Почетна Актуелности Претходни догађаји Одржана конференција за медије поводом манифестације „Сусрети српских земаља“
28.03.2019.год.
Одржана конференција за медије поводом манифестације „Сусрети српских земаља“

У сриједу, 27. марта, у просторијама Представништва Републике Српске у Србији одржана је конференција за медије поводом  овогодишње  манифестације „Сусрети српских земаља“  која ће се одржати од 28. до 31. марта на Јахорини.

Предвиђено је да 24. манифестација, која се ове године одржава под слоганом „Српски сусрети - снага Српске“, почне у четвртак, 28. марта, у Источном Сарајеву цјеловечерњим концертом Ансамбла „Венац“ из Грачанице, који обиљежава 55 година рада.

Млађен Цицовић, шеф Представништва Р. Српске у Србији, Љубинко Стојановић, предсједавајући Скупштине Удружења за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“ и Славко Мацура, члан Организационог одбора

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је на конференцији за медије да је програмом манифестације предвиђено да у петак, 29. марта, у Дому културе на Палама буде одржан велики концерт на којем ће се, осим Националног ансамбла „Венац“, представити и хор „Српски православни појци“, Културно-умјетничко друштво из Бачке Паланке и Удружење „Новоселац“ из Врњачке Бање.

Цицовић је навео да ће спортска такмичења у дисциплини велеслалом бити одржана у петак, док ће овогодишњи сусрети бити затворени у суботу 30. марта, када ће сви учесници манифестације и дјеца са Пала заиграти коло.

- Сваке године се манифестација затвори традиционалним колом свих учесника и тако симболично покажемо да само јединствени и сабрани можемо да сачувамо национални идентитет и промовишемо националне вриједности. Представништво је поносно што смо дио овог сјајног пројекта - рекао је Цицовић.

Он је навео да су Срби, ма гдје живјели, један народ, те да су ови сусрети значајни за очување националног идентитета, као и српске традиције и обичаја.

- Значајни су јер окупе наше људе из Српске и Србије, расејања из бивше Републике Српске Крајине и Хрватске. Сви дамо допринос афирмацији наше културе и традиције - рекао је Цицовић и истакао да су овогодишњи сусрети на изузетно високом нивоу када је у питању културно-умјетнички програм.

Први сусрети одржани су у фебруару 1995. године, а њени учесници најавили прву туристичку сезону на олимпијској Јахорини послије рата. Ове године учесници су из свих већих градова Србије, са Космета, Вуковара и Херцег Новог, а из Српске Бањалучани, Приједорчани и Паљани.

Љубинко Стојановић, предсједавајући Скупштине Удружења за одрбану ћирлице „Добрица Ерић“  навео је да ће се на Јахорини ове године наћи 238 учесника из разних земаља региона и свијета које уједињују исте вриједности.

- Ове године има 238 учесника и то је једна од најберићетнијих година, а онда када саберемо 24 године па пута толико дана ми смо на Јахорини ако се гледа туристички смисао остварили око 15.000 ноћења. Уједињени смо кроз српство, православље, ћирилицу. Ми смо сви једно. Нема везе где је равно, а где је брдовито - рекао је Стојановић.

- Коло је од прошле године на листи Унеска и зато смо га прошле године промовисали на Јахорини као Јахоринско коло - нагласио је Славко Мацура из Удружења за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“.

Манифестацију организују Удружење за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“ из Београда, Представништво Републике Српске у Србији и Олимпијски центар „Јахорина“.

Поставите питање

09.07.2019.год.
Сутра у Матици српској свечано уручење признања „Бела голубица“

03.07.2019.год.