Почетна Актуелности Претходни догађаји Књиге из Републике Српске на 150. годишњици Народне библиотеке „Милутин Срећковић“ у Смедеревској Паланци
Ел. пошта Штампа ПДФ
25.01.2019.год.
Књиге из Републике Српске на 150. годишњици Народне библиотеке „Милутин Срећковић“ у Смедеревској Паланци

Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић са сарадницима и шеф Кабинета у Министарству културе и информисања Републике Србије Бранислав Маричић посјетили су јуче (четвртак, 24. јануара) Смедеревску Паланку - поводом 150. годишњице оснивања Народне библиотеке „Милутин Срећковић“.

Директор Представништва Р. Српске у Србији Млађен Цицовић са сарадницима и шеф Кабинета у Министарству културе и информисања Р. Србије Бранислав Маричић у посјети Смедеревској Паланци - поводом 150. годишњице од оснивања Народне библиотеке Милутин Срећковић

Прво је на састанку код предсједника општине Смедеревска Паланка Николе Вучена разговарано о досадашњим програмима који су се у овом граду, у оквиру манифестације Дани Републике Српске у Србији, одвијали у посљедње три године и о могућим новим облицима сарадње, у оквиру те манифестације, али и изван ње. Директор Цицовић је предложио да се организују и сусрети привредника.
- Кад то кажем не мислим на сусрете на којима би се само причало како нам је потребна и значајна и та врста сарадње, него да то заиста буду сусрети привредника из Српске и Смедеревске Паланке који имају могућности и интереса да већ на таквом једном састанку договоре конкретане послове – прецизирао је Цицовић.

Предсједник Вучен је изразио задовољство досадашњом сарадњом са Представништвом Републике Српске у Србији и показао спремност да се та сарадња настави и прошири на друге области. Такође је рекао да у општини постоји интересовање за широм сарадњом са општином Требињe, нагласивши да су неки кораци у том правцу већ у учињени с обје стране.

Директор Цицовић уручује предсједнику Општине Смедеревска Паланка, Николи Вучену, поклон, други том Енциклопедије Републике Српске

У пријатној атмосфери (као и увијек и свугдје код добрих домаћина) било је ријечи и о размјени програма и акција, а посебно када су култура и умјетност у питању. Директор Цицовић је предједнику Вучену овом приликом и овим поводом (150 година библиотеке у С. Паланци) уручио посебан дар: други том Енциклопедије Републике Српске, коју је припремила уредила и објавила Академија наука и умјетности Републике Српске, а потом и Вучену, и свим његовим сарадницима који су били на састанку уручио je туристичке пасоше Републике Српске.

Председник Вучен се захвалио на овим поклонима, а посебно на књигама које долазе из Републике Српске и које ће бити заиста нова вриједност у библиотеци Смедеревске Паланке, те додао:

- Захваљујући Министарству културе и информисања Србије ми смо, кроз пројекат „Градови у фокусу“, недавно могли да реконструишемо и ревитализујемо нашу библиотеку, па књиге из Републике Српске стижу у право вријеме, у обновљену зграду и поводом обиљежавања њене 150. годишњице – рекао је Вучен и још једном се захвалио и директору Млађену Цицовићу, и шефу Кабинета у Министарству културе и информисања Републике Србије Браниславу Маричићу, који је рекао да је овај сусрет и ова акција Представништа још један доказ да административне границе не могу да раздвоје један народ.

- Ова сарадња нас са оне са нама са ове стране Дрине, сигурно на свој начин доприности укупној сарадњи Српске и Србије и кроз то заједништво помаже нам да чувамо свој идентитет, свој језик и културу, своју православну вјеру и традицију – рекао је Цицовић.

Представништво Р. Српске у Београду, поклонило 400 књига библиотеци Милутин Срећковић, поводом свечаног отварања реновираних просторија и обележавање 150 година

У Народној библиотеци „Милутин Срећковић“ у Смедеревској Паланци, у оквиру обиљежавања 150. годишњице ове установе културе и умјетности, предсједник Вучен је – поздрављајући госте и публику у препуној сали – рекао да је ово по свему значајан сусрет и изразио увјерење да ће се сарадња са Представништвом наставити на обострано задовољство.

 Ирена Поповић, в.д. директор библиотеке - Милутин Срећковић

Директор Цицовић је у поздравној бесједи нагласио значај сарадње Српске и Србије у свим областима и потом в.д. директору библиотеке Ирени Поповић, уз 400 књига из Републике Српске посебно уручио други том Енциклопедије Републике Српске и двије књиге које су плод сарадње Представништва са Матицом Српском из Новог Сада: Правопис српског језика ијекавски изговор и Нормативну граматику српског језика ијекавски изговор.

- Ова донација књига је у оквиру  акције даривања нових књига аутора и издавача из Републике Српске библиотекама у Србији, а то су књиге које су биле изложене на штанду Републике Српске на  Међународном београдског сајма књига. Представништво је, кроз ову акцију, поклонило до сада око седам хиљада књига библиотекама у 12 градова и општина у Србији, а у 2019. години, планиране су, поред ове, још двије донације библиотекама у Лозници и Сремској Митровици.

У оквиру посјете Смедеревској Паланци одржана промоција двије књиге Нелета Карајлића: Фајронт у Сарајеву и Солунска 28

У оквиру сарадње Представништва Републике Српске у Србији са Смедеревском Паланком у библиотеци „Милутин Срећковић“ је, у наставку програма, приређена величанствена промоција др Нелета Карајлића, који је младима у библиотеци прво одржао кратко, а изузетно занимљиво, маштовито и истовремено врло умно предавање о култури и умјетности. Прекидан бурним аплаузима, успио је фантастичним обртима и непосредним говором упућеним младим људима и њиховом односу према култури заиста одушевити све присутне.  На крају је говорио мало о инспирацији и писању својих књига Фајронт у Сарајеву и Солунска 28.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2961
Број прегледа чланка : 4661643
Имамо 97 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

07.05.2020.год.
Руска медицинска помоћ за Републику Српску
Опширније...
 
11.03.2020.год.
Свечано отварање изложбе „Стигла корпусна“ у Дому Војске Србије
Опширније...

Претходни догађаји

09.05.2020.год.
Донација Руске хуманитарне мисије стигла у Републику Српску
Опширније...
 
06.04.2020.год.
Србија и Српска јединствене и у овим тешким тренуцима
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму