Почетна Актуелности Претходни догађаји На вишеградском мосту у Београду
Ел. пошта Штампа ПДФ
29.10.2011.год.
На вишеградском мосту у Београду

С вишеградског моста, који је штанд Републике Српске учинио једним од најљепших на овогодишњем Међународном београдском сајму књига, 28. октобра у 19 сати, своје стихове говорили су п(ј)есници Србије, Српске и Црне Горе: Матија Бећковић, Дара Секулић, Милован Витезовић, Гојко Ђого, Александар Петров, Ратко Поповић, Драган Колунџија, Ранко Јововић, Душко М. Петровић, Ненад Грујичић, Никола Вуколић, Миодраг Јакшић, Боривој Рашуо, Миљурко Вукадиновић, Стеван Тонтић, Радомир Уљаревић, Јованка Стојчиновић Николић, Неђо Ђевић, Предраг Богдановић Ци, Недељко Бабић, Благоје Баковић, Бранислав Вељковић, Душка Врховац, Сретен Вујковић, Властимир Шаркаменац, Боривоје Ђокић и Предраг Ћеранић. Ово п(ј)есничко вече било је у организацији Представништва Републике Српске у Србији и управе Београдског сајма и окупило је за сајамске прилике невјероватно велик број учесника (27), а и публике је било више него и на једном другом програму на сајму. Посебна занимљивост је да је поезија изговорена с вишеградског моста на штанду Републике Српске фантастичном брзином тј. још док је изговарана, нашла пут до издавача; бањалучка издавачка кућа “Бесједа“ ће ускоро објавити зборник пјесама са ове књижевне вечери. На крају је, као и увијек кад се нешто лијепо почне лијепо се и заврши, пјесник Радомир Уљаревић, у име Асоцијације издавача и књижара Црне Горе, поклонио Млађену Цицовићу, директору Представништва Републике Српске у Србији, сабрана дјела Иве Андрића, као знак захвалности за то што је овај штанд овако лијеп и што је на њему приређена овако лијепа свечаност поезије. Захваљујући на поклону г. Цицовић је рекао:

„Штанд јесте лијеп, али, како ја то волим да кажем мој спољни сарадник Душко М. Петровић и ја нисмо овдје нешто много урадили; овај мост је, заправо, сам изашао из Андрићеве књиге и поставио се овдје, а и поезија је дошла као на своје природно мјесто“. Хвала вам.

У име Асоцијације издавача и књижара ЦГ: Поклон г. Цицовићу уручио пјесник Р. Уљаревић

Иначе, тог дана су на штанду Републике Српске биле три промоције.  Промовисане су књиге: Медији у служби моћника Милана Љепојевића, Олуја Мирослава Кусмука и двотомна монографија Слободана Крстића Српска, земља импресија и Небом изнад Српске.

У 14 сати је о књизи Милана Љепојевића Медији у служби моћника (изд. Бесједа, Бањалука) изузетно надахнуто говорио Ненад Новаковић, а аутор је, послије разговора о овој књизи, представио и издање на енглеском језику своје књиге Додик чувар Српске, која је прошле године награђена као најтраженија књига из Републике Српске на сајму у Београду.

Књигу Мирослава Кусмука Олуја представили су, у 17 сати, Дара Секулић, Ранко Чупељић и Славиша Павловић, а два одломка из ове збирке прича прочитала је млада драмска умјетница Николина Богдановић. Како је о Кусмуковој књизи говорила Дара Секулић пожелио би да о свом дјелу чује сваки писац и радосно би то и с поносом препричавао.

Двотомну монографију Слободана Крстића Српска, земља импресија и Небом изнад Српске, само пола сата пред отварање овогодишњег Октобарског салона фотографије у Београду, у 18 сати је на штанду Републике Српске у представио његов колега Драгослав Мирковић.

Штанд РС: Велики број пјесника и посјетилаца

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3441
Број прегледа чланка : 13179383
Имамо 176 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

24.11.2022.год.
Фестивал студенских позоришта „Кестенбург 2023“
Опширније...
 
17.11.2022.год.
Састaнак о заштити имовинских права Срба у Федерацији БиХ
Опширније...

Претходни догађаји

25.11.2022.год.
Отварање фестивала „Кестенбург“ 19. фебруара у Београду
Опширније...
 
19.11.2022.год.
Срби имају законску могућност и моралну обавезу да спријече отимање своје имовине
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму