Почетна Актуелности Претходни догађаји Заједнички обиљежен Свјетски дан особа са Дауновим синдромом
Ел. пошта Штампа ПДФ
22.03.2019.год.
Заједнички обиљежен Свјетски дан особа са Дауновим синдромом

У четвртак, 21. марта, у Београду удружења из Републике Српске и Србије - „Даун синдром центар Бањалука“ и Удружење „Даун синдром Београд“ заједнички су обиљежила Свјетски дан особа са Дауновим синдромом.

У просторијама Центра за бригу о старима, дјеци и особама са инвалидитетом на Новом Београду, обиљежен Свјетски дан особа са Дауновим синдромом

На свечаности организованој у оквиру манифестације „Недјеља Дауновог синдрома Београд-Бањалука“, приказан је пригодан умјетнички програм, а полазници рехабилитационог програма из Бањалуке приказали су своје конобарске вјештине.

Млађен Цицовић, шеф Представништва Р. Српске у Србији поручује у обраћању на манифестацији, да је Представништву била част да буде дио овог сјајног пројекта

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић поручио је у обраћању на манифестацији да је Представништву била част да буде дио овог сјајног пројекта у оквиру којег је добра пракса „Даун синдром центра Бањалука“ пренијета у Београд.

Он је истакао да су институције Републике Српске потпуно препознале оно што ради уравник „Даун синдром центра Бањалука“ Зоран Јелић, наводећи да организовање манифестације, чији је покровитељ предсједник Републике Српске, не би било могуће без подршке градских власти Београда и Бањалуке и ресорних министарстава.

„Сви заједно треба  да дамо допринос да се ови млади људи социјализују“, рекао је Цицовић.

Невен Станић , начелник Одјељења за културу, туризам и социјалну политику града Бањалука, на свачаности обиљежавања Свјетског дана особа са Дауновим синдромом

Начелник Одјељења за културу, туризам и социјалну политику града Бањалука Невен Станић поручио је присутној дјеци и родитељима да чињеницама и аргументима доказују да особе са Дауновим синдромом могу да буду равноправне, самосталне и да се радно оспособљавају.

Станић је истакао да Град Бањалука у сарадњи са Центром за социјални рад, активно ради на укључивању особа са посебним потребама и инвалидитетом у разне културне и туристичке манифације, па тако и ове године у Бањалучко прољеће, које се одржава од 8. априла до 15. јуна.

„Задовљство ми је што смо овдје и имамо прилику да успоставимо сарадњу, увјерен сам и наставак сарадње између братске Републике Српске и Србије, а све у циљу унапређења статуса особа са Дауновим синдромом, да се размјене информације и направимо примјере добре праксе, да све што је добро копирамо и реализујемо наше активности“, рекао је Станић.

Марија Павловић, предсједник Удружења „Даун синдром Београд”

Предсједник Удружења „Даун синдром Београд“  Марија Павловић рекла је да су родитељи у Београду одушевљени примјером рехабилитације особа са Дауновим синдромом из бањалучког центра и истакла да је за пресликавање овог модела у Београд, потребна подршка републичких и градских институција у Србији, онаква какву има њен колега Зоран Јелић у Републици Српској.

„Оно што смо ми у Београду видели за ових недељу дана је да је рехабилитација особа са Дауновим синдромом изазвала такве ефекте да су родитељи одушевљени и стекли су се услови да један овакав центар постоји и у Београду. У том смислу треба настављати даље акције повезивањем Београда и Бањалуке“, рекла је Павловићева.

Свечаности у просторијама Центра за бригу о старима, дјеци и особама са ивалидитетом на Новом Београду присуствовали су и директор Центра за социјални рад Бањалуке Ирена Јолџић и представник Кабинета министра у Влади Србије задуженог за демографију и популациону политику Србије Славице Ђукић Дејановић, као и уравник „Даун синдром центра Бањалука“ Зоран Јелић и директор Центра за бригу о старима, дјеци и особама са ивалидитетом у Новом Београду Милка Миловановић-Минић.

Седмодневна манифестација „Недјеља Дауновог синдрома Београд-Бањалука“, почела је у понедјељак а реализују је Удружење „Даун синдром Београд“  заједно са „Даун синдром центром Бањалука“  и Центром за бригу о старима, дјеци и особама са инвалидитетом са Новог Београда.

Пројекат „Недјеља Дауновог синдром Београд-Бањалука“ одржава се под покровитељством предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, а уз подршку Представништва Републике Српске у Србији.

ИЗВОР: Срна

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2992
Број прегледа чланка : 4947121
Имамо 58 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

28.07.2020.год.
Отварање Међународне умјетничке колоније „Крчедин 2020"

Опширније...
 
29.06.2020.год.
Сутра традиционална признања Њ.К.В. Престолонасљедника Александра
Опширније...

Претходни догађаји

03.08.2020.год.
Први дио међународне умјетничке колоније у Крчедину
Опширније...
 
30.06.2020.год.
Традиционално признање најбољиим матурантима средњих школа Србије и Републике Српске ни пандемија вируса конора није прекинула
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму