Почетна Актуелности Претходни догађаји Студијска посјета студената из РС Београду
Ел. пошта Штампа ПДФ
25.10.2011.год.
Студијска посјета студената из Републике Српске Београду и 56. Међународном београдском сајму књига

Студенти из Републике Српске у организацији Министраства спољних послова Владе Републике Србије, Представништва Републике Српске у Србији, Туристичке организације Београда и Феријалног савеза Републике Српске, боравили су од 22. до 24. октобра 2011. у студијској посјети Београду и том приликом посјетили музеје, Скупштину Србије, Скупштину града и 56. Међународни београдски сајам књига.

Према већ припремљеном програму, посјетили су Музеј аутомобила, који је иначе најмлађи у низу техничких музеја у Србији. Ту их је примио  г-дин Братислав Петковић, колекционар из Београда и власник историјски значајних старих и ријетких аутомобила и архивске грађе о развоју аутомобилизма у Србији. Оснивач музеја је Скупштина града Београда. Сједиште Музеја је у згради која је под називом Модерна гаража проглашена за културно добро и представља карактеристичан споменик техничке културе.

Присутнима је г-дин Петковић испричао историју музеја, а потом је одговарао на питања посјетилаца и причао и о историји појединих експоната.

У недељу 23.10.2011, након јутарњег панорамског разгледања града у организацији Туристичке организације  Београда у 12 сати посјетили су Музеј Николе Тесле који се налази и резиденцијалној вили у центру Београда. У овој установи културе се налази највећа свјетска збирка докумената о Теслином животу и раду. Овај музеј има значајну улогу у пружању информација истраживачима у области историје науке, проналазаштва, патентних права и о пројектима насталим из покрета за очување животне средине и истраживања такозваних чистих извора енергије.

Након тога услиједила је посјета овогодишњем 56-ом Међународном београдском сајму књига. Посјетили су штанд Републике Српске у хали 2 Сајма који својом оригиналном сценографијом плијени интересовање свих присутних посјетилаца овог сајма.

У понедељак 24.10.2011 у 10 сати имали су пријем у Народној скупштини Србије гдје им је домаћин био г-дин Вељко Одаловић, секретар Скупштине, као и г-дин  Милан Вучковић предсједник Одбора за спорт Народне скупштине Србије. Домаћин је показао зграду Дома народне Скупштине (стара Савезна скупштина) као и стару зграду у којој су се до скора одржавале скупштине у ул. Краља Милана у центру Београда. Том приликом је одржан краћи састанак са гостима и размијењена искуства у области тема везаних за омладину и спорт.

Након републичке скупштине обишли су Етнографски музеј у Београду који је један од најстаријих музеја на Балкану са збирком неизмјерног блага традиционалне културе српског народа.

Скупштина Р. Србије: Разговори на тему омладине и спорта


На крају су имали пријем у Скупштини града Београда.  Поред објашњења историјата Старог двора од стране историчара умјетности, обратио им се домаћин г-дин Зоран Алимпић, замјеник Предсједника Скупштине града Београда и члан Градског већа г-дин Жељко Ожеговић. Након протоколарниг обраћања домаћина послужен је коктел и на крају су испред зграде Скупштине града имали заједничко фотографисање од стране скупштинског протокола. У неформалном  разговору током коктела размијењена су мишљења да би било добро да Феријални савез Београда узврати једну овакву посјету Бања Луци. Представник гостију г-дин Дубравко Сувара је иницирао овакву идеју а домаћини су је прихватили.

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3658
Број прегледа чланка : 16295436
Имамо 192 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader

Најава догађаја

08.12.2023.год.
Представа „Милка и Неђо” 10. децембра у Београду
Опширније...
 
04.12.2023.год.
У сриједу у подне уручење књижевних награда „Извор“
Опширније...

Претходни догађаји

06.12.2023.год.
Награда „Извор“ Драгици Грбић из Вишеграда и Драгану Величковићу из Грделице
Опширније...
 
30.11.2023.год.
Богата туристичка понуда Источног Сарајева и Требиња на Новосадском сајму
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму