Почетна Актуелности Претходни догађаји Свечано уручене повеље „Просвјете“
Ел. пошта Штампа ПДФ
26.01.2019.год.
Свечано уручене повеље „Просвјете“

Признање Повеља „Просвјете“  свечано је уручено у петак лауреатима у просторијама београдског огранка Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“. Овогодишњи добитници награде која се додељује истакнутим појединцима за службу српском народу су хуманитарац Арно Гујон, глумица и професор Биљана Ђуровић и Милош Јелић из компаније „Нелт“.

Поводом Савиндана, у просторијама београдског одбора Српског просвјетног и културног друштва Просвјета, урученa признањa Повеља Просвјете, које ово друштво додјељује истакнутим појединцима

- Заиста ми је драго што сам добио захвалницу од једног угледног удружења, које је основано пре 117 година. То је задивљујуће не само за српска него и за француска удружења и може да служи за пример свима нама, јер једино кроз континуитет можемо стварно да дјелујемо и утичемо на дешавања у нашем друштву.

Гујон је подсјетио да је у вријеме оснивања „Просвјете“ тадашња Босна и Херцеговина била окупирана, те да су њени циљеви били очување традиције, културе, језика и писма српског народа.

- Више од вијека касније ти циљеви су и даље исти, иако нема више окупатора. Тако је зато што је пред нама један још много већи противник: унутрашњи непријатељ због којег су култура и традиција потиснуте на маргину нашег друштва и јавности. Зато је веома важно да се и сада боримо за очување свих тих вриједности, што није лако. То изискује велику храброст и посвећеност, те ми је још већа част што сам се нашао у друштву племенитих људи који носе све те вриједности у срцу и који се боре, не само за себе, него за цијело друштво - рекао је Гујон.

Предсједник београдског одбора Милимир Мучибабић, који је уручио повеље лауреатима, подсјетио је да је „Просвјета“ основана у Сарајеву са циљем очувања српске културе и идентитета у БиХ, а да данас на просторима свих српских земаља постоји и успјешно ради велики број одбора тог друштва.

- Традиционално, поводом Светог Саве организујемо додјелу Повеље „Просвјете“. Оно што уједињује добитнике нашег признања јесте то да баштине управо ову специфичну форму српског просветитељства - рекао је Мучибабић.

Он је нагласио да смо уласком у заједничку државу заборавили  битне вриједности националног идентитета, које су каснијим дешавањима додатно потиране.

-Почетком двадесетког вијека доживјели смо бродолом који би мало који до европских народа могао да преживи. Зато су  битни људи који мијењају слику, перјаница таквих је Арно Гујон – закључио је предсједник београдског огранка „Просвјете“ Милимир Мучибабић.

Додјели признања београдске „Просвјете“  присуствовали су, између осталих, директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић и предсједник огранка „Просвјете“ из Беча Срђан Мијалковић.

Извор: РТРС/Новости

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2809
Број прегледа чланка : 4042648
Имамо 96 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

02.12.2019.год.
У четвртак, 5. децембра свечано уручење књижевне награде ИЗВОР 2019.
Опширније...
 
14.11.2019.год.
Конференција за медије Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ
Опширније...

Претходни догађаји

05.12.2019.год.
Уручене књижевне награде „Извор“ за 2019. годину: Горану Врачару и Велимиру Савићу
Опширније...
 
15.11.2019.год.
Сарајево користи мигранте ради промјене етничке структуре
Опширније...
Преузмите Билтен