Почетна Актуелности Претходни догађаји Представљена књига „Сребреница - раскринкавање лажног самооптуживања“
Ел. пошта Штампа ПДФ
08.08.2018.год.
Представљена књига „Сребреница - раскринкавање лажног самооптуживања“

У Београду је данас представљена књига „Сребреница - раскринкавање лажног самооптуживања", са које су аутор и рецензенти поручили да је крајње вријеме да се Република Српска огради од извјештаја комисије Драгана Чавића о Сребреници и да га одбаци на предстојећој сједници парламента. Књига, чије је аутор амерички правник Стефан Каргановић и сада покојни официр Војске Републике Српске Ратко Шкрбић, посвећена је раскринкавању извјештаја из 2004. године Комисије Владе Републике Српске о догађајима у Сребреници.

Промоција књиге Стефана Каргановића, Сребреница – раскринкавање лажног самооптуживања

На презентацији је речено да је вријеме да се направи нова објективна комисија, јер се многи докази о Сребреници још држе у тајности, те оцијењено да би поништење тог извјештаја водило ка хомогенизацији патриотских снага у Српској и укидању лажних подјела. 

Један од рецензената књиге политиколог из Београда Александар Павић рекао је да је ова књига показала да је извјештај Чавићеве комисије из 2004. године заснован на пресуди генералу Радославу Крстићу за Сребреницу и да је то практично преписана хашка пресуда. 

Павић је рекао да је тај извјештај урађен на срамоту оних који су га сачинили, односно тадашњег руководства Републике Српске, које је поклекло под пријетњама, само зато што су "висиле" њихове фотеље, а вјероватно и због неких ствари које су против њих "држане у фиокама". 

Он је додао да се Чавићева комисија у писању свог извјештаја није бавила никаквог истрагом, као и да је извјештај заснован на недостатку доказа и исконструисаној дефиницији геноцида, те подсјетио на мишљења појединих западних стручњака да геноцида у Сребреници није било нити је у Хагу доказана веза Крстића са тим злочином. 

"Извјештај је лажно самооптуживање и крајње је време да држава, односно Република Српска, која је под великим притиском и због предстојећих избора, нађе прву прилику да поништи извјештај Чавићеве комисије и да се огради од њега", рекао је Павић. 

Павић је рекао да је лажни извјештај прављен како би се скренула пажња са правих криваца рата, а то су међународна заједница и Алија Изетбеговић, који је, одбијајући мировне планове, починио злочин против мира.

Срђа Трифковић, Александар Павић, Стефан Каргановић и модератор Дејан Мастиловић

Рецензент Срђа Трифковић рекао је да је такозвани "сребренички геноцид" постмодерни мит који је добио статус недодирљиве истине, али да то не може бити дугог вијека. 

Он је навео да је проблем чињеница да је власт СДС-а пристала на један сраман чин, који је само потврдио њен статус који се продужава и данас, "једне интересне групе, једног удруженог злочиначког подухвата за издају споља и за пљачку изнутра".

"То је непрепознатљиво у односу на онај СДС који је изнео Републику Српску и који је, уз све своје пропусте и грешке, ипак био носилац колективне воље спрског народа у БиХ у периоду 1992-95. година", каже Трифковић.

Он је навео да на израелској политичкој сцени постоје снаге које би вољеле да виде крај премијера Израела Бењамина Нетањахуа, али да никоме од њих не пада на памет да пактирају са "Хамасом" или "Хезболахом" и подривају темеље јеврејске државе да би то остварили. 

"Нажалост, иста странка /СДС/ из које је дошао овај срамни документ и исти шеф Републике Српске који је тада био на њеном челу, данас су спремни да пактирају са Бакиром Изетбеговићем и да подривају темеље Републике Српске да би се дочепали свог парчета власти и да би видели крај Милорада Додика. То је срамно, неопростиво, то је злочин, то је велеиздаја", рекао је Трифковић.

Он је рекао да је извјештај Чавићеве комисије из 2004. године "велика љага и срамота", те да се користи да се заокружи Република Српска са два крила, а једно је хипотека геноцидности, "у чему је срамно учествовао и тадашњи предсједник Републике Српске, тадашња власт, као и партија која и даље ради на њеном уништењу".

"Сада заокружују Српску једним крилом са хипотеком геноцидности, а другим са изазивањем хаоса изнутра, тренутно оличеном у једном постмодерном шоу-програму званом Правда за Давида. Непризнавање сребреничког мита је егзистенцијално питање Републике Српске, а самим тим и свих Срба", рекао је Трифковић.

Аутор Стефан Каргановић је рекао да је политичка глупост противника Српске, односно списак Мунире Субашић из Удружења Мајке Сребренице са 22.000 имена Срба наводних извршилаца наводног сребреничког геноцида, изазвао бумеранг ефекат и одлуку Додика да се у скупштини Српске заложи за поништење тог гротескног акта.

"Место старом извештају о Сребреници је на одлагалишту отпада заједно са његовим ауторима и инспираторима", поручио је Каргановић.

Он је рекао да је антихерој његове књиге, али не и тема, Драган Чавић, за којег је рекао да опстаје зато што се налази "на јаслама страних служби" које у Српској изводе "подмуклу обојену револуцију под лажном заставом убиства Давида Драгичевића".

Каргановић је оцијенио да је извјештај Чавићеве комисије о Сребреници писан циљано са намјером да се удовољи очекивањима непријатеља Срба, а Српској нанесе највећа могућа морална штета. 

Он је рекао да у извјештају има 17.342 грађанима Српске које је предала Чавићева влада, а Мунира Субашић је, настављајући тим путем, додала на њега још неколико хиљада.

"Књига `Сребреница - раскринкавање лажног самооптуживања` је црвени жиг који ће у јавним и приватним библиотекама заувек обележити и ставити на стуб срама све оне које су из најприземнијих побуда олако пристали да на стуб срама поставе Републику Српску и њен народ", рекао је Каргановић.

Књига је изашла у издању предузећа "Филип Вишњић".

Извор: СРНА

 
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2548
Број прегледа чланка : 3179831
Имамо 106 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

18.03.2019.год.
Недеља Дауновог синдрома Београд–Бања Лука
Опширније...
 
06.03.2019.год.
Трибина „Референдум о сецесији БиХ '92. и стварање Републике Српске – 27 година касније“
Опширније...

Претходни догађаји

22.03.2019.год.
Заједнички обиљежен Свјетски дан особа са Дауновим синдромом
Опширније...
 
19.03.2019.год.
Бошњак: Стварати што боље услове за лица са Дауновим синдромом
Опширније...
Преузмите Билтен