Почетна Актуелности Претходни догађаји Признање Повеља успјеха: Архиву Републике Српске, Архиву Српске православне цркве и Удружењу архивских радника Републике Српске
Ел. пошта Штампа ПДФ
27.10.2018.год.
Признање Повеља успјеха: Архиву Републике Српске, Архиву Српске православне цркве и Удружењу архивских радника Републике Српске

Архив Републике Српске, Архив СПЦ и Удружење архивских радника Републике Српске овогодишњи су добитници традиционалног признања „Повеља успјеха“ коју додјељује Представништво Републике Српоске у Србији издавачу књиге која је изазвала посебно интересовање на штанду Српске.

Директор Представништва Р. Српске, Млађен Цицовић, објавио одлуку и свечано уручио Повељу успјеха издавачу најтраженије књиге на штанду Р. Српске

- Признање Повеља успјеха добитницима је додијељено за књигу Српска православна црква и руска емиграција 1920-1940. аутора Радована Пилиповића, која је изазвала највише пажње посјетилаца штанда Републике Српске. Публику је интересовало шта су издавачи припремили на основу докумената и историјских чињеница, приказујући праву истину о нама и нашим пријатељима, који су били уз нас кад нам је било тешко - истиче директор Представништва Млађен Цицовић.

- Мислим да је наш народ потпуно свјестан историјског тренутка, свјестан најважније ствари коју треба да радимо у овом тренутку, а то је очување нашег националног идентитета, да би све то очували – можемо то очувати са нашим пријатељима, са нашом браћом - каже Цицовић.

Он је напоменуо да је ово традиционално признање издавачима Представништво додијелило осми пут те да су у најужем избору били Академија наука и умјетности Републике Српске за други том Енциклопедије Републике Српске; Матична библиотека Источно Сарајево за књигу Од града до брда Даре Секулић; Академија умјетности Универзитета у Бањалуци за књигу Гудачки квартети Владе С. Милошевића аутора Саше Павловића и Друштво чланова Матице српске у Републици Српској за књигу Зорана Пејашиновића Васо Глушац.

Признање Повеља успјеха: Архиву Р. Српске, Архиву Српске православне цркве и Удружењу архивских радника Р. Српске

Цицовић је изразио задовољство овогодишњим сајамским наступ издавача из Републике Српске и бројем посјетилаца на штанду Републике Српске.

Према његовим ријечима, представило се 54 издавача, а било је 58 промоција из разних области.

- Представили смо 114 издања од тога 101 књигу, 11 часопис и два календара, што довољно довољно говори да је наступ био веома успjешан - рекао је Цицовић и додао да веома посјећене промоције показују “да су издавачи направили квалитативан искорак у свему што су радили између два сајма“.

Књигу Зорана Пејашиновића Васо Глушац, представљају Боривоје Милошевић, Слободан Наградић и аутор

Међу најтраженијим издањима на штанду Републике Српске на овогодишњем међународном београдском сајму књига била је и књига Васо Глушац аутора Зорана Пејашиновића, која је и промовисана данас у 18.30. Говорили су Боривој Милошевић, Слободан Наградић и аутор који је рекао:

- Ово дјело је трослојна биографија о великом човјеку, о којем се мало зна, а говори о њему као просвјетном и јавном раднику, научнику, ствараоцу и кочићологу - каже аутор и додаје: - Он је веома значајан јавни радник и књига није случајно поднасловљена Од Сане до Сената, био је на крају крајева и сенатор у парламенту Краљевине Југославије, али је био и кочићолог и истраживач локалне прошлости и сарадник бана Милосављевића и директор гимназија у Тузли и Бањалуци.

Богато илустрована, ова књига враћа Васу Глушца на мјесто које му припада – међу десетак најзначајнијих Срба с почетка 20. вијека, каже Пејашиновић и додаје: - Књига је заснована прије свега на грађи Српске академије наука и умјетности и грађи коју ми је уступила његова породица, односно његови потомци, оригинална грађа непозната у потпуности, нарочито кад је ријеч о његовом животу, али и његовом јавном раду.

Промоција издања Центра за културу и информисање Лопаре: часопис Бокатин Дијак и књига: Гордане Ђилас Свакидашњи хлеб, Желимира Вукашиновића Графити и Анђелка Анушића Колона, говоре: Слободан Јовић, Стојан Срдић и Марко Томић

Иначе, прва промоција данас у 11.00 у сали „Васко Попа“ била је представљање издања Центра за културу и информисање Лопаре и Удружења за очување баштине „Дијак“ из Прибоја код Лопара. О књигама Гордане Ђилас „Свакидашњи хлеб“, Желимира Вукашиновића „Графити“, и Анђелка Анушића „Колона“ говорили су Слободан Јовић, Стојан Срдић и Марко Томић.

Јовић је рекао да је часопис добио име по натпису са стећка из 15. вијека који је један од најстаријих писаних споменика на Мајевици. У овом броју се налази близу три стотине поетских, прозних, лингвистичких, историографских, књижевнокритичких, есејистичких, етнографских, преводилачких, теолошких и других радова публикованих од преко 200 аутора, истакао је Јовић.

- Намјера нам је да створимо часопис који ће бити отворен за све генерације и поетике - казао је Јовић.

- Бокатин Дијак је освежење на српском књижевно-духовном и језичком небу гдје је видљив велики напор младих људи из уредништва да часопис већ сада буде баштина и да се избегну замке локализама, регионализама или пак примитивног шовинизма - казао је Срдић.

- Изненађујуће је како је овај часопис, који је никао на селу и који је створио сеоски учитељ, успио да стане раме уз раме са много старијим часописима у Србији - истакао је Томић.

Промоција поезије Радмила В. Радовановића Аполонова лира у издању Клуба умјетничких душа из Мркоњић Града представља: Тања Прокопљевић и аутор

У 12 сати на штанду Републике Српске промовисана је књига Радмила В. Радовановића „Аполонова лира“ у издању Клуба умјетничких душа из Мркоњић града о којој је говорила Тања Прокопљевић и аутор.

- Не само да је овај аутор због љубави постао песник, већ је поезијом током свих ових година створио и мит, а у овој књизи као да иде још и даље, до непрегледних звезда - рекла је Тања Прокопљевић.

Представљање издања Народне библиотеке и Музејске збирке из Зворника, говоре Јован Н. Ивановић, др Милорад Ђоковић ,Наташа Анђелковић, Нега Стјепановић и Карло Астрахан

Представљена су данас у 13.00 сати на штанду Републике Српске и издања Народне библиотеке и Музејске збирке Зворник, међу којима је и дјело Преписка Кочићева.

- Зборник писама упућен његовој супрузи Милки, то је књига и љубави и поштења. У њој се откривају многи детаљи о Кочићу који су били до сада релативно и непознати – рекао је аутор Јован Н. Ивановић.

О ивановићевој књизи говорио је још и Ђоковић, а о дјелу Војислава Радојковића Дечак којег је ујео гуштер, говорла је Наташа Анђелковић. Карло Астрахан представио је своје Пустоловине Стефана Гароње, а на крају је Нега Стјепановић изразила наду и спремност да у наредном периоду објаве још више дјела, и радост што су сарадници ове библиотеке умјетници из свих наших средина.

Промоција књиге афоризама под насловом Погрешно скретање, Стевана Р. Стевића, говоре: Душко Петровић и аутор

Промоција књиге Погрешно скретање, афоризми Стевана Р. Стевића објављену у  издању КЗ „Васо Пелагић“ из Бање Лука биле у 14.00 сати и говорили су Душко М. Петровић и аутор.

Петровић је рекао да је више пута био рецензент Стевићевих књига афоризама и да је он (Стевић) сигурно један од пет најбољих сатиричара у Републици Српској, а посебно је добро што је данас, уз промоцију књиге афоризама, Стевић донио да промовише и своју књигу лирских пјесама. Писати сатиру, а не дати том писању и други дио себе, онај најтананији, унутрашњи није добро и драго ми је што сам, ето, сада открио да Стевић пише и лирику.

Стеван Р. Стевић је читао прво афоризме, који су често били награђени великим аплаузом (чак и случајних пролазника поред штанда), а потом и своје дивне лирске пјесме.

Промоција књиге Ненада Хрисафовића, Један остварен сан, говоре: Боривој Рашуо, Велибор Вукашиновић и Драган Вујичић

У 15.00 сати у сали „Васко Попа“ промовисана је књига Ненада Хрисафовића Један остварен сан, која је објављена у издању Удружења ваздухопловне индустрије Србије, Представништва Републике Српске у Србији и Института за истраживање српских страдања у 20. Вијеку, говорили су: Боривој Рашуо, Велибор Вукашиновић и Драган Вујичић.

Велибор Вукашиновић је радозналу поблику обавјестио о основним подацима из живота и рада овог рођеног Сарајлије, који се школовао на Машинском факултету Београдског универзитета, а највеће успјехе у конструкторском раду постигао у Француској.

Рашуо, професор Машинског факултета је испричао како је на Машинском факултету Ненад Хрисафовић и код студената био лијепо примљен и са пажњом су га слушали док је причао о конструкцијама авиона.

Хрисафовић је рекао да су његов рад и живот описани и овој књизи и да још жели да каже да свуда назначава да је Србин и да се увијек потписује ћирилицом.

Промоција књиге Пред сјенима српских мученика, коју је приредио Раде Р. Лаловић, говори приређивач

У 16 сати на штанду је промовисана књига „Пред сјенама српских мученика“ коју је приредио Раде Р. Лаловић у издању СПКД Просвјета Фоча и Центра за културу и информисање Фоча. О поетској руковети у којој су скупљене 33 пјесме од 24 аутора, говорио је приређивач.

- Једини циљ руковети је да нас вјечно подсјећа на невино страдале претке и да нас опомиње и обавезује да потомцима предамо садашњост у којој неки нови пјесници неће налазити мотиве за поезију сличну овој. Пут недужних ка слободи има и своје путоказе од Шумарица код Крагујевца, преко Јасеновца и Доње Градине до Пребиловаца и многих других биљега који свједоче о страдању српском - истакао је Лаловић.

Представљање књиге др Снежане Лакете „Методичка интерпретација српске народне епске песме“ и Милована Лелека „Модрице живота“, говоре: Споменка Савиновић и аутори

У 16.30 на штанду Републике Српске промовисана су издања СПКД Просвјета из Власенице. Представљене су књиге др Снежане Лакете „Методичка интерпретација српске народне епске песме“ и Милована Лелека „Модрице живота“ о којима су говорили Споменка Савиновић и аутори.

Снежана Лакета је говорила о методима којим се може код ученика подстицати жеља за читањем, а посебно према епској поезији, при чему – рекла је – информатички систему могу доста да помогну.

Милован Лелек је рекао да је његова поезија инспирисана српском епиком и прочитао је неколико пјесама.ђ, а о начину рада и плановима СПКД „Просвјета“ из Власенице говорила је Споменка Савиновић.

Промоција монографије српског сликара из Фиренце Младена Карана, говоре: Енес Кишевић и Младен Каран

17.00 сати Промоција монографије српског сликара из Фиренце Младена Карана, издавач: „Атлантик ББ“ Бања Лука. Говоре: Енес Кишевић и Младен Каран. МЛаден Каран који је сликар и пјесник, показао је своје слике и читао своје пјесме, а прави лирско-филозофски омаж Карану приредио је глумц и пјесник Енес Кишевић, уз извјесну помоћ Драгане Ристић, која је, као ликовни критичар, имала и неколико занимљивих запажања и оцјена Карановог стваралаштва.

Промоција књиге Тање Симеуновић Не причај ме ником, говоре: Слободан Јовановић и аутор

У 18 сати на штанду Републике Српске представљена је књига „Не причај ме ником“ Тање Симеуновић у издању Народне библиотеке из Добоја. О књизи су говорили Слободан Јовановић и аутор.

Симеуновићева је рекла да се идеја о књизи родила у глави једне шашаве дјевојчице која вјерује да се жеље остварују уколико их јако желиш и да снови постају стварност оног тренутка када почнеш да их сањаш отворених очију.

Јовановић је, као илустратор ове књиге исказао захвалност ауторки због пријатељства и инспирације и подстицаја на стварање које му је донијела њена поезија.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2961
Број прегледа чланка : 4660686
Имамо 67 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

07.05.2020.год.
Руска медицинска помоћ за Републику Српску
Опширније...
 
11.03.2020.год.
Свечано отварање изложбе „Стигла корпусна“ у Дому Војске Србије
Опширније...

Претходни догађаји

09.05.2020.год.
Донација Руске хуманитарне мисије стигла у Републику Српску
Опширније...
 
06.04.2020.год.
Србија и Српска јединствене и у овим тешким тренуцима
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму