Почетна Актуелности Претходни догађаји Промоција наступа РС на сајму књига
Ел. пошта Штампа ПДФ
25.10.2011.год.
Уз Aндрићеве мисли отворен штанд Српске

Кад припадате малом народу и бавите се умјетношћу не можете да не будете контроверзни. Aндрић поткрепљује ту тврдњу.

Рекао је ово јуче прослављени српски режисер Емир Кустурица на свечаном отварању штанда Републике Српске на 56. међународном сајму књиге, који је отворен у недјељу увече у Београду. Овогодишњи сајам одржава се под слоганом "Књига спаја људе", а на штанду Републике Српске представиће се угледни писци и издавачи.

Кустурица, који је почасни гост Сајма, представио је пројекат Aндрић града и рекао да његова градња брзо напредује захваљујући вјештини грађевинара, али и љету које је ове године дуго трајало.

Свечано отварање штанда РС: 56. Међународни сајам књига у Београду

Aко Нијемци имају Гете институт зашто ми немамо Aндрићев институт? Ово питање не жели да провоцира одговор који би увео револуционарну промјену у наш вриједносни поредак. Нијемци су могли да приуште себи луксуз и да свог најутицајнијег пјесника преведу на језик сопствене историје. Иво Aндрић је сам себи формирао задужбину која и данас води рачуна о његовим правима, администрира, издаје нова издања - истакао је Кустурица.

Он је истакао да је Aндрић један од највећих умјетника у Европи и утолико се преко њега можемо најлакше идентификовати са Европом.

Aндрић није заслужио да му се мацолом разбијају бронзана попрсја. Да задужбину није формирао писац за живота, послије његове смрти тешко да би због контроверзне појаве Иве Aндрића држава направила више од музеја у коме би у најбољем смислу поред радног стола, неколико књига и обавезног пера које стоји на незавршеном тексту учињено ишта више - нагласио је Кустурица.

Према његовим ријечима, градња Aндрићевог града је много већа шанса да се избјегне друго убијање великог књижевника.

Град посвећен Aндрићу неће само оживјети полуострвце између Рзава и Дрине, он би требало да реализује нове идеје о бољем животу. Стварање Aндрићевог института је кључна тачка Aндрић града. Треба заштитити језик, културу, историју, стварајући услове у којима бисмо под кровом овог института развијали националну културу, али и интернационализам без којег нема опстанка - каже Кустурица.

Министар културе Србије Предраг Марковић указао је на значај културне сарадње између Српске и Србије.

Специјалне везе чине људи, а људи су ту не да граде мостове него да чине да мостова нема. Министри и министарства треба да упућују институције културе једне на друге - истакао је Марковић и додао да је овогодишњи београдски сајам у знаку три јубилеја, стотину година од објављивања првог Aндрићевог текста у "Босанској вили", 50 година од додјеле Нобелове награде за књижевност Aндрићу и 120 година од Aндрићевог рођења.

Директор Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић рекао је да је ове године организовано много промоција разних издања аутора из Српске, као и представљање пројекта Aндрић града.

На свечаном отварању штанда РС глумци Небојша Кундачина и Тихомир Станић приближили су посјетиоцима Aндрићево дјело, а у програму су учествовали и студенти Aкадемије умјетности из Бањалуке.

Фотомонографија "Емир Кустурица & The No Smoking Orchestra " Драгана Тедоровића Зеке у издању Радио-телевизије Републике Српске промовисана је јуче на штанду Републике Српске.

Фотомонографијом Драгана Теодоровића Зеке, објављеном поводом 20 година постојања "Емир Кустурица & Но смокинг оркестра", Радио-телевизија Републике Српске почела је издавачку дјелатност. РТРС неће убудуће отимати основну дјелатност издавачима, она ће само подржавати значајне пројекте. Уз монографију је и компакт диск на којем су интервјуи Нелета и Кустурице, које су дали ексклузивно за РТРС, али нису још емитовани, биће за 50 година - испричао је генерални директор Радио-телевизије Републике Српске Драган Давидовић.

Он је додао да књига има двије забране, забрану пушења и забрану продаје, што на књизи пише.

Београдски "Свет књиге" промовисао је јуче четврто издање романа "Прсти лудих очију" аутора Рајка Васића.

Промоција на Сајму у Београду ми је велика част и награда за мој први роман. Београдски издавач "Свет књиге" објавио је роман на ћирилици, а претходна три издања у Републици Српској била су на латиници. Роман, а и ја као његов аутор постали смо на неки начин београдски књижевни укућани, што је за мене велико признање - истиче Васић.

О Васићевој књизи говорио је доктор књижевности Душко Певуља.

Роман "Прсти лудих очију" један је од најаутентичнијих ратних романа који је објављен у Републици Српској послије рата. С разлогом је скренуо пажњу на себе. Оно што мене интересује у овом роману је наратологија, а ријеч је прије свега о вјешто изабраној приповједачкој перспективи - сматра Певуља.

Промоције

На штанду Републике Српске на Сајму у Београду данас ће такође бити промовисане књиге писаца из Српске. Публика ће имати прилику да дође на промоцију књига Миленка Стојичића и Милосава Попадића.


Текст преузет из „Гласа Српске“ од 25.10.2011. године

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3441
Број прегледа чланка : 13178879
Имамо 160 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

24.11.2022.год.
Фестивал студенских позоришта „Кестенбург 2023“
Опширније...
 
17.11.2022.год.
Састaнак о заштити имовинских права Срба у Федерацији БиХ
Опширније...

Претходни догађаји

25.11.2022.год.
Отварање фестивала „Кестенбург“ 19. фебруара у Београду
Опширније...
 
19.11.2022.год.
Срби имају законску могућност и моралну обавезу да спријече отимање своје имовине
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму