Почетна Актуелности Претходни догађаји Дани Српске у Београду, Суботици, Крушевцу и Тополи
Ел. пошта Штампа ПДФ
08.09.2018.год.
Дани Српске у Београду, Суботици, Крушевцу и Тополи

У петак, 7. септембра, у оквиру манифестације „Дани Републике Српске у Србији“ одржани су програми у Београду, Суботици, Крушевцу и Тополи.

У Удружења књижевника Србије  осликан књижевни портрет Мирка Вуковића из Челинца

У Београду, у Удружењу књижевника Србије, Француска 7, представљен је књижевни портрет Мирка Вуковића, књижевника из Челинца о коме је надахнуто говорио пјесник Зоран Костић.

Програм је почео бесједом добродошлице коју је гостима из Републике Српске, у име домаћина, Удружења књижевника Србије, упутио председник Удружења пјесника Радомир Андрић.

У улози водитеља био је пјесник Миљурко Вукадиновић, који је публику, уз упутнице о Мирку Вуковићу, упознао с основним подацима манифестације „Дани Републике Српске у Србији“ и, посебно, с овогодишњим програмима.

Зоран Костић је рекао да Вуковић, осим што је врстан пјесник, чија је поезија најчешће окренута Косову као непресушном извору лирског стварања, још и есејист, можда најбољи, па оштар полемичар и критичар.

Књижевник Вуковић је на овом свом представљању читао само своју поезију.

У Београду у Матици исељеника и Срба у региону, Желимир Радиновић представља Специјалну библиотеку за слијепа и слабовида лица Р. Српске и двије нове књиге: И мудри, и безазлени, Жане Вукосављевић и Збиље и тајанства, Борке Тадић, која је извела своју монодраму, У знаку бијелог штапа

У Матици исељеника и Срба у региону у Београду представљена  је Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске и њена издања.

Промовисане су и двије нове књиге – „И мудри, и безазлени“, аутора Жане Вукосављевић и „Збиље и тајанства“, аутора Борке Тадић, која је извела и своју монодраму „У знаку бијелог штапа“.

Директор Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Желимир Радиновић нагласио је значај сарадње са пријатељима из Србије и на заједничким програмима.

„Циљ је да дамо свој допринос у повезивању једног народа са обје стране Дрине, да пренесемо оно што већ годинама раде људи из Републике Српске и што раде људи из Србије када дођу у Српску, а то је порука љубави и пријатељства“, рекао је он.

Радиновић је изразио захвалност Представништву Републике Српске у Београду, које је организатор манифестације „Дани Републике Српске у Србији“, а које, како је рекао, ради сјајан посао.

Крушевачко позориште – наступ позоришта из Требиња, играју: Петар Милићевић, Анастасиа Андрић, Сара Попадић, Јована Анђелић, Милица Салата, Кристина Пејдо, Милана Нинковић и Маја Шошо

У Крушевцу је изведена омладинска представа „Сумња“,копродукција Градског позоришта Требиње и Културне сцене „Мале ствари“. Представа, настала из сценских вјежби, рађена је према драмским текстовима Самира Садиковића, Биљане Србљановић и Милене де Поло. Редитељ је Жељко Милошевић, а играју Петар Милићевић, Анастасиа Андрић, Сара Попадић, Јована Анђелић, Милица Салата, Кристина Пејдо, Милана Нинковић и Маја Шошо.

Прије почетка представе гледаоцима у пуној сали Крушевачког позоришта обратила се замјеница градоначелника Крушевца Весна Лазаревић, која је бираним ријечима поздравила браћу из Републике Српске, захвалила се што је и Крушевац један од градова домаћина ове лијепе манифестације, и истакла да сарадња Срба са обје стране Дрине на културном плану нема и не треба да има граница, и поздравила присутне представнике Представништва Републике Српске у Србији.

Испред гостију из Републике Српске обратио се управник Градског позоришта у Требињу Жељко Милошевић, захвалио се на гостопримству домаћинима и поздравио ову манифестацију са жељом да се и убудуће виђамо и сарађујемо.

Представи је присуствовао и помоћник градоначелника Крушевца Предраг Миленковић, који је након представе изјавио да је овакав вид културне сарадње прави начин повезивања братског народа и да је сала одисала позитивним вибрацијама, као и да му се веома допала представа.

Српски културни центар Свети Сава из Суботице – представљање  Миладина Берића, пјесника и сатиричара из Бање Луке

У Српском културном центру „Свети Сава“ у Суботици представио се Миладин Берић, пјесник и сатиричар из Бање Луке.

Миладин Берић је пред почетак програма изјавио да му је изузетно драго што учествује на манифестацији „Дани Републике Српске у Србији“ коју организује Представништво Републике Српске.

„Ово је једна дивна манифестација у којој ми умјетници из Републике Српске успијевамо да се пласирамо, односно да се покажемо у свим дијеловима Србије, па, ето, и на крајњем сјеверу,“ рекао је Берић.

Милан Тасић, потпредсједник Српског културног центра „Свети Сава“, изјавио је да гостовање Републике Српске са програмима из области културе и стваралаштва у Републици Србији, а поготово у Суботици, јако много значи за наш род.

„Већ шесту годину заредом Српски културни центар у Суботици је домаћин ове манифестације и увијек смо одушевљени, јер нам долазе најеминентнији, највреднији и најпознатији ствараоци из Републике Српске,“ рекао је Тасић.

У Тополи у библиотеци Радоје Домановић – представљање књижевних портрета Горана Врачара и Жељка Пржуља из Источног Сарајева

Књижевни програм одржан је и у Тополи, гдје су у Библиотеци „Радоје Домановић“ представљени књижевни портрети Горана Врачара и Жељка Пржуља из Источног Сарајева.

 
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2595
Број прегледа чланка : 3307547
Имамо 414 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

18.04.2019.год.
Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић посјетиће Министарство Привреде Србије
Опширније...
 
17.04.2019.год.
Трибина „Зашто Српска неће у НАТО?“
Опширније...

Претходни догађаји

19.04.2019.год.
Потписан меморандум о интензивирању сарадње
Опширније...
 
19.04.2019.год.
Одржана трибина „Зашто Српска неће у НАТО?“
Опширније...
Преузмите Билтен