Почетна Актуелности Претходни догађаји У Сремским Карловцима потписана Повеља о српском културном простору
Ел. пошта Штампа ПДФ
05.03.2018.год.
У Сремским Карловцима потписана Повеља о српском културном простору

Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић и министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић потписали су у понедјељак, 4. марта, у Свечаној сали Карловачке гимназије Повељу о српском културном простору.
Ријеч је о документу којим ће бити дефинисане смјернице за јединствену културно-просвjетну политику српског народа.

Потписивању Повеље о српском културном простору у Сремским Карловцима у најстаријој српској гимназији присуствовао је велики број уважених гостију

Потписивању Повеље у најстаријој српској гимназији присуствовали су предсједник Покрајинске владе Игор Мировић, предсједник Српске академије наука и уметности Владимир Костић, и предсједник Матице српске Драган Станић. Међу присутнима били су и директор Народне библиотеке Србије Ласло Блашковић, директор Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић” Александар Јерков, ректор Унивезитета уметности у Београду Милета Продановић, предсједник Заједничког вијећа општина Вуковар Срђан Јеремић, шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, представници Београдског унивезитета, Одбора за стандардизацију српског језика, установа културе, српске заједнице из Румуније, Хрватске, Црне Горе.

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић и министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић потписују Повељу о српском културном простору у Сремским Карловцима

Тривићева је изразила задовољство што Повељу о српском културном простору потписују у Сремским Карловцима, центру духовног, културног и националног бића Срба.

„Данашњи сусрет и потписивање Повеље представља опредјељење, тежњу и одлучност два министарства, двију влада да утврде заједничку стратешку културно-просвјетитељску политику, а очување културног и националног идентитета је наш примарни задатак”, истакла је Тривићева.

Повеља повезује, према њеним ријечима, све Србе у њиховом културолошком деловању, гдjе год се налазили јер границе културног простора није могуће свести у границе једног политичког, односно државног простора. Српска култура је, нагласила је Тривићева, јединствена на сваком простору на којем српски народ живи у оквиру или изван граница његових државних творевина.

„Срби су народ са богатом историјом и традицијом, који је, због сплета различитих историјских околности, био суочен са великим искушењима њеног очувања. Зато смо опредјељени да уложимо додатне напоре да српски национални идентитет афирмишемо кроз истицање позитивних вриједности српског народа у свим сферама дјеловања”, рекла је Тривићева.

Српска култура је, констатовала је министарка, величанствена и опстала је упркос бројним искушењима кроз које је овај народ пролазио од самог настанка.

„Искушења нашег народа данас нису ништа мања од оних у прошлости. Уз снажну свијест о томе, данашњим чином и јасном опредјељеношћу да оснажимо сопствене вриједности, отварамо нову страницу очувања нашег националног идентитета”, рекла је Тривићева.

Она је указала и на опредјељење да заједно раде на очувању материјалног и нематеријалног културног насљеђа, посебно српског језика и ћириличног писма и за 20. март у Бања Луци најавила одржавање форума посвећеног ћирилици.

„Чврсто вјерујем да овај документ може и хоће додатно оснажити пут очувања оног што нам је заједничко и што чини основно полазиште нашег националног и културног бића, а што смо дужни завјештати будућим генерацијама”, истакла је Тривићева.

Вукосављевић је истакао да дубоки смисао потписивања Повеље јесте у додатним напорима у спровођењу јединствене културне политике која би требало да буде присутна у српском народу без обзира на политички формат и на државу у којој он живи.

„Културна политика и културни простор су другачијег формата од политичког простора и ми сматрамо да на сваком простору, на коме је српски народ током дугог историјског трајања оставио несумњиве трагове свог материјалног и нематеријалног културног наслеђа, кроз језик, обичаје, песму, игру, споменике културе, треба да постоји јединствена културна политику и да то буде јединствен културни простор”, рекао је министар.

Културни простори, нагласио је Вукосављевић, нису ексклузивност једног народа, већ се у многим тачкама додирују, прожимају, преплићу.

„Само онај народ који је свестан своје културе и свог идентитета, које пази, чува и негује, може да буде спреман да препознаје вредности других култура, да прима утицаје, али и да даје утицаје. Таква међусобна културна прожимања чине основ културног разумевања и здраво схваћене мултикултуралности”, сматра Вукосављевић.

Он је изразио увјерење да ће на српском културном простору, од Хиландара, преко Скопља, Арада, Темишвара, Котора, Дубровника, Пеште, Будима, Сент Андреје, гдjе год живи српски народ и гдjе год постоје српски културни трагови, моћи да се спроводи јединствена културна и образовна политика.

„Ти потези и стремљења нису на корист само српске културе и традиције, него ће бити од користи и другим народима са којима делимо исти географски, историјски и културни простор”, нагласио је Вукосављевић.

Коктел после потписивања Повеље о српском културном простору Сремским Карловцима

Шеф Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић оцијенио је да Повеља о српском културном простору представља правни и институционални оквир заједничког дјеловања Српске и Србије на очувању националног идентитета, језика, писма, културе и традиције.

„Ово је и један документ који ће омогућити да и Република Српска и Србија заједно дефинишу стратегију која ће, прије свега, бити усмјерена на очување основних националних вриједности нашег народа”, рекао је Цицовић новинарима.

Он је оцијенио и да је потписивање Повеље од посебног значаја за српски народ, јер ће помоћи очувању националног идентитета, културе и традиције.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2989
Број прегледа чланка : 4930222
Имамо 76 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

28.07.2020.год.
Отварање Међународне умјетничке колоније „Крчедин 2020"

Опширније...
 
29.06.2020.год.
Сутра традиционална признања Њ.К.В. Престолонасљедника Александра
Опширније...

Претходни догађаји

30.06.2020.год.
Традиционално признање најбољиим матурантима средњих школа Србије и Републике Српске ни пандемија вируса конора није прекинула
Опширније...
 
20.06.2020.год.
20. Завичајни збор у Буковцу: У наслеђе младима
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму