Почетна Актуелности Претходни догађаји Споразум о сарадњи удружења из Српске и Србије којa брину о особама са Дауновим синдромом
Ел. пошта Штампа ПДФ
30.01.2019.год.
Споразум о сарадњи удружења из Српске и Србије којa брину о особама са Дауновим синдромом

У Представништву Српске у Србији потписан је Споразум о сарадњи организација, из Српске и Србије, којa брину о особама са Дауновим синдромом.

Потписан Споразум о сарадњи удружења из Српске и Србије која брину о особама са Дауновим синдромом

Споразум ће омогућити успјешнију сарадњу и обострану примјену модела добре праксе. Сарадња је успостављена захваљујући иницијативи да се рехабилитацијско - хабилитацијски програм за интегрисање и радно оспособљавање особа са Дауновим синдромом који се спроводи у Бањалуци – пренесе и у Београд. То би за њих било веома значајно.

„Могу очекивати нешто што, вјерујте, још нема ни у одређеним земљама ЕУ, да се осјећају по први пут друштвено-корисним, да им дамо право да се самоизборе за свој лични идентитет, што им до сад није било омогућено“, рекао је Зоран Јелић, управник Даун синдром центра Бањалука.

Мирјана Костић из Удружења за помоћ особама са Даун синдромом истакла је да дјецу са овим синдромом желе да оспособе за неки самосталнији, колико је то могуће, живот, и да они што мање буду терет држави.

С друге стране, у Бањалуци би могла бити формирана институција, по угледу на Центар за бригу о старима, дјеци и особама са инвалидитетом Нови Београд.

„Заиста сматрамо да ће једна таква институција значајно допринијети бољој комуникацији невладиног сектора, односно удружења у Српској, у Бањалуци, са министарствима која су надлежна за помоћ и подршку када су у питању рањиве групе грађана“, нагласила је Милка Миловановић Минић, директор Центра за бригу о старима, дјеци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“.

Удружења и институције којe се баве овом проблематиком могу рачунати на помоћ бањалучког Центра за социјални рад, као и подршку Представништва Српске у Србији.

„Ми ћемо им бити подршка, учествоваћемо активно у реализацији њихових програма, кад кажем активно – и технички, а и финансијски“, закључио је Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Србији.

Особе са Дауновим синдромом су прије свега људи и требало би урадити све што може допринијети њиховој социјализацији , поручено је са данашњег састанка.

Извор: РТРС

 
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2680
Број прегледа чланка : 3594411
Имамо 87 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

09.07.2019.год.
Сутра у Матици српској свечано уручење признања „Бела голубица“
Опширније...
 
03.07.2019.год.
Почиње Дванаеста међународна уметничка колонија у Крчедину
Опширније...

Претходни догађаји

10.07.2019.год.
Признање „Бела голубица“ Матији Бећковићу и Жан Кристофу Бисону
Опширније...
 
04.07.2019.год.
Oтворена Дванаеста међународна умјетничка колонија у Kрчедину
Опширније...
Преузмите Билтен