређене пријатељске земље, попут Русије и Кине, снажно подржавају цјеловитост и суверенитет Србије.

„Србија, упркос снажним притисцима да се приволи НАТО-пакту, треба да постигне војну неутралност тако да буде остварена као уставна категорија, да буде препозната. Евроинтеграције Србије треба да буду усклађене са напорима за очување интегритета одговарајућим решењем статуса Космета и одлучном одбраном дејтонске позиције Републике Српске“, истиче Пандуревић.

Душан Пророковић рекао је да је Пандуревићева књига најбоље средство за рушење теза оних који мрзе српски народ: „Истакао бих препоруку коју у књизи даје Пандуревић, а то је да се руководимо националним интересима, а да ћемо спознати шта то значи када прекинемо са безалтернативном политиком коју данас водимо“.

Професор Миломир Степић рекао је да Пандуревић с правом не одваја Србију од Републике Српске и указује да су њихове специјалне и паралелне везе веома важне и да не смију остати само слово на папиру, већ се морају развијати – од научног до безбједносног нивоа.

Степић је додао да је Пандуревић пружио јасну слику Срба у послијератном периоду и указао на два истовремена процеса – сажимања и фрагментације.

Један од рецензената књиге Радован Радиновић рекао је да је Пандуревић био не само старјешина Војске Републике Српске већ и борац, а данас је као интелектуалац описао како је створена Српска и шта треба учинити да би она опстала.

Назвао је Пандуревића „витез – официр“, што не би био да је окренуо главу од догађања у Сребреници којима се бави у једном од четири тематски подијељена поглавља нове књиге.

Радиновић је нагласио да ће управо поглавље Пандуревићеве књиге о Сребреници бити извор за утврђивање истине: „Сребреница никада није била стварно демилитаризована. Становништво није иселила Војска Републике Српске, већ је то учињено по вољи УН и самих житеља. У Поточарима је могло бити стрељано мање од 3.000 људи. То није геноцид, већ велики злочин. Нема доказа да је то неко планирао, а ако нема наређења, нема геноцида. Наша дужност је да то негирамо док год се не докаже права истина“, рекао је Радиновић.

Директор Представништва Р. Српске у Србији, Млађен Цицовић говори о књизи генерала Пандуревића

Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Србији, које је заједно са издавачком кућом „Свет књиге“ објавило књигу Винка Пандуревића, истакао је да се Представништво опредијелило да буде суиздавач овог дјела због његове вриједности и стручног нивоа, прије свега,  али и због самог аутора.

„Када кажем самог аутора, мислим на њега (Пандуревића) и као високорангираног српског официра и као аутора у области чија је лепеза можда и најраширенија и чије су нити општости и посебности  испреплетене, а он се у свему томе не само добро сналази већ и суврено влада“, рекао је директор Представништва Републике Српске у Србији.

Цицовић је указао и на особен геополитички положај нашег региона: „На овом простору, за који је још Свети Сава рекао да је исток западу и запад истоку, ваљало би увијек имати у виду чињеницу да ниједан и интерес и ниједна снага није само локалног значаја и разумијевања, него је свака истовремено у сагласју или у несагласју, или баш у супротности са неким даљим и неупоредиво већим интересима и снагама.“

Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да је Пандуревићева књига представља ауторски и издавачки подухват: „Скоро на свакој страници можемо видјети колико је све блиско и ономе што смо и сами доживјели и ономе што смо само слутили, а што нам је аутор зрелом анализом појаснио“, навео је Цицовић.

Он је пажњи читалаца препоручио документарност Пандуревићеве књиге и велики простор који је аутор дао Републици Српској, као и процесима којима се од Српске настоји направити празна љуштура.

Цицовић је високо оцијенио и рецензије проф. др Радована Радиновића „Рационално промишљање односа међу државама“  и др Ање Филимонове „Национални интереси пред изазовима историје“, за које је рекао да су чврсто аргументоване и добро образложене, а указао је и на одличну ликовну опрему књиге.

На крају свог излагања Цицовић се посебно захвалио уредништву Фонда стратешке културе, које је прихватило идеју да се Пандуревићеви текстови објаве у форми књиге.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2805
Број прегледа чланка : 4037226
Имамо 106 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

02.12.2019.год.
У четвртак, 5. децембра свечано уручење књижевне награде ИЗВОР 2019.
Опширније...
 
14.11.2019.год.
Конференција за медије Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ
Опширније...

Претходни догађаји

05.12.2019.год.
Уручене књижевне награде „Извор“ за 2019. годину: Горану Врачару и Велимиру Савићу
Опширније...
 
15.11.2019.год.
Сарајево користи мигранте ради промјене етничке структуре
Опширније...
Преузмите Билтен