Почетна Актуелности Претходни догађаји Дјечији фестивал фолклора „Лицидерско срце“ од 15. до 19. августа
Ел. пошта Штампа ПДФ
08.08.2018.год.
Дјечији фестивал фолклора „Лицидерско срце“ од 15. до 19. августа

Јубиларни Међународни дјечији фестивал фолклора „Лицидерско срце“ биће организован од 15. до 19. августа у Ужицу, на Златибору и у Андрићграду у Вишеграду.

На овом десетом по реду фестивалу, чији су суорганизатори Град Ужице, Представништво Републике Српске у Београду и Туристичка организација Златибор, учествоваће око 1.300 дјеце из 13 држава које ће се представити кроз 25 ансамбала, речено је данас на конференцији за новинаре у Београду.

Конференција за новинаре поводом десетог Међународног фестивала Лицидерско срце

Представиће се учесници из Кине, Летоније, Турске, Македоније, Пољске, Русије, Колумбије, Бугарске, Египта, Словеније, Словачке, Републике Српске и Србије.

Предсједница Организационог одбора те манифестације Гордана Пауновић изјавила је да је „Лицидерско срце“ манифестација која је угостила око 8.000 дјеце из 35 држава са пет континетата, као и да ће ове године угостити више од 1.300 учесника.

„Истрајали смо у свом циљу и успјели у својој намјери да направимо озбиљну манифетацију која траје у континуитету, и са својим садржајем и бројем учесника данас представља једну од највећих дјечијих манифестација овог карактера у југоисточној Европи“, рекла је Пауновић.

Она је подсјетила да су дјеца учесници међу првима прошли пловним путем од Перућца до Андрићграда, да су хуманитарним акцијама помогли дјеци у Јапану, Београду, Ужицу, Вишеграду, али и допринијели промоцији српских градова и наше државе.

Предсједник Скупштине Града Ужица Бранислав Митровић истакао је да тај град поред бројних знаменитости које има, познат и као град фестивала који сваки у свом префиксу има – међународни.

„Само један фестивал има посебан сјај и велико срце, чак и у свом називу има реч срце – Лицидерско срце“, нагласио је Митровић.

Каже да тих дана у августу млади људи из цијелог свијета навикавају одрасле на добро, тих дана „Ужице и околина одјекују песмом, игром, радошћу, љубављу и позитивном енергијом“.

Директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић истакао је да Београд има много манифестација током лјетне сезоне, те да ће „Лицидерско срце“ свакако имати одјека и међу гостима Београда.

„Због тога је изузетно значајно што ће наша деца и деца из 13 земаља бити представљена и у дефилеу који имамо у Београду“, најавио је Поповић.

Он је пожелео успјех деци и позвао све Београђане да посете вечерашњи дефиле, фестивал Лицидерско срце и Западну Србију.

Сарадник за културу у Представништву Републике Српске у Београду Борислав Максимовић изразио је задовљство што је Представништво и ове године уз фестивал „Лицидерско срце“.

„Драго нам је што можемо да подржавамо ову манифестацију. Првенствено се ради о учешћу дјеце, наше и дјеце из Србије, што представља темељ и за будућност, и наше сарадње и односа“, рекао је он.

Максимовић је навео и да ће се фестивал одржавати у Ужицу, на Златибору и у Вишеграду, а указао је на значај боравка дјечака и дјевојчица у Андрићграду.

„Нама је посебно значајно што ће дјеца из иностранства имати прилику да се, између осталог, упознају и са Републиком Српском“, рекао је он.

Представник Организационог одбора фестивала Ивана Цветковић рекла је да ће програм бити разноврстан и да ће обухватити и фолклорне радионице, изложбу народних ношњи, упознавање старих заната и разне друге садржаје.

Изразивши у име Представништва захвалност домаћинима из удружења „Ера“ и госпођи Гордани Пауновић лично на доброј сарадњи која траје готово од самих почетака овог фестивала, Максимовић је истакао да ће Представништво, према својим могућностима, увијек помоћи свим институцијама и појединцима који раде на развоју односа и веза између Републике Српске и Србије, што је и његова мисија, као и циљ споразума о специјалним паралелним везама између Србије и Републике Српске.

За учеснике фестивала биће организовано и упознавање са културно-историјским споменицима западне Србије и Вишеграда, као и Мокре Горе, вожња бродићем кроз кањон ријеке Дрине од Перућца до Андрићграда, посјета манастиру Добрун.

И ове године ће током фестивала бити организована хуманитарна акција „Лицидерско срце – деци“, током које се средства прикупљена од продаје фестивалских сувенира донирају установама које брину о најмлађима или појединцима.

До сада је на фестивалу учествовало више од 7.500 дјеце из 35 држава са пет континената - Европе, Африке, Азије, Сјеверне и Јужне Америке, а манифестација се налази и на листи свјетске организације фестивала „ЦИОФ“ која припада Унеску.

Организатор фестивала је Удружење грађана „Ера“ из Ужица, а манифестацију подржава и Министарство културе и информисања Србије.

Извор: Срна/Танјуг

 
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2548
Број прегледа чланка : 3179762
Имамо 80 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

18.03.2019.год.
Недеља Дауновог синдрома Београд–Бања Лука
Опширније...
 
06.03.2019.год.
Трибина „Референдум о сецесији БиХ '92. и стварање Републике Српске – 27 година касније“
Опширније...

Претходни догађаји

22.03.2019.год.
Заједнички обиљежен Свјетски дан особа са Дауновим синдромом
Опширније...
 
19.03.2019.год.
Бошњак: Стварати што боље услове за лица са Дауновим синдромом
Опширније...
Преузмите Билтен