Почетна Актуелности Претходни догађаји Отворен „Тесла голобал форум“
Ел. пошта Штампа ПДФ
04.07.2018.год.
Отворен „Тесла голобал форум“

Данас је у конгресном центру ЦЕПТОР на Фрушкој гори почео са радом шести по реду „Тесла глобал форум“. Фестивал је прије шест година основала група ентузијаста са намјером популаризација науке, културе и умјетности у част великог српског научника Николе Тесле.

На Фрушкој гори отворен Тесла глобал форум

Фестивал је отворио др Неле Карајлић обраћањем путем видео линка, а госте и учеснике су поздравили и Зоран Ђерић, директор Српског народног позоришта, професор Саша Петровић, један од добитника награде Фестивала „Бела голубица“, и Марко Јанковић, легенда новинарства. Присутне је поздравио и јеромонах Андреј Ненић, игуман манастира Шишатовац, који ће у суботу у манастиру приредити ручак за све учеснике фестивала.

У оквиру свечаног прогама, на видео биму је приказан снимак музике из представе „ФБИ – Досије Тесла“ у извођењу хора „Бањалучанке“.

Зоран Ђерић, директор Српског народног позоришта у Новом Саду

Након отварања и дружења уз свечани  коктел, почела су предавања и округли столови, које су одржали Дејан Микавица на тему „Зашто је важно присаједињење Војводине Краљевини Србији“ и Горан Ђорђевић на тему „Облици одговорности у глобализованом свету – победа постмодерне".

Дружење уз свечани коктел

У 21 сат је отворена изложба сликара Саве Стојкова „Портрети Николе Тесле“,  и приказан је филм Сергеја Крапухина, а након тога је одржан концерт састава „Ђура и морнари“.

Учешће студената из Републике Српске на овогодишњем „Тесла сајбер кампу“ организовала је  Унија студената Републике Српске, а подржало Представништво Републике Српске.

Говорећи о важности Тесле и његовог утицају на данашња друштвена дешавања, Горан Марић, идејни творац фестивала, истакао је да је мало људи попут Тесле који могу у свијету да инспиришу умјетнике и научнике да говоре о њему, а ми говорећи о Тесли говоримо и о нашој будућности, коју је он пројектовао прије 100 година.

Ове године је награду фестивала „Бела голубица“ додијељена манастиру Високи Дечани и Арноу Гујону, хуманитарацу из Француске.

„Смисао доделе награде 'Бела голубица' је глобална промоција универзалних хуманистичких вриjедности за које се Никола Тесла током целог свог живота залагао и заиста смо поносни на чињеницу да су наше признање понијели ствараоци из различитих светских култура, од добитника Нобелове награде до пионирских истраживача Теслиног рада" рекао је Марић.

 
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2462
Број прегледа чланка : 2840978
Имамо 87 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

26.10.2018.год.
Сутра у 11.30 објављивање одлуке и свечано уручење Повеље успјеха издавачу најтраженије књиге на штанду Републике Српске
Опширније...
 
25.10.2018.год.
Сутра на штанду Републике Српске: издања Друштва чланова Матице српске у Републици Српској и Јеврејске књижевне теме академика Војислава Максимовића
Опширније...

Претходни догађаји

27.10.2018.год.
Признање Повеља успјеха: Архиву Републике Српске, Архиву Српске православне цркве и Удружењу архивских радника Републике Српске
Опширније...
 
26.10.2018.год.
Данас на штанду Републике Српске: Удружење чланова Матице српске, књига академика Максимовића и Бећковић о Козари
Опширније...
Преузмите Билтен