Почетна Актуелности Претходни догађаји Република Српска одраз слободе српског народа
Ел. пошта Штампа ПДФ
01.03.2019.год.
Република Српска одраз слободе српског народа

У Београду је у четвртак, 28. fебруара, одржан свечани пријем који организује Представништво Републике Српске поводом Дана Републике и 27 година од проглашења првог Устава Српске.

Пријем у Старом двору почео је интонирањем химни Републике Српске и Србије „Моја Република“ и „Боже правде“. Химне су извеле вокалне умјетнице Валентина Милекић, Кристина Ивановић и Ана Марковић Малбаша уз пратњу Гудачког састав Бањалучке филхармоније.

Званицама се пригодном бесједом обратила предсједница Републике Српске госпођа Жељка Цвијановић, уз претходни благослов Његове светости патријарха српског господина Иринеја и обраћање предсједавајућег Предсједништва БиХ господина Милорада Додика. Ријечи добродошлице упутио је, као домаћин овог пријема, шеф Представништва Републике Српске у Србији господин Млађен Цицовић.

Пријему у Старом двору присуствовao je велики број високих званица

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је пријем у Београду посвећен обиљежавању два најзначајнија датума у процесу стварања Републике Српске – 9. јануара 1992. када је Република рођена и 28. фебруара исте године, када је Српска добила свој Устав, а на темељу уставности и своје правно, политичко и административно функционисање.

На свечаном пријему званицама се пригодном бесједом обратила предсједница Р. Српске госпођа Жељка Цвијановић

„Данас можемо с правом рећи да смо поносни на сваки корак који је Српска начинила у 27 година свог постојања и развоја чинећи истовремено поносним и све нас заједно - и оне који су је стварали, и оне који су је након тога развијали, оне који су у вријеме њеног настанка већ били рођени, али и оне који су се родили након тога или ће тек бити рођени", истакла је Цвијановићева обраћајући се присутнима.

Обраћање предсједавајућег Предсједништва БиХ господина Милорада Додика

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изразио је задовољство што се у Београду обиљежава дан када је Српска добила први Устав.

„Био сам један од оних који је прије 27 година дигао руку и дао свој глас за доношење првог Устава Српске“, рекао је Додик.

Он је истакао да је српски народ страдалнички народ који се кроз вијекове борио за слободу и дијелио ту слободу са другима.

Додик је нагласио да је Српска формирана као одраз слободе српског народа, те да за Србе нема слободе без државе.

„Ароганција међународног фактора, који је имао највећу операцију „провођења мира“, није успјела у 20 година да умањи Републику Српску. Нешто су нам узели, али нису успјели у свом циљу. Република Српска поштује међународно право", поручио је Додик и додао да Српска свој пут веже за народно јединство на овим просторима.

Предсједавајући Предсједништва је нагласио да је Српска загледана у Србију и захвалио српском руководству за помоћ и подршку.

Свечаност је благословио Његова светост патријарх српски Иринеј

Његова светост патријарх српски Иринеј благословио је данашње окупљање, честитавши Републици Српској 27 година постојања.

Он је навео да Српска и Србија данас подносе многа искушења од оних којих су им некад били пријатељи и којима су сада „трн у оку“.

„Искушењима можемо одољети само ако Република Српска буде јединствена, исто као и Србија. Ријека Дрина нас не дијели, већ спаја",  поручио је патријарх српски.

Његова светост патријарх српски Иринеј благословио је синоћње окупљање, честитавши Републици Српској 27 година постојања и изразио увјерење да ће Бог помоћи српском народу да и сада, као и у прошлости, надвлада многе тешкоће и невоље и да опстане.

Патријарх Иринеј је u obraćanju рекао да је јединство начин да се Република Српска и Србија одупру искушењима

„Један од начина да будемо ближи једни другима јесте да се заједно боримо за себе, своју историју и културу. Република Српска и Србија су две републике једноистоименог народа. Река Дрина нас не дели, него је мост који нас спаја", нагласио је патријарх Иринеј.

Патријарх је навео да Српска и Србија данас подносе многа искушења од оних којих су им некад били пријатељи и којима су сада „трн у оку“.

„Преживели смо страшна времена, а она су, нажалост, и данас присутна. Да ли је то судбина нашег народа да у свако време, у сваком веку доживи патњу и страдање, да покаже сведочанство оданости својој отаџбини, да се за своје биће бори и жртвује многе животе", рекао је патријарх Иринеј.

Ријечи добродошлице упутио је домаћин свечаног пријема, шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је  да  су институције Републике Српске чврсто опредијељене за успјех БиХ, који је могућ искључиво уз пуну и вјерну примјену дејтонског Устава.

У ријечи добродошлице као домаћин пријема Цицовић  је изразио задовољство чињеницом да и ове године Србија и Српска обиљежавају заједно ова два важна историјска датума.

„То што смо заједно видим не само као јасну потврду да ми волимо своју Републику Српску, него и да јој својим присуством овдје поштовање указују и представници других народа и држава, којима се и овом приликом захваљујем", истакао је Цицовић .

Он је подсјетио да је у октобру прошле године, Влада Републике Српске усвојила Специјални извјештај под називом „Субверзија дејтонског система“, који је тадашњи предсједник Републике Српске Милорад Додик доставио чланицама Савјета безбједности УН, уз 20. редовни извјештај Републике Српске.

Тај специјални извјештај Републике Српске, који је преточен у књигу бави се, навео је он, дејтонском структуром БиХ каква је прије више од 23 године мудро дефинисана међународним уговором, као и упорним нападима које су Република Српска и БиХ претрпјеле од настанка, те правном и политичком потребом да се споразум у цјелости спроведе.

Цицовић је изразио увјерење да ће читање ове књиге као документа Републике Српске помоћи разумијевању значаја очувања и поштовања Дејтонског споразума, који је дефинисао структуру одрживог политичког система у сложеном државном уређењу.

Он је додао да је увјерен да ће ова књига показати да институције Републике Српске уз одбрану правног положаја Српске поново изражавају чврсто опредјељење за успјех БиХ који је могућ искључиво уз пуну и вјерну примјену дејтонског Устава.

„Живјела Република Српска! Живјела Република Србија!“, поручио је Цицовић на пријему, на којем је као поклон гостима дијељена књига која садржи Специјални извјештај под називом „Субверзија дејтонског система“.

Министар одбране Србије Александар Вулин на пријему у Старом двору

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је  да је Србија уз Републику Српску не само када се слави, већ и када је тешко, али и када се ради и треба обезбиједити нешто добро за грађане Српске.

Вулин, који је присуствовао пријему у Старом двору у Београду, рекао је новинарима да се осјећа као код куће кад год иде у Републику Српску.

Он је нагласио да је на јучерашњој сјеници влада Србије и Републике Српске било ријечи о томе да још више треба да умрежити намјенску индустрију Српске и Србије, да би се сачувала индустрија, запослили људи и живот грађана Српске учинио бољим.

Према његовим ријечима, Република Српска треба да зна да има свог свог савезника у њему и у Србији, оног ко зна која је вриједност Српске.

У умјетничком дијелу програма учествују Гудачки састав Бањалучке филхармоније и вокалне умјетнице Валентина Милекић, Kристина Ивановић и Ана Марковић-Малбаша

На пријему, организованом у Старом двору у Београдуизведене су химне Републике Српске и Србије. Химну Републике Српске „Моја Република” и химну Србије „Боже правде” пјевале су Валентина Милекић Ковачић, Кристина Ивановић и Ана Марковић Малбаша уз музичку пратњу Гудачког састава Бањалучке филхармоније.

Стихове пјесме посвећене Републици Српској „Завјет” Младена Матовића, пјевала је Кристина Ивановић, а композицију Николе Грбића у аранжману Младена Јанковића „Ово је Србија” пјевала је Валентина Милекић, сопран. Сопрани Валентина Милекић Ковачић и Ана Марковић Малбаша извеле су пјесму кнеза Михаила Обреновића „Што се боре мисли моје”, коју је компоновао Корнелије Станковић, а аранжмaн урадио Младен Јанковић.

Свечани пријем поводом Дана Р. Српске и дана када је проглашен први Устав Републике Српске у Старом двору у Скупштини града Београда

Пријему у Старом двору присуствовали су, између осталих, и предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић, премијер Републике Радован Вишковић и бројни министри Српске, министар одбране Србије Александар Вулин, министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Србије Зоран Ђорђевић, бивши предсједник Србије Томислав Николић и  потпредсједници парламената Српске и Србије, те бројне званице.

Пријему су присуствовали и представници дипломатског кора у Београду, угледне личности из свијета кулутре, умјетности, науке, просвјете, привреде и спорта Србије и Републике Српске и велики број званица и гостију.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2989
Број прегледа чланка : 4930233
Имамо 77 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

28.07.2020.год.
Отварање Међународне умјетничке колоније „Крчедин 2020"

Опширније...
 
29.06.2020.год.
Сутра традиционална признања Њ.К.В. Престолонасљедника Александра
Опширније...

Претходни догађаји

30.06.2020.год.
Традиционално признање најбољиим матурантима средњих школа Србије и Републике Српске ни пандемија вируса конора није прекинула
Опширније...
 
20.06.2020.год.
20. Завичајни збор у Буковцу: У наслеђе младима
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму