Почетна Актуелности Претходни догађаји Отворени 41. Међународни сајам туризма и 10. Сајам вина „Беовајн”
Ел. пошта Штампа ПДФ
21.02.2019.год.
Отворени 41. Међународни сајам туризма и 10. Сајам вина „Беовајн”

41. Међународни сајам туризма у Београд, који се ове године одржава под слоганом „Љето је ближе него што мислите“, у четвртак, 21. фебруара отворио је министар трговине туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић. Земља партнер сајма је Бугарска, а представљају се излагачи из 38 земаља.

Министар трговине туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић, отворио је 41. Међународни сајам туризма и 10. Сајам вина Беовајн

На овогодишњем Међународном сајму туризма своје туристичке потенцијале представља и Република Српска.

Отварању је присуствовала министарка трговине и туризма Републике Српске Драгица Kовач, која је изјавила новинарима да је за Српску од изузетног значаја представљање на Међународном сајму туризма у Београду и истакла да је један од највећих адута Републике Српске сачувана природа, као и љубазни домаћини и њена гастрономија.

Kовачева је навела да ће се на овогодишњем сајму Српска представити бањским туризмом, здравственим, авантуристичким и свим облицима  туризма који форсирају активан боравак у природи, као и богатом понудом градова. Истакла је да овај сајам отвара могућност за додатно учвршћивање веза Српске и Србије, те да ће томе допринијети и њен данашњи састанак са министром трговине, туризма и телекомуникација Србије Расимом Љајићем.

Министарка трговине и туризма у Влади Р. Српске Драгица Ковач, директорка ТОРС-а Нада Јовановић, са гостима на свечаном отварању штанда Р. Српске у Београду на 41. Међународном сајму туризма

Директорка Туристичке организације Републике Српске Нада Јовановић поручила је  да су грађани Српске и њихова љубазност дефинитивно кључ свега, да су најзаслужнији за то што је Српска све престижнија дестинација и да су за Српску изузетно значајни наступи на међународним  сајмовима, посебно на овом у Београду, као највећем у региону.

Даље је истакла да је, захваљујући Представништву Републике Српске у Србији, штанд Српске на овом сајму изузетно репрезентативан и одлично позициониран и да ће због тога побудити велику и заслужену пажњу. Нагласила је да ће се у Београду представити 11 представника туристичке привреде, као и локалне туристичке организације, а као посебно атрактивно издвојила је представљање бањског туризма Републике Српске у суботу, 23. фебруара.

Министарка трговине и туризма у Влади Р. Српске Драгица Ковач са министаром трговине, телекомуникација и услуга Србије Расимом Љајићем

Послије свечаног отварања Сајма министри Српске и Србије, Драгица Kовач и Расим Љајић, одржали су састанк на штанду Туристичке организације Републике Српске и Представништва Републике Српске у Србији.

Kовачева је након састанка изјавила да је сарадња Србије и Српске у области туризма изузетно добра и да може бити унапријеђена реализацијом заједничких пројеката у општинама уз Дрину.

„Треба да видимо шта је приоритет и радимо на заједничким пројектима. Имамо изузетно добру сарадњу и вољу, а Србија је спремна да нам помогне финансијски“, рекла је Kовачева новинарима. Истакла је да је позвала министра Љајића да посјети Бањалуку у априлу, када би требало да буде одржан први велики сајам туризма у Српској.

Министрка Kовач је подсјетила да Туристичка организација Републике Српске и Туристичка организација Србије од раније имају платформу о заједничком наступу на међународним сајмовима, што им омогућује представљање природних и културних богатстава двије земље.

Презентацијом кратког видео-спота о бањама Српске званично је отворен наступ Р. Српске на 41. Међународном сајму туризма у Београду

Наступ Српске на 41. Међународном сајму туризма у Београду званично је отворен презентацијом кратког видео-спота о бањама Републике Српске, у којима је лани остварена трећина ноћења.

Министар трговине и туризма Републике Српске Драгица Kовач је непосредно прије промоције позвала све окупљене да дођу и доживе јединствену Српску и истакла да јој чини посебно задовљство што Српска има прилику да широј публици представи свој културни идентитет, историјско насљеђе и јединствене туристичке дестинације.

Директорка Туристичке организације Републике Српске Нада Јовановић је навела да у 929.000 остварених ноћења у Српској лани, бање учествују са 340.000.

На штанду Српске данас је представљен и нови визуелни идентитет Туристичке организације Републике Српске у којем је акценат стављен на културу, традицију и гастрономију. Представљен је и нови лого Туристичке организације Републике Српске, након чега је услиједила промоција туристичке привреде Бијељине и Зворника.

Директор Туристичке организације Бијељине  Радослав Ђокић рекао је новинарима да је у Бијељини у прошлој години било за 6,8 одсто више туриста него 2017. и нагласио да Бијељина највише привлачи госте својом гастрокултуром и манастирима, као и тиме што се налази на двије ријеке – Сави и Дрини. Истакао је да Бијељина има одговарајуће смјештајне капацитете, који укључују три хотела, од којих један са четири звјездице, а два са три.

Представили су се ресторани „Ловац“ и „Монако“ и Етно-село „Станишићи“.

На штанду Туристичке организације Републике Српске и Представништва Републике Српске у Србији своју понуду представила је и Туристичка организација Зворника.

Директорка Туристичке организације Зворника Славица Андрић рекла је новинарима да Зворник има велике туристичке потенцијале као град на ријеци Дрини и Зворничком језеру  са богатим културно-историјским насљеђем, али да ти потенцијали, нажалост, нису потпуно искориштени, мада се то из године у годину побољшава, па је тако број гостију и ноћења прошле године био готово дупло већи него 2017. године.

Навела је да Зворник располаже са довољно хотелског смјештаја и истакла да госте у овом граду чека богата гастрономска понуда и добар провод.

Наступ винара и виноградара из Републике Српске на Беовајн сајму

Представништво Републике Српске у Србији већ пету годину заредом организовало је наступ винара и виноградара из Републике Српске на „Беовајн“ сајму, који се ове године јубиларни десети пут одржава упоредо са Међународним сајмом туризма.

Ове године на посебном штанду представили су се Подрум Вукоје, Винарски подрум манастира Тврдош, Винарија Берак, Винарија Руњевац, Сеоско домаћинство породице Бањац и Подрум вина Секуловић.

Многобројни посјетиоци београдског сајма вина били су расположени за дегустацију вина из Републике Српске.

Министарка трговине и туризма Р. Српске Драгица Kовач, помоћник министра у министарству трговине и туризма Далибор Панић и сарадник у Представништву Борислав Максимовић са винарима на штанду Републике Српске

Штанд Републике Српске на Сајму вина посјетрили су министарка трговине и туризма Републике Српске Драгица Kовач и помоћник министра у Министарству трговине и туризма Далибор Панић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић, замјеник начелника Вишеграда Младенко Тасић, директор Аграрног фонда града Требиња Веселин Дутина и директорица Туристичке организације Вишеграда Оливера Тодоровић

Штанд су посјетили и начелник општине Вишеград Младен Ђуревић, замјеник начелника Вишеграда Младенко Тасић, директор Аграрног фонда града Требиња Веселин Дутина и директорица Туристичке организације Вишеграда Оливера Тодоровић.

На десетом јубиларном Сајму вина додијељене су награде побједницима „Беовајн челенџ купа”, међу којима су и винари из Републике Српске. Подрум Аћимовић из Требиња добио је златну диплому за Жилавку Аћимовић 2018. и сребрну диплому за Шардоне Аћимовић 2017, а Подрум породице Берак сребрну диплому за Жилавку 2018.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2805
Број прегледа чланка : 4037184
Имамо 72 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

02.12.2019.год.
У четвртак, 5. децембра свечано уручење књижевне награде ИЗВОР 2019.
Опширније...
 
14.11.2019.год.
Конференција за медије Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ
Опширније...

Претходни догађаји

05.12.2019.год.
Уручене књижевне награде „Извор“ за 2019. годину: Горану Врачару и Велимиру Савићу
Опширније...
 
15.11.2019.год.
Сарајево користи мигранте ради промјене етничке структуре
Опширније...
Преузмите Билтен