Почетна Актуелности Претходни догађаји Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић посјетио штанд Републике Српске на Међународном сајму књига у Београду и поздравио учеснике традиционалне вечери поезије
Ел. пошта Штампа ПДФ
25.10.2018.год.
Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић посјетио штанд Републике Српске на Међународном сајму књига у Београду и поздравио учеснике традиционалне вечери поезије

Предсједник Чубриловић је поздравио учеснике и посјетиоце традиционалне вечери поезије Српске, Србије и расијања које је вечерас одржано осми пут на штанду Републике Српске на Међународном сајму књига у Београду.

Директор Представништва Р. Српске, МлађенЦицовић са предсједником Народне скупштине Р. Српске, Недељком Чубриловићем на штанду Р. Српске на Сајму књига у Београду пред традиционално Вече поезије Српске, Србије и расејања

„Изузетна ми је част и задовољство да поздравим оволики број пјесника, а оволико интересовање за ово што нам је организатор приредио говори о томе да пјесници, нити познају разлику у језицима, нити познају границе", рекао је Чубриловић.

Према његовим ријечима, на пјесничкој вечери говориће се на једном језику, а разумјеће се у више земаља.

„Желим да вам ово вече остане у сјећању и да сваке године посјећујете ову манифестацију", рекао је Чубриловић и изразио увјерење да ће наредни пјеснички сусрети окупити још већи број и учесника и посјетилаца.

Директор Представништва Р. Српске, Млађен Цицовић отвара традиционално Вече поезије Српске, Србије и расејања на штанду Р. Српске

Директор Представништва Републике Српске у Србије Млађен Цицовић изразио је задовољство што осми пут у име Представништва Републике Српске у Србији може да поздрави пјеснике и чуваре српске културе, традиције и обичаја, односно националног идентитета.

Он је рекао да се пјесницима из Републике Српске, Србије и Црне Горе вечерас придружио и румунски академик и књижевник Еуђен Симион.

Симион је истакао да није „никакав политички човјек", већ прије свега професор књижевности и књижевни критичар у Румунији.

„Видим да сте из свих крајева гдје се говори српски језик што значи да припадате једној истој култури, јер тамо гдје је један језик тамо је и једна култура и тамо је јединство једног бића", рекао је он.

Према његовим ријечима, ако постоји нешто што нас заувијек спаја то је култура.

„Ако волите српски језик и српску културу волите се међусобно и чувајте свој идентитет. Ја вам желим, из свег срца, управо то", рекао је Симион.

Симион, велики пријатељ српског народа, румунски академик и доскорашњи предсједник Академије Румуније, носилац је француске Легије части и почасни члан више европских академија.

Прије пјесничке вечери Чубриловић, Цицовић и Симион су разговарали на штанду Републике Српске.

Симион је прихватио позив предсједника Народне скупштине Републике Српске да посјети Републику Српску.

На пјесничкој вечери учествовало је педесет осам пјесника: Љубивоје Ршумовић, Маја Херман Секулић, Гојко Ђого, Радомир Андрић, Драган Драгојловић, Благоје Баковић, Милица Лилић Јефтимијевић, Јанко Вујиновић, Јованка Стојчиновић Николић, Манојле Гавриловић, Владан Ракић, Јелена Ћирић, Искра Пенева, Јелена Ћирић, Радослав Златановић, Радомир Стојановић, Радомир Уљаревић, Александра Петровић, Адам Пуслојић, Братислав Р. Милановић, Рајко Срдић, Рајко Џаковић, Живко Николић, Боривој Рашуо, Велимир Савић...

Промоција Удружење историчара Р. Српске, говоре: проф.др Драга Мастиловић, доц. др Бошко Бранковић и Сретен Вујковић

Иначе, промоције издања из Републике Српске на 63. Међународном сајму књига почеле су данас у 11 сати на штанду Републике Српске гдје су промовисани часописи Српски историјски часопис који издаје удружење историчара Републике Српске „Милорад Екмечић" и часопис за књижевност, умјетност и науку „Сретања". Историјски часопис су представили проф. др Драга Мастиловић и доц. др Бошко Бранковић.

Мастиловић је рекао да је удружење основано 2016. године са циљем унапређења научно-истраживачке дјелатности у области историјске науке на простору Републике Српске као и унапређења наставе историје и стручног усавршавања наставничког кадра.

„У жељи да трајно сачувамо од заборава грандиозно научно дјело академика Милорада Екмечића, удружење је с поносом понијело управо његово име, а први број часописа је посвећен њему“, истакао је Мастиловић.

Текстови у часопису покривају период од средњег вијека до савремене историје и последњег рата у Босни и Херцеговини, рекао је Бранковић и истакао да се нада да ће успјети наставити са овим темпом издавања и представљати историјску науку Републике Српске у најбољем свјетлу.

Часопис „Сретења" представио је Сретен Вујковић који је истакао да им је циљ да овим часописом прате савремене теме те да је овај број посвећен јубилеју 100 година од побједе српске војске у Првом свјетском рату.

Представљање издања Музеја Р. Српске, говоре: Владимир Ђукановић и Наташа Ковачевић

У 12 сати на штанду Републике Српске промивисана су издања Музеја Републике Српске. О монографији „Змијањски вез" коју је приредила Данијела Ђукановић говорио је Владимир Ђукановић, музејски савјетник и етнолог, који је истакао да је упис змијањског веза на Унескову листу свјетског нематеријалног наслијеђа представља велики успјех етнолошког одјељења и да је поред ове монографије реализована и изложба посвећена овој теми у Петрограду и Москви.

Каталог изложбе „Прича о вину" је представила Наташа Ковачевић која је рекла да је ово популистичко издање намијењено широј публици, с циљем промовисања винског туризма као битног сегмента развоја туризма Републике Српске уопште.

Промоција издања СПКД Бијељина: часописа Српска вила, говоре: проф. др Јелина Ђурковић, проф. др Цвијетин Ристановић, мр Љиљана Лукић и Душанка Новаковић

На промоцији издања СПКД Бијељина о часопису Српска вила бр. 46. и 47. говорили су: проф. др Јелина Ђурковић, главна и одговорна уредница, проф. др Цвијетин Ристановић, мр Љиљана Лукић и Душанка Новаковић који су истакли да часопис има све више сарадника, а тако и све више читалаца.

Промоција издања АС огласа из Зворника: Борка Миличић, Жељко Несторовић, Тоде Николетић, Невена Милосављевић и Дејан Спасојевић

Књиге Борке Миличић Враћам сјај очима својим у Зворнику старом граду, Жељка Несторовића Печат и Тоде Николетића Свитац из ђачке клупе представили су Невена Милосављевић, Дејан Спасојевић и аутори.

Промоцијa издања Музеја савремене умјетности Р. Српске и монографије умјетника Уроша Ђурића, говоре: др Сарита Вујковић, Немања Мићевић, Жана Вукичевић, Бранка Шестић, Младен Бањац и Урош Ђурић

На промоцији издања Музеја савремене умјетности Републике Српске: Пунктуми, збирка иностране умјетности, говоре: др Сарита Вујковић, директорица МСУРС, Немања Мићевић, Жана Вукичевић и Бранка Шестић.

Монографија умјетника Уроша Ђурића Којим путем до куће привукла је на штанд више радознале публике и Ђурић је плијенио шармом и причом „до куће“. Говорили су и др Сарита Вујковић, Немања Мићевић, Младен Бањац и  Бранка Шестић.

Представљање издања Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Р. Српске, говоре:  Јелена Радаковић и Желимир Радиновић, директор Специјалне библиотеке

Као и сваке године, на штанду Републике Српске представљено је и издање Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске. Објављену у  едицији  Отргнути од заборава, књигу поезије На својој земљи ауторке Јованке Савановић (1919-1998). представили су Јелена Радаковић и Желимир Радиновић, директор Специјалне библиотеке.

Велимир Савић представља књиге Ово је Република Српска и Жене и мушкарци у Р. Српској  у издању Републичког завода за статистику

На штанду Републике Српске представљене су књиге Ово је Република Српска и Жене и мушкарци у Републици Српској у издању Републичког завода за статистику Републике Српске, о којима је говорио Велимир Савић, који је истакао да оне садрже есенцијалне податке о Републици Српској, који су намијењени и за стране и домаће читаоце, па тако излази и двојезично, на српском и енглеском.

- Друга књига Жене и мушкарци у Републици Српској доноси бројне и занимљиве податке о женској и мушкој популацији и разбија разне предрасуде и нека од устаљених мишљења - казао је Савић.

Представљање издања Матичне библиотеке из И. Сарајева, говоре: Слађана Братић, проф. Горана Жижовић, др Саша Кнежевић и Горан Врачар

Представљање издања Матичне библиотеке Источно Сарајево почело је представљањем књиге славне сарајевске пјесникиње Даре Секулић Од града до брда, о којој су говорили Слађана Братић и проф. др Саша Кнежевић, који је подсјетио на Дарин животни пут, пречесте селидбе и горку судбину да је „остала без свог града“. О књизи Горане Жижовић Балада о недостајању надахнуто је говорио Горан Врачар, а стручно, аналитки проф. др Саша Кнежевић.

Представљање књиге Лоренса Арманда Френча, професора из САД, говоре: доц. др Александра Врањеш, доц. др Велибор Лалић, Александар Павић и доц. др Предраг Ћеранић

У сали за промоције „Борислав Пекић“ данас је представљена књига Лоренса Арманда Френча, професора из САД. Књигу је побјавио Факултет безбједносних наука Универзитета у Бањој Луци, а данас су говорили: доц. др Велибор Лалић, доц. др Александра Врањеш, Александар Павић и доц. др Предраг Ћеранић.

Ћеранић је рекао да је ова књига први издавачки подухват Факултета безбједносних наука и да су се за овај наслов и аутора опредјелили из разлога што се конститутивни народи у БиХ налазе у вртлогу неразумијевања, а да све то проистиче кроз један читав вијек трагања за рјешењима и немогућности да се превазиђу разлике и страхови.

- Народи су на овим просторима чинили тешке злочине једни над другима и ми у име данашње генерације морамо ту спиралу злочина прекинути, првенствено због наше дјеце - истакао је Ћеранић и додао: - Ова књига је један велики допринос таквом разумијевању и начину превазилажења дуготрајних конфликата ка оном што и јесте главни циљ: заједнички суживот и помирење и живот једних крај других са уважавањем.

Књига је настала као извјештај који је Френч писао током боравка у БиХ као Фулбрајтов стипендиста, гдје је боравио у Сарајеву и Бања Луци и усвојен је од стране америчке владе.

У књизи се на врло објективан начин говори о протеклом рату у БиХ, сагледавају се и дешавања у Сребреници и професор Френч децидно каже да се у Сребреници није догодио геноцид и сва та ратна дешавања квалификује као превентиван напад.

Драган Симеуновић, предсједник жирија, предаје академику Слободану Реметићу у име Академије наука и умјетности Р. Српске награду као најбољем издавачу из дијаспоре

Данас су, иначе, додијељене и сајамске награде, па је важно казати да су у Републику Српску отишле двије.

Академија наука и умјетности Републике Српске је награђена као најбољи издавач из дијаспоре(!?) за књигу Споменичко благо Републике Српске ауторке Љиљане Шево.

- Монографија на најбољи могући начин освјетљава културно-историјску баштину коју су наши преци на тлу садашње Републике Српске стварали кроз вијекове - истакао је Драган Симеуновић, предсједник жирија.

Ова књига доноси споменике од најстаријег времена до данашњег дана, а за нас су посебно важни они који говоре о српском идентитету и континуитету на тим просторима – рекао је академик Слободан Реметић и додао: - Ова награда је доказ да постоје споменици, да људи осјете праве вриједности. Она је сатисфакција и признање, као и подстицај за будућност; путоказ другима да радимо на истом путу и на исти начин.

Академија је добила и специјално признање за најбољег издавача, за други том Енциклопедије Републике Српске.

- То су веома значајна дјела за српски народ. У ствари, она представља личну карту српског народа и ми рачунамо да ћемо у најскорије вријеме урадити и преостале томове Енциклопедије Републике Српске - рекао је академик Васкрсија Јањић.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2961
Број прегледа чланка : 4660798
Имамо 60 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

07.05.2020.год.
Руска медицинска помоћ за Републику Српску
Опширније...
 
11.03.2020.год.
Свечано отварање изложбе „Стигла корпусна“ у Дому Војске Србије
Опширније...

Претходни догађаји

09.05.2020.год.
Донација Руске хуманитарне мисије стигла у Републику Српску
Опширније...
 
06.04.2020.год.
Србија и Српска јединствене и у овим тешким тренуцима
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму