Почетна Актуелности Претходни догађаји Одржан 18. Завичајни збор „Косидба“ у Буковцу
Ел. пошта Штампа ПДФ
17.06.2018.год.
Одржан 18. Завичајни збор „Косидба“ у Буковцу

У суботу 16. јуна 2018. године, одржан је 18. Завичајни збор „Косидба“ на Селишту у Буковцу код Новог Сада, у организацији Завичајног удружења „Мањача“ и Савеза крајишких удружења.

Ова традиционална спортска и културна манифестација има за циљ очување традиције и културе завичаја.

Одржан је 18. Завичајни збор Косидба на Селишту у Буковцу код Новог Садa

Присуствовали су министар одбране у Влади Србије Александар Вулин, директор Фонда за избегла, прогнана и расељена лица Душко Ћутило, Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић, сарадник у Представништву Републике Српске у Србији Борислав Максимовић.

Александар Вулин, министар одбране у Влади Србије на 18. Завичајном збору Косидба

Министар Вулин је истакао да је реч о манифестацији која је врло важна и која ће сигурно наставити да постоји, не зато што то неко жели или наређује, већ зато што је то природна потреба свих оних који су дошли из неких других крајева у Војводину, да сачувају оно што их је учинило вредним памћења и вредним понављања.

"Војводина је богатија зато што су у њу дошли Срби са других простора, баш као што су и они постали бољи тиме што су упили ову равницу. Не смемо дозволити да нас било ко дели. Овде нико никога не сме да пита када је дошао и одакле је дошао, рекао је министар одбране додавши да ова земља припада свима", казао је министар Вулин.

Душко Ћутило, директор Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима Аутономне покрајине Војводине

Душко Ћутило, директор Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима Аутономне покрајине Војводине, истакао је да овај догађај показује на који начин Срби из Крајине на овим просторима негују своју културу, обичаје и традицију, и да ће покрајинска влада наставити да пружа подршку овој манифестацији.

Покрајински секретар за локалну самопураву Огњен Бјелић је подсјетио да је Покрајинска влада за последње двије године изградила нове механизме сарадње са Републиком Српском преточене у споразуме о сарадњи потписане на највишем нивоу.

„У свим стратешким правцима сарадње са Републиком Српском, Покрајина Војводина заузима истакнуто место и будите сигурни да ћемо такву позицију оправдати и у наредном периоду“, поручио је Бјелић.

Ранка Срдић Милић, председница Савеза крајишких удружења

Ранка Срдић Милић, предсjедница Савеза крајишких удружења истакла је да је овогодишња манифестација Завичајни збор окупила велики број посјетилаца и да су се они, као домаћини потрудили да прикажу све оно што представља Србе из Крајине.

На 18. Завичајном збор Косидба у Буковцу такмичари су се надметали у спортско-витешким дисциплинама камена с рамена, навлачења конопца, тркама коња, а највећу пажњу је привукло такмичење у косидби

У току цијелог дана, пред неколико хиљада посјетилаца, такмичари су се надметали у спортско-витешким дисциплинама камена с рамена, навлачења конопца, тркама коња, а највећу пажњу је привукло такмичење у косидби.

Богат културно-забавни програм

У богатом културно-забавном програму наступали су фолклорни ансамбли, пјесници, глумци, гуслари, диплари, а госте је на крају вечери уз пјесму забављао Баја Мали Книнџа.

Збор је одржан у организацији Завичајног удружења Мањача и Савеза крајишких удружења

Представништво Републике Српске у Србији традиционално подржава ову манифестацију.

 
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2462
Број прегледа чланка : 2841069
Имамо 90 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

26.10.2018.год.
Сутра у 11.30 објављивање одлуке и свечано уручење Повеље успјеха издавачу најтраженије књиге на штанду Републике Српске
Опширније...
 
25.10.2018.год.
Сутра на штанду Републике Српске: издања Друштва чланова Матице српске у Републици Српској и Јеврејске књижевне теме академика Војислава Максимовића
Опширније...

Претходни догађаји

27.10.2018.год.
Признање Повеља успјеха: Архиву Републике Српске, Архиву Српске православне цркве и Удружењу архивских радника Републике Српске
Опширније...
 
26.10.2018.год.
Данас на штанду Републике Српске: Удружење чланова Матице српске, књига академика Максимовића и Бећковић о Козари
Опширније...
Преузмите Билтен