Почетна Актуелности Претходни догађаји Најтраженија књига из Републике Српске на 56. Међународном београдском сајму књига
Ел. пошта Штампа ПДФ
31.10.2011.год.
Најтраженија књига из Републике Српске на 56. Међународном београдском сајму књига

По општој оцјени штанд Републике Српске, постављен у знаку Андрића и моста који је српски нобеловац прославио, био је прави амбасадор културе Републике Српске.

Презентација Андрић Града, чији је идејни творац славни српски режисер Емир Кустурица, и пројекат који се реализује у сарадњи са Владом Републике Српске изазвали су велико интересовање посјетилаца Сајма књига у Београду.

Присуство врхунских умјетника и културних радника на штанду Републике Српске од режисера Емира Кустурице, академика САНУ Матије Бећковића, академика АНУРС Гојка Ђога, Слободана Реметића, Васкрсија Јањића, Воје Максимовића и Драгољуба Мирјанића, па Предрага Марковића, министра културе у влади Републике Србије и српских књижевника Даре Секулић, Милована Витезовића, Александра Петрова, Ратка Поповић, Драгана Колунџије, Ранка Јововића, Радомира Уљаревића и других дало је снажан печат овогодишњем представљању Републике Српске у Србији и на неки начин допринијело и промовисању аутора из Републике Српске, аутора чије су књиге објављене између прошлог и овог сајма.

Вјерујемо, дакле, да је наступ Републике Српске на овогодишњем сајму књига у Београду био заиста успјешан и да нам је остало још само да данас саопштимо која је књига из Републике Српске била најтраженија на овогодишњем међународном београдском сајму. Анкетни одбор Представништва Републике Српске у Србији није имао много посла. Наиме, врло брзо се видјело да је и публика своју пажњу фокусирала на Андрића, на 50-годишњицу додељивања Нобелове награде једином писцу српског језика, те на Андрић Град и Емира Кустурицу као идејног творца и промотора те идеје, али и као главног јунака једне књиге на нашем штанду.

Из тога је произашао и резултат; у трци за најтраженију књигу из Републике Српске на 56. међународном београдском сајму књига нашле су се четири књиге:

Андрић о Босни“ Предрага Гуге Лазаревића у издању Народне и унивезитетске библиотеке Републике Српске,

Андрић ex privata Миленка Стојичића у издању Бесједе из Бањалуке и куће Арс либри из Београда,

бесједе Матије Бећковића “Најскупља српска реч“ и “Најважнија српска реч“, у двотомном издању Друштва за очување баштине “Доб“ из Гацка и

фотомонографија Драгана Теодоровића Зеке “Емир Кустурица & The No Smoking Orchestra – десет година“ у издању Радио-телевизије Републике Српске, која је и понијела титулу најтраженије књиге из Републике Српске на 56. међународном београдском сајму књига.

Најтраженија књига на Сајму књига 2011.

Повеља аутору најтраженије књиге из Републике Српске на 56. међународном београдском сајму књига  Драгану Теодоровићу Зеки за књигу “Емир Кустурица & The No Smoking Orchestra – десет година“ биће уручена на посебној свечаности у Бањалуци.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3443
Број прегледа чланка : 13236021
Имамо 163 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

02.12.2022.год.
Промоција књига, филма и изложба о страдању деце у Републици Српској
Опширније...
 
24.11.2022.год.
Фестивал студенских позоришта „Кестенбург 2023“
Опширније...

Претходни догађаји

03.12.2022.год.
У Београду промовисане двије монографије о страдању дјеце у Српској током рата
Опширније...
 
25.11.2022.год.
Отварање фестивала „Кестенбург“ 19. фебруара у Београду
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму